Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ.....!





























Σ'ένα απο τους πιό ωραίους δρόμους (ήταν κάποτε πριν έρθει η συγκεκριμμένη εταιρεία και του άλλαξε τα φώτα).Βλέπετε τότε έκανε ένα άλλο κτίριο πιό χαμηλό όμως χωρίς επαρκείς χώρους στάθμευσης και κατάστρεψε την όλη γειτονιά με τα αυτοκίνητα των υπαλλήλων του.Τώρα εκμεταλλευόμενος το "κόλπο" του δημόσιου χώρου στάθμευσης εντός του κτιρίου,έστω και σε υπόγειο απόκτησε...συντελεστή δόμησης!

ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΞΥΠΝΟΒΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ!Απλά διότι το ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο.

Eχει καιρό που φωνάζω για το συγκεκριμμένο κτίριο.Σήμερα έστειλα στις τοπικές εφημερίδες τις φωτογραφίες. Το θέμα θα έπρεπε να το σκεφτεί το πολεοδομικό τμήμα του δήμου πριν εκδωθούν οι σχετικές άδειες.

Υπάρχει,όπως είπα και πιό πάνω και το "κόλπο" των επι πλέον θέσεων για δημόσιο χώρο στάθμευσης και γι'αυτό του επιτράπηκε η ανοικοδόμηση επι πλέον δύο ορόφων απο το κανονικό.Ομως είναι και το θέμα της κάλυψης του συγκεκριμμένου κτιρίου και οι επιπτώσεις επί των γειτονικών κτιρίων.

Λοιπόν φαντάζεστε τώρα τι θα γίνει με το νέο τοπικό σχέδιο..ένα μπάχαλο γιατί μας καθοδηγούν ανίκανοι άνθρωποι οι οποίοι δεν καταλαμβαίνουν ότι μακροπρόθεσμες αλλαγές στο αστικό τοπίο δεν μπορεί να γίνουν μόνο με κουβέντες και λόγια σε εκθέσεις αλλά να σχεδιάζεται και ανασχεδιάζεται η Πόλη επι συνεχούς βάσης ώστε να διαφαίνονται τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν απο τέτοιου είδους άθλια κτίρια-επεμβάσεις.

Γιατί σε τελική ανάλυση υποβαθμίζουμε τοιουτοτρόπως την ίδια την ποιότητα της ζωής μας και των παιδιών μας.

18 σχόλια:

ρίτσα είπε...

μα τι εν τούτα τα πράματα. επειδή έγινε ένα πρώτο λάθος πρέπει να γίνει και ένα δεύτερο δηλαδή;

γιατί παιρνούν οι κουτοπονηριές;

Terra Incognita είπε...

Ωωωωω...!! Μα τι ωραίο πάρκινγκ!! Μπράβο μας! Τώρα έχουμε σύγχρονο κέντρο πόλης!!! ...

koutso είπε...

@ ρίτσα,
Αυτοί είναι οι του δημαρχείου κούλουφοι.Αυτοί που καθορίζουν το μέλλον αυτής της πόλης

koutso είπε...

@ terra,
μα δεν είναι χώρος στάθμευσης ...είναι γραφεία με χώρους στάθμευσης για την εταιρεία ΚΑΙ του κόσμου.Τωρά έλα πές ποιός θα παέι να μπεί μέσα σε τέτοιο πάρκινγκ,με την νοοτροπία που μας διακατέχει.Κοίτα το παράδειγμα του 6 όροφου στα φώτα του Δικαστηρίου.Πήρε έξτρα ορόφους με το ίδιο πρόσχημα.....

rose είπε...

τι γινεται στη Πάφο Κώστα
βάλθηκαν να την πνίξουν ;

MARINOS είπε...

!

koutso είπε...

@ rose,
Το θαυμαστικό του Μαρίνου λέει πολλά.

. είπε...

αδυναμια, ανικανοτητα ή συνεργια των δημοτικων αρχων? Εγω ψηφιζω και τα τρία.
Ο αστικος σχεδιασμός εχει περασει προ πολλου στην Κυπρο στην "ιδιωτικη προτοβουλία" οπως και τα περισσοτερα πραματα σε τουτο τον τοπο.
Οι πολιτικοι ειναι εντελως αχρίαστοι, ας τους καταργησουμε.

koutso είπε...

