Κυριακή 25 Απριλίου 2010

"Η ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ", NICOSIA-QATAR,PART II


Ο τίτλος είναι απο το πέμπτο κεφάλαιο του βιβλίου του Θ.Κύρζη "Η βλακεία ως παράγων του ανθρώπινου βίου".
Το ξαναδιάβασα επ'ευκαιρία του προτεινόμενου έργου στην Λευκωσία απο το QATAR γιατί προσπάθησα να καταλάβω που οριοθετείται η βλακεία των κύπριων πολιτικών μας αλλά και των υπολοίπων μανδαρίνων των υπουργείων για να δώσω απαντήσεις στον εαυτόν μου σχετικά με την εξαθλιωμένη πολιτισμική μας κατάσταση.
"Αν οι άνθρωποι είχαν το μυαλό που χρειάζεται για να καταλάβουν ότι η ποσότητα καταστρέφει την ποιότητα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος."Δέστε την αλόγιστη και ασυγκράτητη "ανάπτυξη" των τελευταίων χρόνων στη μακάρια νήσο μας και την υποβάθμιση τόσο της αισθητικής μας όσο και του αστικού μας χώρου.
"Το έργο που προτείνεται είναι ξένο στο λευκωσιάτικο ουρανό" δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Κωνσταντής Κωνσταντή σε μιά ήπιας μορφής κριτική στ' ότι πρόκειται να συμβεί.
Οι τέτοιου είδους "αραμπιές εκατομμυρίων", απο τον ομώνυμο τίτλο της Σημερινής 25/04/2010,αφήνει τον αναγνώστη να αντιληφθεί το μέγεθος του κουρελουργήματος που πρόκειται να ανοικοδομηθεί και το οποίο δεν θα συμβάλει διόλου στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου,αλλά το χειρότερο θα "διακοσμήσει¨με ένα άθλιο συγκρότημα ένα επι πλέον ξενοδοχείο και καταστήματα (ωσάν αυτά μας λείπουν),τα υπόλοιπα τα συμπληρώσαμε και έχουμε ανάγκη ακόμα μιά "ανάπτυξη" σε στύλ supermarket με μιά χλιδή όπως μας δίδαξαν τόσα χρόνια το αραβικοαμερικάνικο μοντέλο αυτών των πλουσίων χωρών της αραβικής χερσονήσου.
"Δυστυχώς"συνεχίζει ο Κύρζης,"όχι μόνο οι αμαθείς,που είναι φυσικό,αλλά και πολλοί μορφωμένοι,που είναι αφύσικο,ανάγουν σε ιδανικό τους την ποσότητα-η οποία,πάντως,ας το πούμε για ελαφρυντικό τους,υποθάλπεται απ'αυτή τούτη την ανθρώπινη φύση.Ο άνθρωπος είναι φύσει άπληστος και σαν να μην έφτανε αυτό,εξωθείται απο τα συμβαίνοντα γύρω του να γίνει και θέσει.Ομως αυτό το λάθος του,δηλαδή η άβουλη και πρόθυμη υποταγή στη συγκεκριμμένη επιταγή της φύσης,τιμωρείται μ'έναν βίο στεγνό και άχαρο,όπου όσο περισσεύει η ποσότητα τόσο σπανίζει η ποιότητα."
Μέσα απο το άγχος της κρίσης ήλθε η σωτήρια λέμβος του κρατιδίου,ως εξ'ουρανού δώρον να μας σώσει.Το σλόγκαν αυτό το χρησιμοποιεί τόσο ο Πρόεδρος της Μπανανίας όσο και οι υπουργοί του που θα περισώσουν με τα εισαγώμενα εκατομμύρια τους "αθλιους" τραπεζικούς λογαριασμούς μερικών μεγαλοεργολάβων.Το έργο,ανακοινώθηκε ότι για σκοπούς επιτάχυνσης των διαδικασιών θα κατακυρωθεί σε εργοληπτική (ες) εταιρείες "ανευ προσφορών".Η ίδια μας η κυβέρνηση ασελγεί εις βάρος της υφιστάμενης νομοθεσίας και τα υπόλοιπα αρνιά οι πολιτικοί μας,τα κόμματα και οι βουλευτές εσιώπησαν ως δια μαγείας.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΜΙΡΗ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ.
"Οι αιώνες κύλησαν,η ανθρωπότητα γνώρησε φρικαλέες εμπειρείες και μεγάλες τεχνολογικές προόδους,αλλά ο αριθμός των βλακών δεν ελαττώθηκε,μάλλον αυξήθηκε.Ο homo erectus εξακολουθεί πάντα και είναι homo copanus."
H πλούσια μας ιστορία δυστυχώς τίποτε δεν μας δίδαξε,ούτε έχουμε αφομοιώσει την ελληνικότητα μας γιατί έχουμε όλοι στραφεί στα ξενόφερτα μοντέλα που έχει μπουρδουκλώσει το μυαλό μας και δεν σκεφτόμαστε."Τα κενά βαρέλια και οι βλάκες κάνουν τον περισσότερο θόρυβο" είπε κάποτε ο Πλούταρχος.
Σε μιά προσπάθεια του κατανόησης της ανθρώπινης βλακείας,ο Ρομπέρτ Μουζίλ στο βιβλίο του "Περί βλακείας" λέει:
"Πρέπει επίσης να γίνει μιά διάκριση ανάμεσα στην αποτυχία και την ανικανότητα,την περιστασιακή ή τη λειτουργική,και τη μόνιμη ή την ιδιοσυστασιακή βλακεία,ανάμεσα στο λάθος και την έλλειψη νοημοσύνης.Αυτό είναι άκρως σημαντικό,διότι έτσι όπως είναι σήμερα οι συνθήκες ζωής,τόσο ακατάληπτες,τόσο δύσκολες,τόσο συγκεχυμένες,μπορεί εύκολα απο τις περιστασιακές βλακείες του ενός να προκύψει μιά ιδιοσυστασιακή του συνόλου.Αυτό οδηγεί εντέλει την παρατήρηση πέρα απο το πεδίο προσωπικών ιδιοτήτων:στην εικόνα μιας ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ."
Η πνευματικά ανήμπορη κυπριακή κοινωνία υπέκυψε στις προθέσεις του κράτους για δήθεν έξοδο απο την οικονομική κρίση χαραμίζοντας κρατική γη ενώ αδυνατεί εδώ και χρόνια να εκτελέσει έργα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό όπως το Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο,Εθνική βιβλιοθήκη,Αίθουσα συναυλιών,Εθνικό σύστημα συγκοινωνιακών μέσων,ακόμα και το ίδιο το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.Με το παραμικρό παγκόσμιο πρόβλημα καταρρέουν τα πάντα και αυτό δείχνει πόσο εξαρτώμενοι είμαστε απο τον τουρισμό.Ενα τουρισμό που προέρχεται απο τα χαμηλά στρώματα των ευρωπαικών χωρών που καταφέραμε να εισάξουμε τόσα χρόνια και να στεγάζουμε προσωρινά σε πανάκριβα ξενοδοχεία.Τόσο οι μεγαλοεργολαβομηχανικοαρχιτεκτονίζοντες ντεβέλοπερς όσο και το ίδιο μας το κράτος κατάστεψε στο βωμό της πρόσκαιρης ευμάριας το ίδιο μας το τοπίο, το ανθρωποποίητο και το φυσικό.Η ταυτότητα που αναζητεί ο ξένος περιηγητής είναι ανύπαρκτη και θα γίνουμε το ρετίκολο της οικουμένης.
"Μόνο δύο πράγματα είναι απέραντα:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία.Για το πρώτο δεν είμαι καθόλου σίγουρος." είπε κάποτε ο Αινστάιν.Ας ελπίσουμε ότι θα φωτιστούν μερικοί για να αποτραπεί αυτό το αίσχος.

