Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

EL HIERO ISLAND-SPAIN




Παράδειγμα προς μίμηση ρε κούλουφοι.Προσέξετε το"κόλπο" με το νερό όταν δεν υπάρχει αέρας:η δεξαμενή (φυσικός κρατήρας) θα γεμίζει  με νερό της θάλασσας που θα στέλλουν οι αντλίες που θα λειτουργούν απο τις ανεμογεννήτριες (οταν έχει αέρα) και όταν δεν έχει αέρα θα ενεργοποιεί τις τουρπίνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιόντας το νερό απο τον κρατήρα μέσω της βαρύτητας.
Επίσης προσέξετε τι έκαναν:εξήγησαν του κόσμου με λογικά απλά επιχειρήματα τις επιπτώσεις αλλά και το μεγάλο κέρδος απο την εκμετάλλευση των ανανεώσημων πηγών ενέργειας....γιατί σε λίγα χρόνια θα αναγκαστούμε να μαζεύουμε τ'ανθρώπινα αέρια μας για να ζεσταινόμαστε γιατί απλά δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε το κόστος του πετρελαίου.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ...ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

FROM HOMO SAPIENS ERECTUS TO HOMO COPANUS CYPR-IDIOTUS

Σκέφτομαι ότι η Κουλουφολάνδη είναι γεμάτη εκτός απο πανάσχημα κτίρια και απο ανθρωποειδή που απο την κατάσταση Homo Sapiens έχουν μεταλλαχθεί σε Homo Copanus....
Αναφέρομαι φυσικά στους νυκτοβάτες οι οποίοι δεν έχουν το κουράγιο να ενεργήσουν την μέρα και βγαίνουν τη νύκτα για να "τακτοποιήσουν"τα σκατά τους.Τα κυπαρίσσια που φυτέψαμε στον Δημοτικό Κήπο Πάφου στις 15/03/2009 σαν ένδειξη διαμαρτυρίας στις προθέσεις του Μητροπολίτη για να αναγείρει Καθεδρικό Ναό έχουν ξερριζωθεί απο κάτι κόπανους μαλακο-μάγκες, κωλοπιόνια του κερατά, ίσως του κάθε εξουσιαστή που τα κατευθύνει σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Αυτό ενισχύει την θέση μου που πάντα λέω ότι η Κουλουφολάνδη  πρέπει να κατεδαφιστεί παντελώς εκτός απο τις μάντρες.

Να μείνουν στο νησί μόνο βοσκοί και χοιροβοσκοί, αγεδαλοτρόφοι (δεν έχω κανένα πρόβλημα  με αυτούς τουναντίον πιστεύω ότι δουλεύουν πολύ σκληρά) αλλά και αγρότες ώστε να μετατραπεί  σ' ένα μεγάλο χωράφι που θα προμηθεύει την Ευρώπη αλλά και την πεινασμένη Αφρική με όλων των ειδών προϊόντα,κτηνοτροφικά κλπ.


Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ (2)-TO BE DEMOLISHED


















Τα νέα Κυβερνητικά κτίρια Πάφου χρήζουν άμεσης κατεδάφισης για τους λόγους που θα παραθέσω παρακάτω σαν τους πιό βασικούς.Υπάρχει μιά πληθώρα λανθασμένων λεπτομερειών,υπερβολικών διαστασιολογημένων στοιχείων,κακών εσωτερικώv χώρων και ένα ύφος ξεπερασμένης αισθητικής.Πολεοδομικά έχει αποτύχει πλήρως γιατί απλά θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί σε ύψος αφήνοντας πολύ ελεύθερο χώρο,όταν μάλιστα όλος ο Παφιακός λαός αντιδρούσε για την οικοδόμηση του.
Ομως το πιό σημαντικό για ένα κτίριο το οποίο έχει σχεδιαστεί απο τους λειτουργούς-αρχιτέκτονες της Κουλουφολάνδης που μόλις πριν ένα χρόνο έχει λειτουργήσει είναι η παντελής απουσία πρόνοιας για παθητική ενεργειακή πολιτική.Βασισμένο εξ'ολοκλήρου στα συστήματα κλιματισμού (αν είναι δυνατόν),τη στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος αγωνιά για τον πλανήτη,αυτό το κτίριο αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και πολύ καλό παράδειγμα για τους φοιτητές αρχιτεκτονικής ώστε να μάθουν πως σχεδιάζεται ένα κάκιστο κτίριο.Λοιπόν προσέξετε καλά την φωτογραφία:
1.Καμμιά ηλιοπροστασία στα υαλοστάσια.
2.Η επανάληψη των ανοιγμάτων και στις 4 πλευρές των όψεων με τον ίδιο τρόπο σημαίνει ότι το κτίριο θα επιδέχεται την ηλιακή ακτινοβολία απο το ένα πρωΐ ως το άλλο.
3.Καμμιά πρόνοια νυκτερινού δροσισμού αυτό σημαίνει ότι η συσσώρευση της θερμικής ενέργειας δεν θα προλαμβαίνει να διοχετευθεί στο εξωτερικό με αποτέλεσμα η χρήση των ενεργοβόρων συστημάτων κλιματισμού να γίνεται αλόγιστα.
4.Καμμιά θερμομόνωση στις επιφάνειες διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι με τόσα ακάλυπτα υαλοστάσια το κτίριο έχει την ανάγκη θέρμανσης όταν μάλιστα ο χειμώνας μας είναι πολύ ήπιος.
5.Η αναλογία πράσινων χώρων σε σχέση με το κτιστό είναι σχεδόν ανύπαρκτη.Εχει αποδειχθεί ότι όταν το πράσινο τοποθετηθεί σε σχέση με το κτιριακό όγκο στρατηγικά βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας αλλά και στην απορρόφηση της υγρασίας.
6.Κανένας εξωτερικός σκιερός (πλήν ενός στο βορειοδυτικό σύνορο,αν είναι δυνατόν ) χώρος σε συνάρτηση με το εσωτερικό του κτιρίου για να ενθαρρύνεται η ροή αέρα,η δημιουργία δηλ "ρευμάτων"...ο ζεστός αέρας πάει πάντα προς τον κρύο.Ο λαϊκός τεχνίτης το γνώριζε αυτό αν κάποιος εξετάσει την παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική.
7.Καμμιά διαχείριση των ομβρίων νερών,ούτε πρόνοια χρήσης των γκρίζων νερών.Στο κτίριο δουλεύουν πάνω απο 300 άτομα.Φανταστείτε λοιπόν πόσο νερό χάνεται  αν μόνο κατουρηθούν απο μία φορά,στη διάρκεια του 8ώρου.Τα καζανάκια τους είναι των 6 λίτρων παρακαλώ.
8.Καμμιά πρόνοια χρήσης ανακύκλωσης και περισυλλογής χαρτιών και λοιπών αποβλήτων.
.......βαρέθηκα να γράφω.
Εχω όμως μιά εισήγηση: να τους βάλουμε όλους τους καρεκλοκένταυρους μαλάκες που καταχράστηκαν το μυαλό τους (κάποιος που δεν έχει μεράκι για την δουλειά που κάνει,χαλά το μυαλό του) μέσα σ'ένα εμπορευματοκιβώτιο και να τους στείλουμε στη Γιάρο να σπάζουν πέτρες........

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ (1)-TO BE DEMOLISHED
















Ξεκινώ σήμερα μιά νέα παρτίδα απο κτίρια που κατά την γνώμη μου χρήζουν άμεσης κατεδάφισης,τόσο για λόγους πολεοδομικούς και αρχιτεκτονικούς όσο και για λόγους λειτουργικούς.

