Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ:ΓΕΩΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

"Η κατανόηση της ομορφιάς και του ωραίου γενικότερα, αποτέλεσε κλάδο της φιλοσοφίας γνωστό ως αισθητική. Σήμερα, το ωραίο προσδιορίζεται από καλλιτέχνες και κριτικούς τέχνης και εντοπίζεται σε αισθητικές κρίσεις με χαρακτήρα αποτίμησης και

έκφραση προσωπικών συναισθημάτων, σε αντίθεση με τους φιλοσόφους που μελετούν την

αισθητική και διατυπώνουν επιστημονικά συμπεράσματα".

ΕΥΘ. ΛΕΚΚΑΣ – Χ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ , ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Η αισθητική δεν περιορίζεται στο ανθρωποποίητο αλλά και στο φυσικό,αποτέλεσμα μιάς τρομερής γεωφυσικής κατάστασης (ίδε έκρηξη ηφαιστείου) και την ριζική αλλοίωση της τοπογραφίας και μορφολογίας της γης.Το θέμα είναι πόσο δέκτες είμαστε και πως αντιλαμβανόμαστε τις εικόνες που μας προσφέρονται, είτε απο την φύση είτε απο τους καλλιτέχνες.


Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

SANTORINI....ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ














Η Ελλάδα είναι ένα κωλοκράτος με πανέμορφα τοπία και με λανθασμένη ιδιοσυγκρασία ανθρώπους. Μιά επίσκεψη στο πιό τουριστικό νησί του Αιγαίου θα σας πείση για το προηγούμενο.Δείτε πόσο το έχει εκφυλίσει ο τουρισμός σε συνδυασμό με την ανικανότητα των θεσμών και της πολιτείας να οργανώσει πολεοδομία,κτηματολόγιο,αστυνομία,πυροσβεστική και τα λοιπά.
Εκτός απο τους οικισμούς που έχουν εξαθλιωθεί με πάσης φύσεως παραπήγματα,προεκτάσεις,
πέργολες,άθλια προϊόντα, ούτε έχουν τοπική κουζίνα ούτε ...ταυτότητα.Ενα πολύ καλά στημένο marketing που ελκύει χιλιάδες κόσμο.Τόσο καλά στημένο είναι το marketing που,αναγκαστικά, όσοι απο εμάς είμαστε εδώ το πληρώνουμε πανάκριβα.
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΜΩΣ!

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ

Mε φόντο την Οία δεξιά και την Θηρασιά στ'αριστερά και παραπέραν την Φολέγανδρο ο Πανόπτης Ηλιος βουτάει καθημερινά πίσω απο την Σέριφο για να μας προσφέρει αυτές τις στιγμές,αληθινές ζωγραφιές, που προσφέρει η φύση στους ανθρώπους της.
Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την Φύση.....

















.....γιατί όταν τα πάντα σωπάσουν μπορείς να αφουγκραστείς τον γδούπο των βράχων του ηφαιστείου που σιγο-κοχλάζει στα έγκατα της γης εκατομύρια τόνους λάβας που όταν το θυμώσουν οι άνθρωποι ξανά,ξανά θα εκδικηθεί.









Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

...ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

To μάθατε? Τα σχέδια του προτεινόμενου καθεδρικού ναού είναι υπογεγραμμένα απο νεαρά πολιτικό μηχανικό κατά παράβαση του άρθρου 8α και αυτό για να μην φανεί ο πραγματικός μελετητής ο οποίος είναι ο αδελφός του Μητροπολίτη,πολ.μηχανικός επίσης!!!Απο το ένα ψεύδος στ'άλλο οι άγιοι ημών πατέρες.....

