Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Οδός Αγ.Αντωνίου-Δημοτικός Κήπος-Λιμάνι Πάφου:ΕΚΦΥΛΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΧΥΔΑΙΟΥ,Part II



Ήθελα πάρα πολύ, απο καιρό τώρα να αρθρογραφήσω για την κατάντια αυτής της περιοχής-δρόμου στη Κ.Πάφο.
Απο τα πρώτα μπάρς της περιοχής
Το σημερινό αποτέλεσμα, αυτή η άθλια εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή έχει πολλαπλές εξηγήσεις, οι οποίες μπορούν να συνοψίσουν την τωρινή, και όχι μόνο, ιδιοσυγκρασία της Παφίτικης κοινωνίας.
Η κοντόφθαλμη πολιτική και ανοχή απο την τοπική αυτοδιοίκηση, οι διαπροσωπικές σχέσεις των επιχειρηματιών με τους τοπικούς άρχοντες, η έγνοια για πρόσκαιρο και γρήγορο κέρδος εις βάρος του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος οδήγησαν σταδιακά στον αισθητικό εκφυλισμό, πράγμα που αποτελεί παράδειγμα η πιό πάνω οδός-κήπος ( αλλά και πολλές άλλες περιοχές της πόλης μας ).
Ας πάμε πιό πίσω, το 1980 που η ανάπτυξη ξεκινούσε με ραγδαίους ρυθμούς. Τότε το σλόγκαν ήταν να γίνει η Πάφος προορισμός για παχιά πορτοφόλια. Κτίσαμε πεντάστερα ξενοδοχεία με πλήρη εξοπλισμό, γεμίσαμε τον τόπο με όλων των ειδών διαφημήσεις για να καταλήξουμε έτσι;
Τι έφταιξε, τι πήγε στραβά; Η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού απο πλευράς Δήμου Πάφου;
Τροπικές καταστάσεις
Σε μιά προσπάθεια διόρθωσης της όλης κατάστασης ανατέθηκε ο σχεδιασμός-εξωραϊσμός του δρόμου με σκοπό, ίσως και τον εξωραϊσμό των όψεων των κτιρίων επι δημαρχείας του Φ.Σαρίκα, πράγμα το οποίο δεν έγινε.
Ανήμπορος παρατηρητής, ο συνάδελφος αρχιτέκτων ( τι ευτυχία να έχει η πόλης μας ένα αρχιτέκτονα για Δήμαρχο ), παρέμεινε αδρανής μήπως και αναστατώσει τις ψήφους που θα μπορούσαν να του εξασφαλήσουν και την επόμενη πενταετία.
Το ίδιο πανομοιότυπο σκηνικό επαναλαμβάνεται με την κατάσταση που επικρατεί στον Δημόσιο Κήπο. Με την εκλογή του Σ.Βέργα στην δημαρχεία άρχησαν και οι πρώτες κατεδαφίσεις στον κήπο γιατί έπρεπε να ικανοποιηθεί η μερίδα εκείνη του πληθυσμού που απαίτησε, πρίν τις εκλογές την κατεδάφιση των μπετεδένιων ή άλλων κατασκευών εντός του κήπου.
Είμαστε Αμερική.....
Παρατηρούμε μιά απαξίωση απο πλευράς του Δήμου μας στο αρχιτεκτονικό έργο, μιά διαδικασία επίπονη που αν δεν την ζήσεις δεν καταλαμβαίνεις τι σημαίνει, γι’αυτό άλλωστε με τόση ευκολία ο δήμαρχος προχώρησε στην «αποψίλωση» ή μάλλον αποσύνθεση του έργου. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα αν δεί κανένας τις ζημιές που έχουν τα υφιστάμενα πλακόστρωτα των διαδρόμων απο τα ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ που εισέρχονται για να φορτώσουν τα κλαδέματα.
