Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΕΛΛΑΝΑΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ....

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΗΠΟ ΣΤΗ ΠΑΦΟ.
Εγινε ανάρτηση στο facebook μου (http://www.facebook.com/posted.php?id=1574077631&share_id=53285054425#s53285054425) για δημιουργία ομάδας πρωτοβουλίας για την περισυλλογή υπογραφών για να επιδοθούν στον Μητροπολίτη και στο Δήμαρχο.Αν καταφέρουμε να μαζέψουμε πάνω απο 5000 θα αρχήσουν να μας λαμβάνουν υπόψη.
Θα σκεφτούν ψήφους και τα συναφή μόνο έτσι καταλαμβαίνουν.

Ας τους δείξουμε τι σημαίνει συσπείρωση πολιτών.

AYTO ΘΑ ΠΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ



Μπορεί να μην έχουμε τόσους άστεγους που να χρειάζεται να σκεφτούμε μιά τέτοια κατασκευή.Ομως η ιδέα του μικρού Μάξ δείχνει ότι αλλού έχουν κοινωνική συνειδήση δηλ. ξέρουν τι σημαίνει μερικοί συνάνθρωποι μας να έχουν πρόβλημα.Με την βοήθεια της βιομηχανίας ο μικρός έκανε την ιδέα του πράξη και που ξέρετε,μπορεί να βρεθεί και μιά πολιτεία να δεχθεί τέτοιες κατασκευές ή μήπως θα θέλουν ...οικοδομική άδεια.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΠΑΦΟ....

Δεν είναι χιόνι είναι χαλάζι,ναι Πάφος 19.00ΜΜ 27/02/2009 και πολλή βροχή πριν και μετά το χαλάζι.

Οταν βλέπω τόσο νερό να πηγαίνει χαμένο στους οχετούς και στη θάλασσα το μόνο που διερωτούμαι είναι κατά πόσο υπάρχει τρόπος να μην χάνεται έστω και μιά σταγόνα.

Ακόμα τα μικρά τα φράγματα που έχουν ξεχειλίσει θα έπρεπε να υπάρχει τρόπος να περισυλλέγεται αυτό το νερό και να διοχετεύεται στα μεγάλα φράγματα διότι το αστείο με τα πλοία αν ξαναγίνει θα γίνουμε ο περίγελος της Μέσης Ανατολής και βάλε.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

MUSICAL SUNDAYS-PAPHOS HARBOUR

Είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ μαζύ με καμμιά 200 τουρίστες και όχι μόνο στην χθεσινή συναυλία που διοργανώνει ο ΚΟΤ στα πλαίσια του προγράμματος "Μουσικές Κυριακές".
Κάθε Κυριακή παρουσιάζονται διαφορετικά είδη μουσικής απο μεσαιωνική,δημοτική μέχρι ροκ μουσική.Τζαζ,κλασσική δωματίου ακόμα και χορωδίες.
Πάντα όμως το ίδιο πρόβλημα.Εν μέσω πεζών και καρεκλών οι του Δημαρχείου αδυνατούν να κλείσουν τον βοηθητικό δρόμο που οδηγεί πίσω απο τα κτίρια (παρεπιπτόντως υπάρχει ακριβώς δίπλα στον χώρο υπαίθριος χώρος στάθμευσης που χωρεί πάνω απο 500 αυτοκίνητα) και οι κούλουφοι πρέπει να περάσουν μέσα απο την....συναυλία.
Τυχαία πέρασε και ο αντιδήμαρχος Μάκης Ρουσής και όταν του παραπονέθηκα είσπραξα την εξής απάντηση :"Μα τι θα πούν οι εστιάτορες?"
Τωρά αν υβρίσω ξανά θα μου θυμώσει η γυναίκα μου που εργάζεται στον ΚΟΤ και ήταν παρούσα στην χθεσινή πολύ ωραία εκδήλωση.



Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ dRMM- ΑΓΓΛΙΑ

Βλέπετε καλά?Αν οχι, κάνετε κλικ στον τίτλο για να δείτε πως ένα σπίτι μεταμορφώνεται αναλόγως με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη-χρήστη ή της εποχής.
Οταν η εφευρετικότητα του αρχιτέκτονα "ξεγελά" την στείρα νομοθεσία που επέβαλλε την χρησιμοποίηση στοιχείων αρχιτεκτονικής της αγγλικής υπαίθρου (η ογκομετρία να θυμίζει αχερώνες) που συνδυάζεται με απλή μηχανική (το εξωτερικό περίβλημα του σπιτιού σύρεται πάνω σε σιδηροδρομικές ράγες) τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εντυπωσιακό,χλευαστικό (προς την νομοθεσία),περίεργο,άρα άξιο παρατήρησης,και το πιό σημαντικό είναι ότι η αρχιτεκτονική οδηγείται παρα κάτω,σ'άλλες αναζητήσεις που αυτές θα οδηγήσουν αλλού......