@ΚΑΖΑΝΙ,
Δεν υπάρχει "ιδιωτικός αστικός σχεδιασμός" αλλά αναπτύξεις που γίνονται απο ιδιωτικές εταιρείες χωρίς καμμιά πολεοδομική καθοδήγηση που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ήταν απο το κράτος και τις τοπικές αρχές.Αυτό το παράδειγμα είναι απο τα πιό τραυγαλέα παραδείγματα αστικής ασυδοσίας και κανένας δεν συγκινείται.

. είπε...

Αυτο που θέλω να θιξω φιλε Κωστα, ειναι οτι η λογικη εχει αντιστραφει. Και εμμεσα υπαρχει "ιδιωτικός αστικός σχεδιασμός" ειτε με την αντιστροφη της λογικης του υπολοιπου κοσμου ειτε με το λαδωμα η καποια απο τις υπολοιπες μεθοδους της κυπριακης "φιλοξενιας"..

Ενω το λογικο για μενα θα ηταν η πολιτεια να αποφασιζει για το μελλον και την μορφη της πολης με βαση το συμφέρον των πολιτων και την υγεια τους, σκεπτομενοι μακροχρόνια, και ακολουθως να δηλωνουν ενδιαφερον καποιοι επενδυτες, οι οποιοι θα διαπραγματευτουν στην συνεχεια το ολο εργο με τις αρχες και τις διαφορες ομαδες επιστημονων και ενδιαφερομενων πολιτων.ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.

Στην Κυπρο περιμένουν τον καθε τυχοδιωχτη "επενδυτη" να τους ανοιξει τα ματια τους. ΟΙ "αντιπροσωποι" μας θα τουμπισουν αμεσως και μετα θα τραβουμε εμεις για το υπολοιπο της ζωης μας. Οπως εγινε στην πρωτευουσα με το mall και το ΙΚΕΑ απεναντι που νοσοκομείο!!!Οπως με το αφροδιτη χιλλς, (και τα αλλα παρομοια) οπου στην μεση του πουθενα ξεφυτρωσε ενα απεχθες γκεττο. Αυτο μετα το βαφτιζουν και δημοσια πολιτικη προσελκυσης κεφαλαιων με την δημιουργια γκολφ και γκεττο φαντασιοπληκτων νεοκυπριων ροσσοκεφαλων! Τωρα να δεις που με την ιδια λογικη απεναντι που καθε νοσοκομείο θα καμνουν mall.Αναποδα πραματα...
απολογουμε για το μακροσκελες μπλα μπλα..

koutso είπε...

@KAZANI,
Μην απολογείσαι για το σχόλιο σου.Μακάρι να ήταν ακόμα πιό μεγάλο.Εχω επισκεφθεί το μπλόκ σου και βλέπω ότι οι ανησυχίες σου είναι παρόμοιες με τις δικές μου αν όχι αρκετά συμπληρωματικές με τις δικές μου και αρκετά καυστικές.Μπράβο!
Το κακό με το θέμα μας είναι ότι δεν προ-υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός και προβληματισμός.Περιμένουν όλοι την ιδιωτική πρωτοβουλία για ανάπτυξη και όταν γίνει είναι πλέον αργά.Το παράδειγμα που αναφέρεσαι είναι κραυγαλέο.Πως έγινε αποδεκτή η συνάθροιση τόσων τεράστιων κτιρίων σε μία συγκεκριμμένη περιοχή χωρίς να μελετηθεί το κυκλοφοριακό και να γίνει και η κατάλληλη υποδομή?Φαντάσου αυτή την περιοχή σε 20 χρόνια!.Φαντάσου μποτιλιαρίσματα και να θέλει πυροσβεστική και ασθενοφόρα να περάσουν....

koutso είπε...

@ΚΑΖΑΝΙ,
Πήγαινε στο .... http://an-archi-a.blogspot.com/2008/07/de-vel-opper.html

Ανώνυμος είπε...

Κώστα μπράβο για τα θέματα που θίγεις, είναι σημαντικό να αρχίσουμε τον διάλογο έστω και στο διαδίκτυο, αφού δεν τα καταφέρνουμε αλλοιώς.