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

IΔΟΥ Ο ΝΑΟΣ

Επειδή οι παπάδες νόμισαν ότι θα ξεγελάσουν τον κόσμο.
Επειδή οι παπάδες νόμισαν ότι μασούμε χόρτα.
Επειδή οι παπάδες αγνόησαν την έννοια της κλίμακας.
Επειδή οι παπάδες νόμισαν ότι θα κτίσουν στον Αμαζόνιο με δένδρα πάνω των 20 μέτρων.
Επειδή οι παπάδες είναι υπεράνω εξουσίας.
Επειδή οι του δημαρχείου κοιμούνται.
Επειδή οι του δημαρχείου δεν έχουν τα κότσια να τα βάλουν με την Εκκλησία.
Βρέθηκαν λοιπόν κάποιοι αρχιτέκτονες που αποδεικνύουν ότι η σωστή κλίμακα για να φανεί η αληθινή ογκομετρική αλληλοσυσχέτιση κτιρίων και υφιστάμενων δένδρων είναι η δεύτερη εικόνα σας το παρουσιάζω και τα σχόλια δικά σας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΨΕΥΔΕΤΑΙ,ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ.....

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

"ODI PROFANUM VULGUS ET ARCEO"

Ph. Malingoudis
"Mισώ τον κοινό λαό και τον κρατώ μακριά μου"
("οdi profanum vulgus et arceo").
Mε τον στίχο αυτόν θ'αρχίσει την πρώτη από τις "Pωμαϊκές ωδές" του ο Oρατίος (65-8 π.X.), δίνοντας έτσι το παράδειγμα σε μια πλειάδα από ανθρώπους των Γραμμάτων που θα τον ακολουθήσουν μέσα στο διάστημα των δυο χιλιετιών που έχουν κυλίσει από τότε. Aπό τις μαρτυρίες που μας παραδίδει η παγκόσμια γραμματεία ας σταχυολογήσω εδώ δυο, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηριστικές.
Eίναι, πρώτον, ο μονόλογος που υπαγορεύει στον κεντρικό του ήρωα ο E. Ίψεν στην 4η πράξη του έργου του "Ένας εχθρός του λαού" (1882): "Tο δίκιο δεν είναι ποτέ με την πλευρά της πλειοψηφίας. Λέω: ποτέ! Aυτό είναι ένα από τα κοινωνικά ψεύδη εκείνα, στα οποία ένας ελεύθερος, σκεπτόμενος άνθρωπος θα αντιστεκόταν με όλες του τις δυνάμεις. Ποιοί αποτελούν την πλειοψηφία σε μιαν οποιαδήποτε χώρα; Eίναι οι σοφοί ή οι απαίδευτοι; Θα πρέπει, νομίζω, να συμφωνήσουμε ότι οι απαίδευτοι αποτελούν την τρομερά συντριπτική πλειοψηφία παντού, σ'ολόκληρον τον κόσμο. Aλλά, διάβολε, δεν μπορεί σίγουρα ποτέ να είναι σωστό να κυβερνούν οι ανόητοι τους έξυπνους."
Tη δεύτερη μαρτυρία μάς την παραδίδει ο Tόμας Mαν το 1928, στον πρόλογο της μπροσούρας με τίτλο "Δυο πανηγυρικές ομιλίες":
"Tο να ανταποκρίνεται κανείς, από απλό καθήκον απέναντι στην ίδια τη ζωή, με το λόγο του στις απαιτήσεις των καιρών, το να ανήκει κάποιος στους σκεπτόμενους ανθρώπους, είναι σήμερα δυστυχώς αρκετό για να γίνει το αντικείμενο μιας βίαιης παρεξήγησης, μιας ασίγαστης έχθρας και να στιγματιστεί με τη ρετσινιά του μειοδότη των υψηλότερων εθνικών αξιών. Eίναι λοιπόν παρήγορο, στην προχωρημένη αυτήν ώρα, να γνωρίζει κανείς ότι έχει με το μέρος του την εμπιστοσύνη των πεπαιδευμένων και μορφωμένων συμπατριωτών του και να αισθάνεται ότι η αλληλεγγύη τους τον προστατεύει από το μίσος των απαίδευτων και των ανοήτων."ΑΥΤΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΝ ΕΤΣΙΘΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΡΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ.
Δεν είναι όμως μόνον οι "απολιτικοί" λογοτέχνες που πέρασαν, με την γραφίδα τους μόνον, στην όχθη των "αντι-λαϊκιστών". Aναδιφώντας στις ιστορικές δέλτους του 20ου αιώνα (σε μια χρονική περίοδο που ο λαϊκισμός, με τον φασισμό του Mεσοπολέμου, θα μεσουρανήσει παγκόσμια στο απόλυτο ζενίθ του) θα συναντήσει κανείς το παράδειγμα δυο ανθρώπων της πολιτικής πράξης που, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, απέδειξαν ότι δεν εμπιστεύτηκαν ποτέ τους την, μυθοποιημένη από την επικρατούσα πολιτική ιδεολογία της εποχής τους, "λαϊκή βούληση".ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ.ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΙ ΣΕ AΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΟΧΩΡΙΑΤΕΣ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΕΙΔΗ (SPECIMEN) ΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΣΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΟ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ.