Ενα δημόσιο κτίριο όταν χωροθετείται εντός της πόλης λογικά θα πρέπει να δημιουργεί αστικό χώρο.Στη προκείμενη περίπτωση του δικαστικου μεγάρου Πάφου,που έχει καγκέλια,συνεπώς "απαγορεύει" την χρήση των ελεύθερων χώρων του απο τους πολίτες.Οταν σχεδιάζεται θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μακροπρόθεσμα η χρήση του.Σχεδόν όλος ο υπόγειος χώρος στάθμευσης έγινε αποθήκη πλην των χώρων των δικαστών.Η αρχιτεκτονική του έκφραση,άρα αισθητική παραπέμπει σ'ένα ύφος πομπώδες,χωρίς καμμιά ογκοπλαστική αρμονία.

Ο τεράστιος θόλος της εισόδου,χωρίς καμμιά προστασία απο τον ανελέητο ήλιο μας θερμαίνει το κτίριο τόσο τα καλοκαίρια, που τα κλιματιστικά δουλεύουν ασταμάτητα μ'όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις.Τα μεγάλα υαλοστάσια δεν έχουν καμμιά ηλιοπροστασία που συμβάλλουν στη αύξηση της συσσώρευσης θερμικής ενέργειας στη μάζα των επιφανειών διότι απλά δεν προνοείται νυκτερινός δροσισμός.

Ο ανεπαρκής εξαερισμός και η αδυναμία των χρηστών να απαγορεύσουν το κάπνισμα,παράλληλα με την υπερθέρμανση του χώρου δημιουργούν μιά απαίσια ατμόσφαιρα που μόνο γάροι θα άντεχαν να δουλεύουν κάτω απο τέτοιες συνθήκες χωρίς να διαμαρτύρονται.



Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ.....





















Ο Μακάριος κάποτε είπε στον φίλο Μάριο Θεοδοσίου απο την Πάφο το εξής: 
” Το κάρβουνο όταν το πιάσεις σβηστό μουντζώνεσαι,όταν το πιάσεις αναμμένο καίγεσαι” μιλόντας χαρακτηρίζοντας τους κληρικούς και τους αστυνομικούς.Και συνέχησε: 
”Αυτός είναι ο κανόνας και για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας χρειάζεται η εξαίρεση.Εγώ είμαι η εξαίρεση”.

Τα υπόλοιπα σκατά τα τρώμε έκτοτε…εξ’αιτίας της… εξαίρεσης και της αστυνομικοκρατούμενης Κουλουφολάνδης.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ'ΣΑΙ,ΜΠΡΟΣΤΑ....
















ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ..ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ?
ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥ.ΚΤΙΡΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ,ΩΡΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΟΥ "ΔΑΜΑΖΟΥΝ" ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.,,,ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΡΝΟΥΜΕ...ΟΙ ΑΝΤΡΑΚΛΕΣ,ΤΑ ΚΝΩΔΑΛΑ,ΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ,ΟΙ ΑΝΩΡΙΜΟΙ,ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑ.ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ,ΨΟΦΙΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ,ΣΚΑΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΛΟΥΦΩΝ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΣΚΑΤΟΤΡΥΠΑ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΠΟΥΤΑΝΕΣ (ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΤΩΝ ΚΑΜΠΑΡΕ),ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΚΟΜΕΝΕΣ Σ'ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ,ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΦΙΝΙΑΣΑΝ ΔΙΟΤΙ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ....

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

"Καλωσόρησες στη χώρα των ηλιθίων....."