απο περιέργεια, εξακολουθώ να διερωτούμαι πόσους ορόφους θα πάει αυτό το κτίριο και αν το επιτρέπει η ζώνη εκεί...χαλάρωση ή φρόντισαν να καλυφθούν εγκαίρως;

προσθέτω επίσης ερώτημα που έθεσα αρκετές φορές και γραπτώς σε αρμόδιους φορείς και κανείς δεν μου απάντησε:πως γίνεται τα δημοτικά συμβούλια να έχουν εξουσίες για πολεοδομικά θέματα αφού δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις; Γιατί δεν παίρνονται οι αποφάσεις μόνο απο την πολεοδομική αρχή που είναι το αρμόδιο τμήμα;

Ισως βέβαια, κανείς δεν απαντά, διότι ενώ η απάντηση είναι απλή, κανείς δεν τολμά να την πεί: μα αφού δημοτικό συμβούλιο σημαίνει εκπρόσωποι κομμάτων και οικονομικά συμφέροντα. Αφού πολεοδομική αρχή στην Κύπρο, σημαίνει επίσης σχέσεις με οικονομικά συμφέροντα και υποταγή στην κομματοκρατία. Αφού κομματοκρατία = τρομοκρατία.

Σε τελική ανάλυση, ναί, έχουν όμως κι οι αρχιτεκτονικές οργανώσεις ευθύνη, που το ανέχονται. Δυστυχώς κι εμείς ανήκουμε σ'αυτές και δεν καταφέραμε να κάνουμε και πολλά, γιατί το σύστημα έχει βρωμήσει απο καιρό. (Μπράβο σ'εκείνους που αντέχουν και αγωνίζονται ακόμα, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι)

Τι να πεί κανείς τώρα; Το πρόβλημα είναι θεσμικό και έχει σχέση με το ποιοί είναι αρμόδιοι να έχουν εξουσία σε τέτοια θέματα και πως την ασκούν. Οσοι δεν μιλάνε, είναι γιατί υπέκυψαν στην τρομοκρατία του κυπριακού κράτους.
Στο σημείο που φτάσαμε, μόνο οι ενεργοί πολίτες που είτε δεν φοβούνται είτε έχουν φτάσει στα όρια τους (και σε όσους έμεινε έστω και κάποια βασική ανθρώπινη συνείδηση κι αξιοπρέπεια, γιατί οι περισσότεροι είναι πλέον 'φυτά')μπορούν να κάνουν αλλαγές.
Ακόμα και αυτή η διαδικτυακή συζήτηση, είναι κάτι...

kyklos - S.E.

koutso είπε...

@Ανώνυμο,
Επιτέλους αρχίζει μιά έστω αμυδρή αντίδραση.Οτι βλέπεις στο μπλοκ μου τα στέλλω του Δημάρχου και στις τοπικές εφημερίδες,τα λέω δημόσια σε παρουσιάσεις είτε αυτός είναι Μητροπολίτης.
Στο Κοινό Συμβούλιο να δεις τι γίνεται.Τους τα παράτησα γιατί είναι εμφανές ότι η πρόθεση τους είναι συμφεροντολογική και με κουβέντες δεν γίνεται τίποτε.Εβγαλε η γλώσσα μου μαλλιά να τους λέω ότι με κουβέντες δεν γίνεται τίποτε και ότι χρειάζεται πολεοδομικός σχεδιασμός, μακροπρόθεσμη αντίληψη και να παραιτήσουν τόσο οι Κοινοτάρχες και ακόμη οι Δημοτικοί Συμβούλοι να νομίζουν ότι κατέχουν το θέμα γιατί και εμείς ακόμα οι αρχιτέκτονες ΔΕΝ κατέχουμε το θέμα.Η σχεδίαση δείχνει και προβάλλει πιθανά προβλήματα.Πράγμα που δεν γίνεται απο πλευράς Δημαρχείων,έτσι δεν θα είχαμε τα κουρελοργήματα που ξεπροβάλλουν όπως αυτό της Αρίστο.

. είπε...

Καταρχήν Κώστα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και που μας δίνεις βήμα να πούμε το μακρυν τζιε το κοντό μας. Θα σταθω σε κατι που ειπες:
"Η σχεδίαση δείχνει και προβάλλει πιθανά προβλήματα." τούτο εν πολλά σημαντικό!
Αφού δεν δίνεται η ευκαιρία στους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους να σχεδιάσουν, να πειραματιστούν, να προτείνουν καινούργιες οπτικές γωνίες θέασης της πραγματικότητας...πως να παραξουμε Πόλη?