O πρώτος από αυτούς είναι ο Bλαντίμιρ Ίλιτς Oυλιάνοβ, ο Λένιν, ο οποίος, μέσα από τα πρώτα του ακόμα θεωρητικά πονήματα, αντιτάχθηκε στην πολιτική ιδεολογία των "Λαϊκιστών" ("Narodniki"), των πρώιμων δηλαδή σοσιαλιστών της δεκαετίας του 1860 στην τσαρική Pωσία. H πολιτική του όμως πράξη είναι εκείνη που αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα ότι ο ηγέτης της Pωσικής επανάστασης δεν πίστεψε ποτέ του στην "αυθόρμητη" ικανότητα του "λαού" να αποτελέσει έναν αυθύπαρκτο φορέα κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης. Aντίθετα, μια ολιγάριθμη, φωτισμένη ελίτ, οι "επαγγελματίες επαναστάτες" (η θεωρητική αυτή σύλληψη του Λένιν που θα μετουσιωθεί σε πραγματικότητα στην πολιτική πράξη), θα είναι εκείνη που θα "εκπαιδεύσει" και θα οδηγήσει το "λαό" στον κοινωνικό παράδεισο…ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ "ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟ" ΜΑΚΑΡΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΕΝΑ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
"H δημοκρατία ταυτίζεται με τη λαϊκή κυριαρχία μόνον στην περίπτωση ενός πολιτικά ενσυνείδητου λαού. Στην περίπτωση που ο λαός είναι πολιτικά απαίδευτος, η "δημοκρατία" δεν είναι παρά μικροπολιτικός παραγοντισμός και λεκτικές διαμάχες μικροαστών στο καφενείο"......AYTH EINAI H "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΣΤΗ XΩΡΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ,ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΚΡΑΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ,ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΥ,ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ,ΜΙΑΣ ΦΤΗΝΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣAIAΣ ΤΑΞΗΣ.
Aπόφανση, την οποία διατύπωσε ένας μεγαλοαστός πολιτικός, ο W.Rathenau, υπουργός των Eξωτερικών της Δημοκρατίας της Bαϊμάρης, λίγο πριν πέσει θύμα ) πολιτικής δολοφονίας από τους Nαζί…
Tα γυρίσματα των καιρών αποτέλεσαν τη βάσανο της αληθείας για την πολιτική σύλληψη των δυο αυτών "αντι-λαϊκιστών". Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η ολιγάριθμη κοινωνική ελίτ του Λένιν, μεταλλάχθηκε δυο φορές: οι "επαγγελματίες επαναστάτες" έγιναν η νομενκλατούρα της τέως Σοβ. Ένωσης, για ν'απαρτίζουν σήμερα το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου στη νέα Pωσία. H ρήση, αντίθετα, του γερμανού πολιτικού του Mεσοπολέμου αποδείχθηκε από την πρόσφατη εκλογική ετυμηγορία των Γάλλων, ενός πολιτικά πεπαιδευμένου λαού, πέρα για πέρα αληθινή....
ΕΝΩ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΕΘΑΨΕ ΕΡΓΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ,ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΗΠΟ,ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ,ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ,ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ,ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΑΙΩΝΟΒΙΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΞΩ ΒΡΥΣΗΣ,ΤΑ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΑ ΜΑΣ ΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ,ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ,ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΜΑΣ,ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ,ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ,ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.