Για να δείτε τι εννοώ πηγαίνετε να διαβάσετε την ανάρτηση του Επίτροπου Περιβάλλοντος στο http://theopemptou.blogspot.com/2009/03/blog-post_14.html 
που περιγράφει την νέα κυβερνητική πρωτοβουλία γιά τα άνυδρα αποχωρητήρια που έχουν εγκατασταθεί στη Πάφο.
Διάβαστε όμως και το σχόλιο του Aceras.Εγώ σας παραθέτω το δικό μου:
Υπάρχουν προδιαγραφές,τεχνικές λύσεις και λίγο μεράκι που γι'αυτούς είναι ψιλά γράμματα.Οσο αφορά τον ψυχίατρο φίλε Επίτροπε να σου πω μιά ιστορία:Οταν πριν 24 χρόνια ήρθα Κύπρο,γύρευα δουλειά πέρασα και απο τον μακαρίτη τον Νεοπτόλεμο.Οταν τελειώσαμε είχα προσέξει μια κοκά κόλα του λίτρου πάνω στο ράφι του η οποία δεν ήταν γεμάτη αλλά επι πλέον το χρώμα του υγρού ήταν σχεδόν παράξενο μαύρο.Τον ρώτησα με πολλή αναίδεια τι ήταν το μπουκάλι και μου απάντησε ότι είναι η ψυχή του.Κάθε φορά που του την μαυρίζει κάποιος ηλίθιος έβαλε μέσα μελάνι των ραπιτογράφων.Γυιέ μου,λαλεί μου καλωσόρησες στη Χώρα των ΗΛΙΘΙΩΝ!

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ARCHITECTURAL TRASH-ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Xιουμορίστικη αρχιτεκτονική ή αρχιτεκτονική άκρατου εγωκεντρισμού με δόσεις σχιζοφρενικής παράνοιας της μεγαλομανίας τόσο του "δημιουργού" όσο και του ιδιοκτήτη!

Πυροβολήστε με!

ΕΛΕΟΣ! 




Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΓΙΑΤΙ "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ

“Η κάθε εποχή & κοινωνία έχει τους δικούς της άγραφους αισθητικούς κανόνες που επιφέρουν μια ομοιογένεια στα οπτικά γνωρίσματα της κοινότητας: ρούχα, στολίδια, εργαλεία, κτίρια. Οι κανόνες έχουν κάποια πρακτική προέλευση, που πολλές φορές χάνεται στο βάθος του χρόνου. Έτσι το λειτουργικό στοιχείο αντικαθίσταται βαθμιαία από το σημειολογικό, διαμορφώνοντας την οπτική 'γραμματική' & 'συντακτικό' της εκάστοτε εποχής. 'Υποβολείς' κάθε τέτοιας σιωπηλής διαλέκτου είναι οι άρχοντες. Οι υπόλοιποι τους ακολουθούν, επιδιώκοντας τη καταξίωση μέσω της μίμησης, σε ένα αέναο συναγωνισμό ματαιοδοξίας. Τα παραδείγματα αφθονούν ειδικά στην αρχιτεκτονική.” Θάνος Στασινόπουλος αρχιτέκτων διδάκτωρ ΕΜΠ.


Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της τοπικής Παφίτικης κτιριοδομίας, το νεο-κλασσικό, οφείλει τη διάδοσή του σ'ένα είδος 'ξενόφερτου στυλ' σε μιά εποχή που επιβάλλετο η αναγνωσημότητα της ελληνικής ταυτότητας. Οταν όμως η απουσία προβληματισμού απο πλευράς πολεοδομικού σχεδιασμού και ανασχεδιασμού της πόλης οδηγεί σε χρήση αυτών των ιστορικιστικών στοιχείων με μυρηκαστική νοοτροπία αναπαράγοντας ένα φτηνό μοντέλο που δεν έχει καμμιά κοινωνική καταξίωση,τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά επικίνδυνο.Τα νεοκλασσικά κτίρια των σχολείων έγιναν σε μιά περίοδο που η κοινωνία έπρεπε να αποδείξει του Αγγλου κατακτητή την Ελληνική καταγωγή μας.Εχουν μέτρο και έχουν κλίμακα πράγμα που ο προτεινόμενος ναός,εκ φύσεως τα 500μ2 σε κάτοψη θα έχει και το ανάλογο ύψος ,πράγμα που θα οδηγήσει στην ανατροπή της μικροκλίμακας που χαρακτηρίζει την όλη η περιοχή.
Όμως οι καιροί αλλάζουν κάποτε. Η ανάγκη κατασκευής ενός Καθεδρικού Ναού είναι πλέον επιθυμία της Μητρόπολης Πάφου και θα ασκήσει τις όσες επιρροές έχει για να περάσει το θέλημα της έστω και αν ο συντελεστής είναι 1%,όσο και αν διαμαρτυρυθούμε.
Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι η εκκλησία και οι εκάστοτε μελετητές της δεν έχουν αποδείξει ότι διακατέχονται απο ψηλά αισθητικά κριτήρια.Αρκεί να κοιτάξετε τα νέα οικοδομήματα καθώς και τις κατά καιρούς διορθωτικές επεμβάσεις όψεων και ακόμα προεκτάσεις σε υφιστάμενους ναούς.Αυτή η ανάγκη έχει ανατρέψει το πατροπαράδοτο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο της εκκλησιαστικής μας αρχιτεκτονικής.Λαμπρό παράδειγμα μοντέρνας εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με σύγχρονη αντιμετώπιση και το μοναδικό στο είδος του η εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα στην είσοδο της Λευκωσίας απο τον αρχιτέκτονα Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη.
Οι νέοι ναοί παρουσιάζουν ένα κοινό όπως άλλωστε και τα μεγαλεπήβολα σπίτια ιδιωτών με "νεο-κλασσική διάθεση":εκφράζουν την ευμάρεια του Κύπριου που διακατέχεται απο την ματαιοδοξία του "big is better" (όσο πιό μεγάλο τόσο το καλύτερο).Χάνεται έτσι το μέτρο και εκφυλίζεται το αστικό τοπίο και όχι μόνο.Παντού ξεφυτρώνουν κτίρια κάκιστης αρχιτεκτονικής έκφρασης με πρωτεργάτη το κράτος (ιδε Δικαστικό Μέγαρο και Νέα Κυβερνητικά κτίρια) και τους ντιβελοπερς να ακολουθούν.Αυτά τα κουρελουργήματα δημιουργούν ένα σκηνογραφικό τέχνασμα υψίστης αισθητικής καταισχύνης που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας εκθέτουν στα μάτια των περιηγητών.Αρκεί να περπατήσει κάποιος στην ύπαιθρο και μέσα στα χωριά μας για να δεί τη μέγιστη και απάνθρωπη κατάντια του δομημένου αλλά και του φυσικού μας περιβάλλοντος.Το κέντρο της πόλης μας έχει απονεκρωθεί ενώ λίγα μέτρα πιό κάτω αιωνόβια δένδρα κόβονται και όλα θυσιάζονται στο βωμό της αισχροκέρδειας.

Από τις επισημάνσεις αυτές μπορούμε να εξάγουμε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα,πάντα σύμφωνα με τον Θ.Στασινόπουλο και τα οποία μπορούν άνετα να προσομοιωθούν στη δική μας πραγματικότητα:
"1- Η ανάγκη (τότε) οδήγησε στη λιτότητα και μέσω αυτής στην κατασκευαστική αλήθεια. Αυτά ήσαν τα θεμελιώδη γνωρίσματα της παραδοσιακής κτιριοδομίας κάτω από τα όποια επιφανειακά ιδιώματα.
"
"2- Ο πλούτος έφερε τη μίμηση και αυτή τη δομική υποκρισία, η οποία με τη πάροδο του χρόνου εντάχθηκε στη 'παράδοση'.
"
"3- Με ανάλογο τρόπο τα νέα υλικά και μέθοδοι κατασκευής επιτρέπουν μια νέα αρχιτεκτονική υποκρισία, αλλά με διαφορετικές επιδιώξεις: σήμερα ο στόχος είναι η ψευδαίσθηση του παλιού, ενώ στο παρελθόν ήταν η ψευδαίσθηση του καινούργιου."