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ...

Μυστήριο με το φως....η εικόνα που βλέπετε δεν είναι εικόνα αλλά ούτε άγαλμα,είναι διάτρητη λαμαρίνα απο 94.000 τρύπες που σχηματίζουν την φιγούρα του Χριστού αναλόγως με το πέρασμα του φωτός διαμέσου.

Απέριττος διάκοσμος,απλότητα και γύμνια,
και πολύς χώρος-κενό....
Μπέστε μέσα να δείτε κάνοντας κλικ στον τίτλο.

ΧΩΡΟΣ=ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ...
Ανάταση προς τα πάνω,
ψυχής και βλέμματος,
περισυλλογή σκέψης,
αυτο-διαβούλευση,
εξομολόγηση συνείδησης, 
προβληματισμός με τον εαυτό μας,
όνειρα,αγάπη, πολλή αγάπη,
αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση,
συναισθήματα που τέτοιοι χώροι σε βοηθούν να ξανα-αποκτήσεις.Ετσι μέσα σε τέτοιους χώρους ξανα-γίνομαι Χριστιανός.   

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

MADELEINE PEYROUX...


Στίχοι και μουσική του LEONARD COHEN με καταπληκτική εκτέλεση απο την Madeleine απο το δίσκο "Half the Perfect World"....για τζαζόφιλους και όχι μόνο!

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ...

Το μυστήριο,το αναπάντεχο,το απρόβλεπτο αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να κάνουν μιά αρχιτεκτονική ενδιαφέρουσα.
Αν σας ενδιαφέρει τότε κατεβείτε κάτω, (  καταπληκτική )  απο την είσοδο ...κατοικίας κάνοντας κλικ στον τίτλο της ανάρτησης.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

TΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ...ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ

Αποτελείται απο μεταλλική κατασκευή και το μόνο που χρειάζεστε, για να το τοποθετήσετε όπου σας καπνίσει, είναι μιά άδεια ταράτσα και ένας γερανός.
Το μόνο που έχετε να κάνετε μετά είναι να κάτσετε στη πολυθρόνα σας να ανάψετε τον πούρο σας και να θαυμάσετε την θέα απο το παράθυρο ή απο το υπόλοιπο μέρος της ταράτσας που θα γίνει πλέον βεράντα,μεταξύ των ντεποζίτων και του εν αναμονή οπλισμού των κολωνών και να πείτε σε μας τους μαλάκες που σας αντέχουμε:"βρε δεν γαμιέστε,εγώ απέκτησα επι πλέον συντελεστή συν τοις άλλοις θέα προς την θάλασσα" 

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

WELCOME TO CYPRUS...KISSONERGA

Διερωτούμαι οι ίδιοι δεν ενοχλούνται που το σπίτι τους είναι σε τέτοια κατάσταση?
Διερωτούμαι η κοινοτική αρχή της Κισσόνεργας δεν ενοχλείται?
Διερωτούμαι αν είσασταν εσείς ή εγώ ο κάτοικος του σπιτιού απο το οποίο τραβήκτηκε η φωτογραφία θα μπορούσατε να ανεχτείτε αυτή την οπτική ρύπανση επι καθημερινής βάσης χωρίς να θέλατε να το ανατινάξετε?
Διερωτούμαι τι πρέπει να γίνει για να κινητοποιηθεί ο νωχελικός μηχανισμός ελέγχου της μπανανίας για να σταματήσει ο αισθητικός εκφυλισμός της πατρίδας μας?
Διερωτάστε γιατί χάνουμε σιγά-σιγά τον τουρισμό μας?
Διερωτάστε γιατί οι τιμές μας είναι δυσανάλογες του τι έχουμε να προσφέρουμε?Διότι λογικά οι τιμές μας θα έπρεπε να είναι τόσο χαμηλές όσο και τα αισθητικά κριτήρια μας.
Γιατί να επενδύσει κάποιος όταν ρισκάρει να του ξεπροβάλλουν τέτοια κουρελορουργήματα? 

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

MAA NEOLITHIC FUCKED-UP SETTLEMENT,PAPHOS-CYPRUS

This is how a witty developer can manipulate the planners,the antiquity department and various other governor's officers so he can build what you or me would never be able to do,not even in our wildest dreams.

...and all this is "legal" with permissions,please, granted on paper.Has anybody ever complained? 

VIVA CYPRUS!!!