6 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

και να αποτραπεί, δείχνει την ουσία του είναι μας. θα αποτραπεί για να δώκει τόπο στο επόμενο.

ruth-less είπε...

Είναι φρικαλέα κακόγουστο, καρακιτσαριό, αραμπιέ χίλιες-και-βάλε νύκτες! Ακόμα μια κακογουστιά στη Λευκωσία... "την πρωτεύουσα της Κύπρου" βεβαίως-βεβαίως.

Που να πάμε να κρυφτούμε πιόν!

Unknown είπε...

Εξαιρετικά σημαντικό το κείμενο σου Κωστή...Πρέπει να γίνει δημόσια συζήτηση για αυτή την υπόθεση, ομολογώ δεν είμαι επαρκώς ενήμερος και πρέπει να κάτσω να διαβάσω.

Dr.Cafedjis είπε...

Ε λοιπόν, ο glam επεκτατισμός των developers βρίσκεται στο απόγειο του.
Πρόκειται να μετακομίσω στην Πάφο μέσα στο καλοκαίρι και από την αρχή της χρονιάς έχω ρουφήξει κυριολεκτικά τα γραφόμενά σου για τα καλώς - κακώς κείμενα του νησιού. (Συγχαρητήρια για το blog παρεμπιπτόντως, αλλά και για τη δουλειά σου).
Αλλά πραγματικά με αυτό έμεινα άναυδος! Γιατί δεν είναι τόσο το έκτρωμα αυτό καθ'αυτό. Περισσότερο με τρομάζει η πολιτική που ακολουθείται για την υλοποίησή του. Θυμίζει πρακτικές απόλυτης ασυδοσίας, πολύ συνηθισμένες στα μέρη μου στη Θεσσαλονίκη και στην ταλαίπωρη Χαλκιδική.
Απευθείας αναθέσεις - υπόγειες διεργασίες - ανύπαρκτος αρχιτεκτονικός λόγος - πολιτική αναλγησία - κατάμουτρη κοροϊδία.-

Τι αφήνω πίσω μου και τι θα βρω μπροστά μου...

koutso είπε...

@Eug,
Ναι σωστά τα λές.Το πλέον επικίνδυνο είναι η πολιτική που ασκείται,ο τρόπος με τον οποίο όλοι προσκύνησαν αυτό που ονομάζουν σωτηρία ωσάν η Κύπρος να μην πέρασε και χειρότερα.Πότε επι τέλους θα βρεθεί κάποιος σε πολιτικό πόστο να τα πεί έξω απο τα δόντια.Εμείς δαμέσα αυτοικανοποιούμαστε μεταξύ μας φανταζόμενοι την ΑΛΛΑΓΗ και οι πολιτικοί μας σκάβουν τον λάκκο μας περισσότερο.Σε όλα τα θέματα,την αρχιτεκτονική θα σκεφτούν που γι'αυτούς ισούται μ'ενα τσουβάλι χρήμα,αγνοόντας τον πιό σημαντικό της ρόλο:ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ!

Aimilia είπε...

Που να έρθετε και από Πανόραμα πλευρά (Θεσσαλονίκη)! Όπως λέει και ο Ευγένης, εδώ πλέον κανένας δεν αντιδρά!
http://www.vandoros.net/cats/viewnews.aspx?newsid=F55F78D3-3F8B-4657-8A1B-1B513D87FC70&lc=greek