"4- Διαφορετικά είναι και τα κίνητρα της κάθε εποχής: παλιά ήταν η κοινωνική επίδειξη με την υιοθέτηση του Νεοκλασσικού νεωτερισμού, σήμερα είναι η έλξη που ασκεί επιλεκτικά το παρελθόν."


"5- Είναι βέβαιο ότι, αν το σημερινό νομικό πλαίσιο που υποθάλπει τη νεοπαραδοσιακή σκηνογραφία υπήρχε και πριν από 100-150 χρόνια, τότε δεν θα είχαμε γνωρίσει ψευδεπίγραφα νεοκλασσικά μια και τα στολίδια τους θα ήσαν 'ξένα προς τη τοπική παράδοση' και φυσικά απορριπτέα από την νομοθεσία μας."


Το τελευταίο συμπέρασμα (που έχει να κάνει με τη σημερινή αρχιτεκτονική παραγωγή όχι μόνο στη Πάφο αλλά και σε πολλά άλλα μέρη) φέρνει και μερικές άλλες σκέψεις στο μυαλό:



"Πόσο άραγε θα διαρκέσει η ταρίχευση του αρχιτεκτονικού παρελθόντος που κυριαρχεί σήμερα; Μπορούμε να φανταστούμε ότι το 2100 θα έχουμε ακόμη δημόσιους θεματοφύλακες των δομικών μορφών του 1900 και ότι με τα μελλοντικά υλικά θα εξακολουθούμε να σκηνοθετούμε μια συγκεκριμένη φάση του αρχιτεκτονικού παρελθόντος; "(Θ.Στασινόπουλος) 



Με την αλυσιδωτή μετατροπή της Πάφου σε τουριστικό ‘λούνα-παρκ’, πληθαίνουν τα σημάδια μιας “αύξουσας αρχιτεκτονικής σχιζοφρένειας.” Βλέπουμε όλο και πιο πολλές κλιματιστικές μονάδες σε όψεις κτιρίων,ταπέλλες όλων των ειδών και ποιοτήτων πάνω σε κτίρια ,ηλιακοί θερμοσίφωνες, καλώδια της ΑΗΚ και ΑΤΗΚ να απλώνονται σαν αράχνη πάνω στις επιδερμίδες των κτιρίων εντός του κέντρου.

Συνέχιζει ο κος Στασινόπουλος:

"Τέτοιες αντιφάσεις είναι πολλές αλλά αφθονούν σε όλο το τουριστικό σκηνικό της χώρας μας." Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αναπόφευκτα: 



"• Ποιά ακριβώς στοιχεία του παρελθόντος έχουμε επιλέξει ως 'διατηρητέα παράδοση' και ποιοί 'ταγοί' μας ανέλαβαν την επιλογή και νομοθέτησαν λεπτομερώς τον κώνωπα καταπίνοντας την κάμηλο;" 


"• Αν αφαιρέσουμε τη τουριστική εμπορευματοποίηση από τα κίνητρα επιβολής αυτής της Disneyland, ποιά πολιτισμική αξία έχει η ταρίχευση μερικών εικαστικών πτυχών του παρελθόντος και το πάγωμα της αρχιτεκτονικής εξέλιξης;"


"• Με τι πολιτιστικά εφόδια και κριτήρια ελέγχεται η διατήρηση της παράδοσης στη πράξη από τους αρμόδιους, και σε τι βαθμό ελέγχεται η ευθυκρισία τους;" 


"• Αντί να μας ενδιαφέρει περισσότερο η επιδερμική αναπαραγωγή του παρελθόντος, μήπως θα ήταν πιο ουσιαστικός ο σεβασμός της βαθύτερης δομικής ηθικής των παλαιών κτισμάτων και οικισμών; 
Για παράδειγμα, αντί να προβλέπει ο 'νομοθέτης' ακόμη και το πώς θα αναγράφεται η αρίθμηση των οικοδομών στους παραδοσιακούς οικισμούς (!), μήπως θα ήταν πιο ουσιώδες π.χ. να επιβάλλει τα επιφανειακά φέροντα στοιχεία αντί των γραμμικών;" 



