Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

A NEW PROJECT IS BORN-NICOSIA



















































Μεσογειακή αρχιτεκτονική είναι να παίζεις με τον ήλιο,να ξέρεις απο που φυσά,να προστατεύεις τα ανοίγματα.Να μπορείς ανα πάσα στιγμή να ελέγχεις την ένταση του ήλιου,την ροή του αέρα,να μην εξαρτάται ή άνεση μόνο απο τα κλιματιστικά,αειφορία σημαίνει μόνωση,οικονομία και αντοχή στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες

Μεσογειακή αρχιτεκτονική είναι ζωή στην ύπαιθρο ασχέτως αν είσαι στη πόλη.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ..."ΤΕΧΝΗ"


















Εδώ Λεμεσός,εδώ Λεμεσός το τρελλό σας καρναβάλι τριαλα-λο τριαλα-λα.
ΠΑΝΘΕΑ 2009.
Θαυμάστε ασυναρτησία μορφολογικών στοιχείων,κατασκευαστικής λογικής,σχημάτων,όγκων,διάταξης ανοιγμάτων κλπ.
Λέτε αυτός που το σχεδίασε να είχε επίγνωση του τι πάει να κάνει?
Λέτε ο ιδιοκτήτης να μην τα βρήκε με τον "μελετητή" και να κάνει της κεφαλής του?
Λέτε να έχει άδεια?
Λέτε να πέρασε κανένας να ελέξει τι τέλος πάντων εφαρμόζεται επι τόπου απο τα σχέδια που έχουν υποβληθεί?
Λέτε να μην είμαστε Κύπρο?
Λέτε να κοιμούμαι και να έχω εφιάλτη?
Μήπως τελικά κάνω λάθος που είμαι τόσο επικριτικός?

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

PAT METHENY with ANNA MARIA JOPEK



ENAΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ Ο ΠΑΤ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ FUSION JAZZ EΔΩ ΚΑΙ 3 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΖΗΝΩΝ Ο ΣΙΕΡΕΠΕΚΛΗΣ-αρχιτέκτων.


"Τα υλικά για τον αρχιτέκτονα είναι όπως οι λέξεις για τον ποιητή" έγραφε σε μιά απο τις πινακίδες των εκθεμάτων στη θαυμάσια έκθεση του Ζήνωνα.


Μορφές αρχιτεκτονικές πλασμένες με πόνο (ξέρω τι σημαίνει), γλυπτά καμωμένα με μεράκι (όπως το μεράκι του πατέρα σου),χρώματα και αρώματα πλεγμένα σε μιά ανοιξιάτικη πανδαισία με πολύ φως και σκέψη και τέλος "το άλλο μάτι" εκείνο που τον χαρακτηρίζει σαν φωτογράφο συνθέτουν μιά πορεία αξιοζήλευτη και ποθητή.

Με μαεστρία ενός πλέον μεστωμένου αρχιτέκτονα ο Ζήνωνας μας ταξιδεύει στη μαγεία των μορφών και των υλικών,τόσο μέσα απο τα σκίτσα του, όσο και μέσα απο τα κτισμένα αλλά και τα "μη πραγματοποιημένα" έργα του.
Η αναζήτηση και το αστείρευτο γεμάτο ανησυχία πνεύμα του δημιουργού εξακολουθεί να με εμπνέει και να με συγκινεί μετά απο 25 χρόνια γνωριμίας.
Αγαπημένε μου Ζήνωνα,με συγκίνησε η αναφορά στο άτομο μου γιατί με θεωρείς "σταθμό" στη μακροχρόνια φιλία μας που έστω και λίγο νοιώθω "συνένοχος" στις αναζητήσεις σου.Το έργο του Carlo Scarpa που για μένα ήταν η στροφή προς την λεπτομέρεια αλλά και στην αναζήτηση μιάς ψηλής αισθητικής και που ήταν και ο συνδετικός κρίκος της μεταξύ μας φιλίας και συνεργασίας ακόμα με συνεπαίρνει.Μέσα απο την δουλειά σου νοιώθω και γω πιό δυνατός και ευτυχισμένος που είμαι σ'αυτό τον χώρο γιατί αρχιτέκτονες σαν εσένα δίνουν κουράγιο και κέφι σε μας τους πιό...."νεαρούς".
Η αρχιτεκτονική είναι πράξη ζωής και είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι που είχαν την τύχη να σε εμπιστευτούν τώρα καμαρώνουν τα κτίρια τους γιατί είναι σίγουρα ευτυχισμένοι.