Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΑΣΤΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ....ΚΑΤΩ ΠΑΦΟΣ ΠΕΡΙΞ ΟΔΟΥ ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η εξαθλιωμένη και έκφυλη κατάσταση που επικρατεί στην οδό Αγ.Αντωνίου στη Πάφο και όχι μόνο, είναι το αποτέλεσμα μιάς διαχρονικής αδιαφορίας των Τοπικών Αρχών που βασιζόταν στην ικανοποίηση και εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων με την ανοχή ιδιαίτερα του Δήμου Πάφου.

Απών υγιειονομικός έλεγχος, απών στη τήρηση των πολεοδομικών και οικοδομικών απαιτήσεων.

Απών και το τμήμα αρχαιοτήτων....

Μιά αρρωστημένη και συγχαμερή πολεοδομική καταισχύνη που οδήγησε στην εξαφάνιση-καταστροφή πολλών επιχειρήσεων ( δεν είναι άμοιροι ευθυνών ) πλήν μερικών οι οποίοι αντιστέκονται στο φτηνιάρικο και προσπαθούν να κρατήσουν ένα επίπεδο.

Είχα πάντοτε μιά ιδιαίτερη ανησυχία και αναπάντητη ερώτηση η οποία με βασάνιζε για χρόνια, ώσπου διάβασα το βιβλίο της Αγγελικής Σμυρλή "Θεοδούλου Λιμιτέδ", γιατί οδηγηθήκαμε σε τέτοιο χάλι;

Οι αδίστακτοι αναπτυξιολόγοι του άσχημου, οι λεγόμενοι έχουν κυριολελτικά ασελγήσει στο χώμα που τους γέννησε γιατί ξέχασαν καταγωγή, ταυτότητα, ιστορία.

Με αμέτοχο παρατηρητή ένα κράτος ανύπαρκτο, διεφθαρμένο, ένα κράτος βασισμένο στη κουμπαροκρατία, ένα κράτος φαύλο, που συντηρούσε λαμόγια σε θέσεις δημάρχων, δημοτικών μηχανικών , ενίοτε δημοτικών γραμματέων, δημοτικών συμβούλων, εργολάβων, μηχανικών,  αρχιτεκτόνων, και τέλος τη μεγαλύτερη κλίκκα, αυτή των δικηγόρων.
Κλεφτρόνια υπαλλήλους της Πολεοδομίας και του Κτηματολογίου με εκτιμητές ακινήτων που συναλλάσονταν με τραπεζίτες........αμάν!

Η ατιμωρησία, ο ανεπαρκής έλεγχος, ο ξεφτυλισμός των ηθών, η επιπολαιότητα, η έλλειψη παιδείας και κοινωνικής-συλλογικής συμπεριφοράς, με μιά υπέρμετρη δόση εγωϊσμού, οδήγησαν στη κοινωνική και αισθητική αποσύνθεση.

Διερωτήθηκα που πήγε εκείνη η πνευματικότητα που ένοιωθα, αλλά δεν μπορούσα να εξηγήσω όταν ήμουν νέος, που χάθηκε απο τον κόσμο της Πάφου; 

Η απάντηση είναι απλή: ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ και μαζύ ξεπουλήθηκε η αισθητική αφού πλέον εξαφανίστηκε το πνεύμα που χαρακτήριζε μιά ολόκληρη Παφίτικη κοινωνία αυτή του 19ου- μέσα του 20ου αιώνα που τουλάχιστον προσπάθησε να διατηρήσει το προφανές: 

ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Οι προτάσεις των φοιτητών του Νεάπολις που αφορούσε την περιοχή, που παρουσιάστηκαν στην Παλιά Ηλεκτρική ΔΕΝ ανάδειξαν την πραγματική, τρισάθλια κατάσταση αφού οι φοιτητές "αντέδρασαν" με τις λύσεις τους επιδερμικά ΧΩΡΙΣ να προτείνουν ΚΑΜΜΙΑ ουσιαστική παρεμβατική αρχιτεκτονική.

Το επιστέγασμα είναι η δήλωση-προτροπή του Δημάρχου στην ομιλία του προς τους φοιτητές όπως σκέφτονται το κόστος όταν συνθέτουν. Δήμαρχε, έχουν μιά ολόκληρη ζωή να σκεφτούν τέτοιο θέμα και να αντιμετωπίσουν πολιτικούς που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα αυγά που το καλάθι.

Ηλπιζα ότι θα δώ συνταρακτικές χειρονομίες που θα προβλημάτιζαν τόσο τους κατοίκους όσο και εμάς τους αρχιτέκτονες αλλά και την σχολή αρχιτεκτονικής του Νεάπολις.

Το μόνο θετικό της όλης εκδήλωσης είναι ότι δειλά-δειλά ενέργειες όπως αυτές φτάνουν στα αυτιά των πολιτών και των πολιτικών και οτι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ δημόσιος διάλογος για θέματα που διέπουν την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και γενικά την αισθητική.

Ο Winston Churchill είπε κάποτε ότι "σχεδιάζουμε και κτίζουμε κτίρια και μετά τα κτίρια διαμορφώνουν συνειδήσεις-αισθητική". Κοιτάξετε γύρω σας για να καταλάβετε.....