Σας θυμίζω επίσης την κατεδάφιση των επεκτάσεων στο λιμάνι της Κ.Πάφου που ήταν αποτέλεσμα παγκύπριου διαγωνισμού που έγινε κατόπιν «λαϊκής κατακραυγής». Ακόμα μιά φορά ο Δήμος Πάφου επι δημαρχείας Α.Αταλιώτη αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των αποφάσεων του, για να οδηγηθεί στη σημερινή κατάντια με τις επεκτάσεις εντός του θαλάσσιου χώρου ( με τις ευλογίες του Σ.Βέργα ) για όφελος μερικών επιχειρηματιών.
Αναφέρομαι σε τρείς δημάρχους και τέσσερα δημοτικά συμβούλια σε μιά περίοδο απο το 1994 μέχρι το 2014 όπου μέσα σε είκοσι χρόνια κατάφεραν να αφήσουν στο έλεος των μικροπολιτικών τους επιθυμιών μιά ολόκληρη πόλη. Η πολεοδομική καταισχύνη που χαρακτηρίζει την πόλη μας αλλά προπάντων η μίζερη αισθητική εικόνα που παρουσιάζουν αυτές οι περιοχές είναι ξώφθαλμα ενοχλητική σε τουρίστες οι οποίοι γυρεύουν το αυθεντικό και το αληθινό.
Κάποτε είχαμε πολλά απο δαύτα
(όταν ευημερούσαμε)
Είναι κοινωνιολογικά αποδεδειγμένο ότι σε κοινωνίες όπου πάσχουν απο έλλειψη ηγετικών μορφών ( ίδε Γαλατόπουλο, Δέρβη, Χρίστου, Λέλλο ) με οραματικές διαθέσεις για την εξέλιξη της πόλης τους, ο μαρασμός και η εξαθλίωση τόσο της αισθητικής εικόνας, όσο και του πολεοδομικού ιστού, παραμένει σαν πανούκλα της οποίας δεν βρέθηκε το αντίδοτο....ακόμα.
Μοναδικός φάρος «σωτηρίας» αλλά με ντροπαλές ακόμη παρεμβάσεις παραμένει η σχολή αρχιτεκτονικής του Νεάπολις.
Θέλω να ελπίζω ότι θα δούμε σύντομα προτάσεις απο τους φοιτητές που τους προβληματίζουν, τόσα και τόσα που συμβαίνουν στην πόλη μας, ώστε να προβληματιστούν και οι τοπικοί άρχοντες.
Θέλω να δώ ένα Δήμαρχο μ’ένα ΔΣ να εργάζεται για το κοινό συμφέρον όλων των Παφιτών, για την ευημερία και την πολεοδομική και αισθητική αναβάθμιση αυτής της πόλης. Το 2017 είναι πολύ, μα πάρα πολύ κοντά και είναι ίσως η μοναδική μας ευκαιρία για ποιοτική αναβάθμιση και αναζωγόνηση του αστικού μας περιβάλλοντος. Η αντικατάσταση των ταπελλών των ονομάτων των οδών που περηφανεύεται ο δήμαρχος μας είναι επιβεβλημένη αλλά είναι ξανά λάθος προτεραιότητα.
Οταν ολόκληρη η εικόνα που εκπέμπει η πόλις είναι τέτοια τι θα σου κάνει η αλλαγή των ταπελλών των ονομάτων των οδών, όταν δεν υπάρχει αστική επίπλωση σωστά σχεδιασμένη, με κοινή πολιτική διαφήμησης στις όψεις των κτιρίων, όταν δεν υπάρχουν πεζοδρόμια να κυκλοφορήσει άνετα ο πεζός χωρίς να ρισκάρει να του ’ρθει ένα δένδρο στη μούρη ( ίδε πρόσφατη δημιουργία πεζοδρομίων στη Λεωφ.Γρίβα Διγενή ).......
Οι επιχειρήσεις δεν έχουν σεβαστεί το παραμικρό, ενώ ο Δήμος Πάφου παραμένει παρατηρητής στον εκφυλισμό της πόλης σφυρίζοντας αδιάφορα.
Μας χαρακτηρίζει μιά προχειρότητα σε ότι κάνουμε και πολύ φοβούμαι ότι και το 2017 θα καταφέρουμε να διατυμπανίσουμε ανα το παγκόσμιο την ικανότητα μας σε κουρελουργήματα πάσης φύσεως είτε αυτά είναι κτίρια με τις όψεις τους, είτε είναι Κήπος, είτε είναι Λιμάνι. 

Σημ.
Oι φωτογραφίες της οδού Αγ.Αντωνιου είναι του συναδέλφου αρχιτέκτονα βοηθού καθηγητού στο Νεάπολις Δημήτρη Αντωνίου.


Δεν βάζω τις υπόλοιπες φωτογραφίες του Δημόσιου Κήπου γιατί ντρέπομαι