"• Και τελικά το πιο ουσιαστικό ερώτημα: προέχει περισσότερο η διατήρηση ή η συνέχιση της παράδοσης; 
Μήπως η τρέχουσα αρχιτεκτονική παραδοσιοπληξία ή παραδοσιολαγνεία απηχεί μια Ελλάδα-Κύπρο που "ποτέ δεν πεθαίνει" γιατί είναι ήδη νεκρή, μια Ελλάδα-Κύπρο που μένει πεισματικά προσκολλημένη στα 'ένδοξα φαντάσματα' του παρελθόντος επειδή αδυνατεί πλέον να προτείνει ένα νέο όραμα για το μέλλον -το οποίο τη τρομάζει περισσότερο απ' ότι την εμπνέει;"


"Ίσως κάποιος πει ότι η αρχιτεκτονική κάθε εποχής προσαρμόζεται στις εκάστοτε προτεραιότητες: παλιά η φύση, σήμερα ο τουρισμός."

"Όμως γιατί θα πρέπει οι σημερινές ανάγκες να καλύπτονται με καρικατούρες του χθες; 


Τελικά μήπως η δημιουργική αισιοδοξία είναι ένα από τα ξεχασμένα θεμέλια της αρχιτεκτονικής & κοινωνικής εξελικτικής διαδικασίας του παρελθόντος;" Θ.Στασινόπουλος.

“Παράδοση” άλλωστε κατα τον Jean Jaures “δεν σημαίνει διατήρηση της στάχτης αλλά της φλόγας αναμμένης” έγραψα κάποτε,συνεχίζω να το επαναλαμβάνω και δεν θα σταματήσω να χρησιμοποιώ αυτή την σπουδαία φράση που ο τότε φιλόσοφος χαρακτήρησε την εποχή του.Η Ευρώπη όμως πήρε την αρχιτεκτονική πέραν των στενών ιδεολογιών των τοπικίστικων παραδόσεων και έδωσε όραμα και μέλλον ενώ εμείς αγωνιούμε να αναπαράξουμε το παρελθόν με γελοίες μορφές.

ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ"

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

TO ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΩΛΟΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ
















Αυτό το τοπίο όσο παράξενο και να φαίνεται σε κάποιους είναι εντός της πόλης της Πάφου!
Απίστευτη ιστορία και όμως αληθινή εν έτει 2009!.Ενώ τα δένδρα είχαν χαρακτηρηστεί αιωνόβια προστατευόμενα απο το Τμήμα Δασών,το ίδιο το τμήμα "ενέκυψε" , πολύ πιθανώς,σε πιέσεις μεγαλοεπιχειρηματία που θα "αναπτύξει" (δηλ καταστρέψει ανεπιστρεπτί) μέρος της Εξω Βρύσης.
Είναι απίστευτο και παράλογο.Είμαστε του κώλου σαν κοινωνία και σαν λαός και θα παραμείνουμε τέτοιοι αν δεν γίνει κάτι.Που πρέπει επιτέλους να αποταθούμε?Το ίδιο μας το κράτος κοιμάται και μας αδικά σαν πολίτες επι καθημερινής βάσης.
Η ίδια μας η πατρίδα μας βιάζει πνευματικά επι καθημερινής βάσης γιατί δεν μπορούμε να αντιδράσουμε.Οι πλείστοι δημοσιοκάφροι των τοπικών εφημερίδων δεν γράφουν τίποτε γιατί απλά οι εφημερίδες που εργάζονται ανήκουν σ'αυτούς τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΦΟΥ-ΣΚΕΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΑΠΡΟΣΩΠΟ.(Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ TΗN ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΩΜΙΣΘΕΙ ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ .
ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Η ΕΝΙΟΤΕ ΤΟΥΣ ...ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ!

