Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

PORTUGUESE PAVILION FOR EXPO'98-by ALVARO SIZA

Οταν ο Siza σχεδίαζε το κτίριο της Πορτογαλίας για την παγκόσμια έκθεση που έγινε στη Λισσαβώνα το 1998 δεν σκεφτόταν να κάνει αναφορά στη θάλασσα,που για πολλά χρόνια η Πορτογαλία κυριαρχούσε στους ωκεανούς,αλλά να στεγάσει ένα τεράστιο ημιυπαίθριο χώρο όπου θα γινόντουσαν εκδηλώσεις μουσικές και άλλες.
Τι το ιδιαίτερο με το στέγαστρο?

Λοιπόν η απόσταση και το υλικό.

Ακούστε λοιπόν αγαπητοί μου ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.....σχεδόν 65 μέτρα απόσταση με μπετόν πάχους μόλις 200ΜΜ και χωρίς άλλες στηρίξεις εκτός απο μιά σειρά απο αλυσόζευκτα ανοξείδωτα 
καλώδια ενσωματωμένα στο πάχος του σκυροδέματος που είναι μπακτωμένα ένθεν και ένθεν των κτιρίων,σαν μια "ραφή" ώστε αυτό το υπερ-κομψό στέγαστρο να καταλήγει να είναι ένας "αντί-θόλος" διαστάσεων 65X58 μέτρα, σαν ένα οπλισμένο τεντόπανο με μιά τεράστια πλαστική δύναμη, μια διευθετούσα αλυσοειδής καμπύλη,που θυμίζει τις κατασκευές του Niemeyer.


Ετσι είναι η αρχιτεκτονική:Σύν-πραξη ευφάνταστων αρχιτεκτόνων με βιρτουόζους πολιτικούς μηχανικούς σ'ένα ακροβατισμό όπου η γνώση αποτελεί το συστατικό για κάθε δημιουργία. 

Ερώτηση:Απο που φεύγει το νερό της βροχής?

Οι φωτογραφίες είναι του Joao Morgado.

6 σχόλια:

MARINOS είπε...

Κι έτσι γράφεται η ιστορία!

koutso είπε...

@ Marinos,

Eνώ εμείς δεν καταφέρνουμε ούτε καν να συγκροτήσουμε αστική πολιτική,πολεοδομία, δημόσια συγκοινωνία,πλατείες κλπ.Διερωτούμαι τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας:πότε ρε γαμώτο θα βρεθεί μια πολιτική δύναμη να ανατρέψει το σκηνικό του κουλουφκιού!Οι μεμονωμένες προσπάθειες των αρχιτεκτόνων ή και ακόμη των "προοδευτικών" ντιβέλοπερς που ανακάλυψαν την μοντέρνα αρχιτεκτονική και την έκαναν μόδα,στη Λευκωσία και λίγο στη Λεμεσό,δεν εξυπηρετεί σε τίποτα γιατί ο αστικός χώρος παραμένει φτωχός συγγενής και δεν συμμετέχει στην εξέλιξη της Πόλης.Ολα γίνονται χωρίς αλληλοεξάρτηση,μεμωνομένα,σπασμωδικά,ατομικά χωρίς καμμιά συλλογική βούληση ή και επιθυμία.Δεν καταλαμβαίνουν μερικοί ότι και λάθος να είναι το έργο της Ζάχα τουλάχιστον μπορεί ο χρόνος-πόλη να το απορρίψει ή απο το ίδιο το έργο κάτι άλλο να ξεκινήσει.......ή μπορεί να είναι τόσο καλό που να προβληματίσει τους άρχ-όντες.

Ανώνυμος είπε...

ekino pu xriazete omos i kypros...kata tin apopsi mu,
ine investment sto "city planning"..!..gia arxi tulaxisto..

ke meta as erthun ke ta epidoksa architektonika sxedia.!

oxi?

maria t.

koutso είπε...

@prawnkraka,

Σωστά,όταν τα δημαρχεία των Δήμων αρχήσουν να επανδρώνουν με αρχιτέκτονες, πολεοδόμους,
συγκοινωνιολόγους κλπ μπορεί να αρχήσει να γίνεται έργο.Οταν αρχήσουν να παίρνουν ηρωϊκές αποφάσεις,όταν αρχήσουν να μην σκέφτονται πόσο καιρό θα μείνουν πάνω στην ίδια καρέκλα αλλά πόσο έργο θα παράξουν τότε και μόνο τότε μπορεί να ελπίζουμε ότι μπορεί κάτι να αρχήσει να γίνεται.

mikemour είπε...

Γιατί νομίζεις κ. Κουτσοφτίδη ο αρχιτέκτονας βρήκε λύση για τα νερά της βροχής. Εκείνος εκαμε την καβλα του (οπως ολοί) σας και μετά εβούρα ο καυμένος ο μηχανολόγος να εβρέι τρόπο να φύουν τα νερά.

koutso είπε...

@mikemour,
Oι πλέιστοι απο εσάς είσαστε απο άσχετοι μέχρι ανίδεοι