Γιατί δεν γίνονται διαγωνισμοί ΕΣΤΩ και ιδεών? Έπρεπε κάθε δήμος να προκυρήσσει 5 διαγωνισμούς το χρόνο ΑΠΛΑ για να γεννιούνται ιδέες, γιατί εν μεγάλο πράμα η ιδέα. ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δεν φέρνουμε για σεμινάρια ανθρώπους που δούλεψαν στην μεταμόρφωση της Βαρκελώνης, της Γένοβας, της Μασσαλίας ή τέλος πάντων ανθρώπους με προηγούμενη πείρα? Ξέρουμε τα ουλλα γμτ? Χιλιάδες παραδείγματα προς αποφυγήν, που οι άλλοι τώρα τα καταριούνται, εμείς είμαστε περήφανοι που τα εφαρμόζουμε.
1. αυτοκίνητο. Νομίζουμε ότι ώσπου κάμνουμε δρόμους εννα λύσουμε το πρόβλημα: αποδείχτηκε ότι το αντίθετο πετυχαίνουμε. Καμνουμε ακόμα roundabout βιρρα!!! καμνουμε ακόμα νησίδες!!!! απίστευτα πράματα!!!
2. Ατέλειωτη επέκταση της πόλης και τσιμεντοποίηση των πάντων, σε συνδυασμό με το αυτοκίνητο.

Στην Ευρώπη οποιαδήποτε αλλαγή ή οποιαδήποτε στασιμότητα τίθεται επί τάπητος σε ένα εξαντλητικό δημόσιο διάλογο και σε αυτό βοηθούν και οι δημοσιογράφοι που στην Κύπρο δεν υπάρχουν.
Υπάρχει στην Κύπρο πολλά σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Δεν είναι δημοκρατικό να αποφασίζουν για το μέλλον ενός σημαντικού κομματιού μιας πόλης οι 10 κουστουμαρισμένοι, κουρασμένοι που τες άλλες τους δουλειές μέσα στο δημαρχείο. Υπάρχουν ένα σωρό οργανώσεις πολιτών που τους είναι απόλυτο δικαίωμα να εκφέρουν άποψη αφού θα επηρεαστούν άμεσα. Δεν είναι μονό οι καταστηματάρχες και το ΕΒΕΛ που επηρεάζονται…

Απόστολος Μακρίδης είπε...

φίλε, το σκηνικό που απεικόνισες, στην Λευκωσία το ζω κάθε μέρα σε δεκάδες δρόμους.

Όταν οι αρχές βάζουν το κέρδος (διότι γι' αυτό πρόκειται βεβαίως, κι όχι για έλλειψη καλαισθησίας...) πάνω από τον άνθρωπο, αυτά συμβαίνουν δυστυχώς...

λίαν προσεχώς θα σου στείλω φωτογραφίες και από την Λευκωσία που απεικονίζουν ένα σκηνικό παρόμοιο.

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς, στη Λευκωσία η κατάσταση είναι ανυπόφορη και ότι βγαίνει στις ειδήσεις των καναλιών τελευταίως είναι μόνο ένα μικρό πρόβλημα. Δεν έχω χρόνο να απαριθμήσω θέματα που αφορούν τις ελλείψεις της νομοθεσίας, το παράνομο καθεστώς πώλησης 'αέρα' κουπανιστού, ηχορύπανσης, κέντρων αναψυχής σε κάθε σοκάκι, σκουπιδιών κλπ που όλα υπάρχουν λόγω των ελλείψεων πολιτικής απο πλευράς δήμου, ή μάλλον καλύτερα...μια πολύ καλά σχεδιασμένη στρατηγική εκ μέρους του δήμου Λευκωσίας που αφήνοντας την κατάσταση ανεξέλεγκτη, βοηθά το κεφάλαιο να εισβάλει την κατάλληλη ώρα. Δεν λέμε όχι στις επιχειρήσεις, αλλά δυστυχώς το είδος των επιχειρήσεων που προσελκύονται, είναι ότι κακό για τον πολιτισμό...

εν πάση περιπτώση, κινούμαι με κάποια κανάλια για να γίνει κάνα καλό ρεπορτάζ με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και όχι οι προχειρότητες των δημοσιογράφων και η ευκαιρία να βγάλει ο καθένας τα απωθημένα του προς τους αλλοδαπούς.

ελπίζω, φίλε Κώστα, να καταφέρω (γιατί δεν είμαι καλή με όλη αυτή την τεχνολογία)να φτιάξω και γώ το blog μου σύντομα και να ανταλλάξουμε και άλλες απόψεις/ θέματα σε σχέση με το παρόν και το μέλλον του αστικού μας τοπίου...
χαιρετισμούς

kyklos design studio -
Στέλλα

koutso είπε...

Ατε Στέλλα να κοπιάσεις στη παρέα των bloggers και να συντονιστούμε ώστε τα προβλήματα της Λευκωσίας που σε κλίμακα είναι μεγαλύτερα απο αυτά της Πάφου όμως σε ουσία τα ίδια ώστε να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε αρχιτεκτονική σκέψη...