5 floors above top ground level and 4 above beach level total 9 floors of a pile of shit and "mathematically calculated" at the sun's trajectory so that nobody else can ever enjoy the lovely sunset from coral beach....?

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ  ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ....

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

MANDARIN HOTEL BY OMA ON FIRE

Το κτίριο στα αριστερά είναι το ξενοδοχείο Mandarin που καίγεται απο τα ψες στο Πεκίνο και δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί.,λόγω των πολλών πυροτεχνημάτων που έριξαν για να γιορτάσουν το νέο έτος τους.
 
Δεξιά είναι το κτίριο της CCTV της Κίνας.Και τα δύο τα κτίρια ήταν τελειωμένα για τους Ολυμπιακούς και έχουν σχεδιαστεί απο τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Rem Koolhass ΟΜΑ στην Ολλανδία.
Ο σκελετός είναι απο ατσάλι και διερωτούμαι αν μέχρι την στιγμή που γράφεται αυτή η ανάρτηση το κτίριο άντεξε η όχι.Το πρακτορείο REUTERS έχει πληροφορίες.





Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

PUBLIC NUDITY OR PUBLIC EXPOSURE....


Η Tέχνη μπορεί να έχει χιούμορ και παράλληλα να ενεργεί και σαν ψυχοθεραπεία?Δοκιμάστε τότε τα δημόσια  WC που παρουσιάζω και μετά πείτε μου......

Πόσο αντέχετε να κάνετε την "ανάγκη" σας και να βλέπετε άλλους να προσπαθούν να σας δούν?

Θα χάνατε την "συγκέντρωση" σας?
Η μήπως δεν θα καταφέρνατε να κάνετε την "ανάγκη" σας?

Ιδού το μεγάλο δίλημμα....

Είναι αστική κουλτούρα το "δημόσιο" χεσίδι ή πράξη φετίχ?

Είναι ψυχασθενική ανώμαλη πράξη ή κριτική στάση έναντι του άχαρου πολιτικού βίου που σώνει και καλά προσπαθούν να μας πνίξουν οι πολιτικοί μας μέσω των ΜΜΕΧ6 φορές ημερησίως με τα ίδια σκατά? (και την νύκτα αργά επαναλαμβάνουν τα ίδια μήπως και ξεχάσουμε τίποτε).

Είναι δημόσια προσπάθεια πλύσης εγκεφάλου και αδρανοποίησης των εγκεφαλικών μας κυττάρων ή έμμονη πράξη εθνικής-συλλογικής αποχαύνωσης ?Διότι τόσα χρόνια δεν ακούμε κανένα ριζοσπαστικό λόγο ούτε καν απο τα δήθεν ριζοσπαστικά κόμματα-κλίκκες.

Παλαβώσαμε τόσο που μόνο το χεσίδι μας έμεινε για απόλαυση ή ζούμε μιά εποχή αλλαγών και δεν πήρα χαπάρι?

Εχω πολλές απορίες ή μήπως περνώ κρίση ηλικίας? Μπορεί κανένας απο τους σοφούς της μπλοκόσφαιρας που αναλύουν με τόση ευθράδεια λόγου την πολιτική κατάσταση να μου λύσει τις απορίες μου γιατί πραγματικά ....χέστηκα?

Most of you would have an immensely difficult time doing private things in public spaces. You can see this as children become aware of their own nudity. Artist Monica Bonvicini likes exploring the lines of public and private life in her art. One such piece is called “Don’t Miss A Sec” plays on such things. But it was actually inspired by art viewers’ reluctance to miss anything at an art opening. Well, one such “inconvenience” would be having to use the restroom. So, Monica Bonvicini came up with a nice way to allows folks to view their outside surroundings while using the restroom in a public space. The result is an anxiety ridden bathroom experience using the magic of two way mirror technology. The real question is - Would you use it?

ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ... ΠΑΦΟ

Φαίνεται ότι σ'άλλες χώρες και στη παραμικρή λεπτομέρεια προσδίδεται αφοσίωση, ενδιαφέρον, χρόνος,ευκαιρία για δημιουργία και καλυτέρευση της ποιότητας ζωής,εμπλουτισμός του αστικού τοπίου και λοιπά και ξανά λοιπά. 
Εδώ παρουσιάζω δημόσια αποχωρητήρια στο Groningen-Oλλανδίας όπου διαφαίνεται καθαρά η προσπάθεια μετατροπής του αντικειμένου σε στοιχείο δημιουργικής έκφρασης και με χιουμοριστική διάθεση ο γραφίστας εκφράστηκε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα ώστε το αντικείμενο να γίνει άξιο παρατήρησης ίσως και σχολιασμού ισως και ....προβληματισμού.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί-πρόκειται για δημόσια αποχωρητήρια έξω απο την Δημοτική Βιβλιοθήκη-φαίνεται καθαρά ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες προβληματίστηκαν σοβαρά και με πολύ κέφι δημιούργησαν αυτό το καλλιτέχνημα, έχοντας βάλει ψηλά τον δείκτη πολιτισμού που τους εκφράζει ,ώστε να μας αποδείξουν για ακόμη μιά φορά ότι πρόκειται για μια σοβαρή ομάδα,που το μόνο που τους χαρακτηρίζει είναι η αγάπη τους για αυτή την πόλη. 