Μερικές σκέψεις:

Τι διορθωτικά μέτρα μπορούν να προταθούν ώστε τα υφιστάμενα κτίρια να "καθαρίσουν",να διορθωθούν και να αποκατασταθούν.Μπορεί η τοπική αρχή να επιβάλει κυρώσεις?Προστίματα με απ'ευθείας απαίτηση απο το Δήμο χωρίς την διαδικασία του δικαστηρίου.Κάτι σαν εξώδικο πρόστιμο.Το ΤΣ αν έχει τέτοιες πρόνοιες ,για να μην περιμένουμε την διαδικασία του πιστοποιητικού τελικής έγκρισης που οι πλέιστοι δεν απαιτούν,να γίνει μέρος της αδειδότησης και να επιβάλλεται σοβαρό πρόστιμο.Να βρεθεί ένας μηχανισμός επιβολής κυρώσεων ο οποίος να είναι απρόσωπος.

Το ΤΣ να αναπροσαρμόζεται συνέχεια και όχι κάθε τόσο λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες ανάγκες.Αυτό σημαίνει ότι αν κατά την διάρκεια εφαρμογής αυτού του νέου ΤΣ παρατηρηθεί ότι κάτι οδηγεί κάπου λανθασμένα να τροποποιείται άμεσα και όχι όταν πλέον γίνει το λάθος.

Το μέγεθος σε έκταση του εμπορικού κέντρου δεν είναι τόσο που να επιβάλλεται η κίνηση τροχοφόρων.Πλήρης αποκλεισμός του κέντρου απο τροχοφόρα και διανομή των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης στους ΧΣ,δημιουργία ειδικής μεταχείρισης για κατοίκους της περιοχής του κέντρου,και γραφείων,απαλλοτρίωση χώρων και κατασκευή πολυόροφων χώρων στάθμευσης.
Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων ώστε να είναι αδύνατη η παράλληλη στάθμευση,εκτός απο ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε συγκεκριμμένα σημεία και παράλληλη επιβολή αυστηρών προστίμων για τους παρανομούντες.

Να δωθεί πρωτοβουλία και να απαιτηθεί απο τους κοινοτάρχες των αστικών γειτονιών και όχι μόνο να παραδίδουν εισηγήσεις και ιδέες που αφορούν την κοινότητα-γειτονιά στο Δήμο.Ο κοινοτάρχης να γίνει έμμισθος της τοπικής αρχής.

Να υπάρχει πρόσβαση σε μελετητές σε μακέττα πόλεως .

Να απαιτηθεί η εφαρμογή της πρόνοιας για τη συχνότητα χρήσεων στους εμπορικούς άξονες αλλά και στις γειτονιές.

Να μετακινηθούν όλες οι οχληρές βιοτεχνίες.

Οι όψεις των κτιρίων να ανακαινιστούν και να μπεί πλαίσιο χρήσης διαφημηστικής ταπέλλας με περιορισμό στο μέγεθος.

Να σχεδιαστεί αστικός εξοπλισμός που να καλύπτει και την παραμικρή λεπτομέρεια μέχρι ακόμα και την γραμμοτοσειρά των πινακίδων σήμανσης.Να αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια απο τα πεζοδρόμια,πλην των δένδρων, αφού θα διαπλατυνθούν..

Να απαιτηθεί απο το Δήμο η σχεδιαστική πρόταση κάθε μελετητή που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και να υπάρξουν κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση.Να προβληματιστούμε για τους υφιστάμενους και πως μπορούμε να τους απαλλαγούμε αισθητικά.Ισως επιτρέποντας την οικοδόμηση επι πλέον ορόφου να απαιτείται απο τον ιδιοκτήτη και η λύση του προβλήματος.