Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ (1)-TO BE DEMOLISHED
















Ξεκινώ σήμερα μιά νέα παρτίδα απο κτίρια που κατά την γνώμη μου χρήζουν άμεσης κατεδάφισης,τόσο για λόγους πολεοδομικούς και αρχιτεκτονικούς όσο και για λόγους λειτουργικούς.

Ενα δημόσιο κτίριο όταν χωροθετείται εντός της πόλης λογικά θα πρέπει να δημιουργεί αστικό χώρο.Στη προκείμενη περίπτωση του δικαστικου μεγάρου Πάφου,που έχει καγκέλια,συνεπώς "απαγορεύει" την χρήση των ελεύθερων χώρων του απο τους πολίτες.Οταν σχεδιάζεται θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μακροπρόθεσμα η χρήση του.Σχεδόν όλος ο υπόγειος χώρος στάθμευσης έγινε αποθήκη πλην των χώρων των δικαστών.Η αρχιτεκτονική του έκφραση,άρα αισθητική παραπέμπει σ'ένα ύφος πομπώδες,χωρίς καμμιά ογκοπλαστική αρμονία.

Ο τεράστιος θόλος της εισόδου,χωρίς καμμιά προστασία απο τον ανελέητο ήλιο μας θερμαίνει το κτίριο τόσο τα καλοκαίρια, που τα κλιματιστικά δουλεύουν ασταμάτητα μ'όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις.Τα μεγάλα υαλοστάσια δεν έχουν καμμιά ηλιοπροστασία που συμβάλλουν στη αύξηση της συσσώρευσης θερμικής ενέργειας στη μάζα των επιφανειών διότι απλά δεν προνοείται νυκτερινός δροσισμός.

Ο ανεπαρκής εξαερισμός και η αδυναμία των χρηστών να απαγορεύσουν το κάπνισμα,παράλληλα με την υπερθέρμανση του χώρου δημιουργούν μιά απαίσια ατμόσφαιρα που μόνο γάροι θα άντεχαν να δουλεύουν κάτω απο τέτοιες συνθήκες χωρίς να διαμαρτύρονται.



4 σχόλια:

κουτσοφτου είπε...

Εκτος αισθητικης, πολεοδομιας,χωροθετησης,αισθητικης κλπ, ειναι ενας χωρος που μεχρι να πεθανω δεν θα ξαναμπω.Εζησα την ψευτια την αδικια,την αλληλοβοηθεια των καταχραστων καθε ειδους εξουσιας,τοσο εντονα που και να φτυνω παρνωντας απεξω κανω κακο στους σιελογονους αδενες μου που πρεπει να τους διαφυλαξω ωστε να τους χρησιμοποιησω οταν εχω μπροστα μου οχι κτιρια,αλλα τα ρεμαλια τα πατσαβουρια τις κουραδες που αντιμετωπισα καποια στιγμη εκει μεσα.

Aceras Anthropophorum είπε...

καλάν εν σου αρέσκουν οι κολονούες έτσι αρτίστικ που δένονται με τες σκαλωτές σκηνεττούες που σχεδιάζουν αισθησιακά την μεγαλόπρεπην πύλην η οποία καδρώννει με λεπτότηταν το μαύρο γυαλί; (Μπρρρίο ρεεεε! θα ελάλεν ένας καλός μου φίλος). Είναι και ο φίκος και η φοινικούα που δίνουν έναν touche αρμονίας με την φύση (για παρηορκάν για την πυράν που φκάλλει το γυαλλίν το μαύρον τζιαι κλωστροφοβηκόν που δεν αννοίει να αερίσει το κτήριον).

Terra Incognita είπε...

Πως τολμά να αμφισβητείς την καλαισθησία τούτο του διαμαντιού της πόλης μας..?!

Το άλλο που ξεφύτωσε απέναντι είδες το..?:)

koutso είπε...

@Τερρα,
περίμενε την επόμενη ανάρτηση μου....ζω δίπλα του και ξέρω το πόξω τζιαί ανακατωτά.

@Αδέρουμ,
η ειρωνεία σου είναι καταπληκτική.Κρατώ "το μεγαλόπρεπη πύλη"....πριν να μπείτε να αντιληφθείτε ότι δαμέσα τιμωρούν.