Ετσι απεφάσησαν να εξυπηρετήσουν τους περαστικούς με ένα ντεπόζιτο
 (για να μην αλλάξει  η εικόνα απο την υπόλοιπη νταγκοκρατούμενη ταρατσοαρρώστια με τα ηλιακά και τις ταπέλλες), με δύο πλαστικές χέστρες (για να μην αλλάξει η εικόνα απο την υπόλοιπη πλαστικοκαρεκλοκρατούμενη Κ.Πάφο),ώστε να μας αποδείξουν ότι έχουν αστική πολιτική.




ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΚΑΥΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ 
ΠΟΥ ΤΑ ΣΚΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΓΑΠΗ 
ΤΙ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ?

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

CANDY DULFER "PICK UP THE PIECES"



ΚΥΠΡΟΣ...... ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ?
......ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ,
ΤΩΝ ΑΝΟΥΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,
ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΩΝ ΚΥΡΙΩΝ,
ΤΩΝ ΒΑΡΙΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ,
ΤΩΝ ΝΩΧΕΛΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ,
ΤΩΝ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ,
ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΜΑΝΔΑΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ,
ΤΩΝ ΨΕΥΔΟΡΟΜΑΝΤΙΚΩΝ,
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΛΟΥΦΟ-ΑΡΧΟΝΤΟ-ΣΥΜΒΟΥΛΟ-ΕΙΔΙΚΟ-SADO-MAZO ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ,
ΤΩΝ ΠΑΝΑΘΛΙΩΝ ΤΑΠΕΛΛΩΝ,
ΤΩΝ ΞΕΡΑΜΜΕΝΩΝ ΚΗΠΩΝ,
ΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ,
ΤΩΝ ΜΠΑΖΩΜΑΤΩΝ,
ΤΩΝ ΕΠΙΠΟΛΑΙΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ,
ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ,
ΤΩΝ ΚΙΤΡΙΝΟΦΥΛΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ!ΟΥΑΙ,ΟΥΑΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΟΥΑΙ.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

PORTUGUESE PAVILION FOR EXPO'98-by ALVARO SIZA

Οταν ο Siza σχεδίαζε το κτίριο της Πορτογαλίας για την παγκόσμια έκθεση που έγινε στη Λισσαβώνα το 1998 δεν σκεφτόταν να κάνει αναφορά στη θάλασσα,που για πολλά χρόνια η Πορτογαλία κυριαρχούσε στους ωκεανούς,αλλά να στεγάσει ένα τεράστιο ημιυπαίθριο χώρο όπου θα γινόντουσαν εκδηλώσεις μουσικές και άλλες.
Τι το ιδιαίτερο με το στέγαστρο?

Λοιπόν η απόσταση και το υλικό.

Ακούστε λοιπόν αγαπητοί μου ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.....σχεδόν 65 μέτρα απόσταση με μπετόν πάχους μόλις 200ΜΜ και χωρίς άλλες στηρίξεις εκτός απο μιά σειρά απο αλυσόζευκτα ανοξείδωτα 
καλώδια ενσωματωμένα στο πάχος του σκυροδέματος που είναι μπακτωμένα ένθεν και ένθεν των κτιρίων,σαν μια "ραφή" ώστε αυτό το υπερ-κομψό στέγαστρο να καταλήγει να είναι ένας "αντί-θόλος" διαστάσεων 65X58 μέτρα, σαν ένα οπλισμένο τεντόπανο με μιά τεράστια πλαστική δύναμη, μια διευθετούσα αλυσοειδής καμπύλη,που θυμίζει τις κατασκευές του Niemeyer.


Ετσι είναι η αρχιτεκτονική:Σύν-πραξη ευφάνταστων αρχιτεκτόνων με βιρτουόζους πολιτικούς μηχανικούς σ'ένα ακροβατισμό όπου η γνώση αποτελεί το συστατικό για κάθε δημιουργία. 

Ερώτηση:Απο που φεύγει το νερό της βροχής?

Οι φωτογραφίες είναι του Joao Morgado.