Τρίτη 4 Μαΐου 2010

"ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ",NICOSIA-QATAR, PART III

Επ'ευκαιρίας του νέου φρούτου που θα αποκτήσει σύντομα η Λευκωσία,αναρρωτήθηκα τι να σημαίνει για τους πολιτικούς μας η αρχιτεκτονική.Μήπως σημαίνει απλά "ακόμα μιά οικοδομή" που θα αποφέρει κεφάλαια στη χώρα?Η απάντηση είναι δυστυχώς, ΝΑΙ.
Ξεχνούν τον κοινωνικό της ρόλο,αυτού που καθορίζει και αντικατοπτρίζει την εικόνα του πολιτισμού μας.Ξεχνούν την πολιτισμική διάσταση της,αυτής που μ'άλλες παραμέτρους οδηγούν ολόκληρες κοινωνίες (εφ'όσον δεν είναι "πνευματικά βεβαρημένες") σε αναδιάρθρωση των κοινωνικών ρόλων, που ρυθμίζει συμπεριφορές, που μας κάνει πιό "πολιτισμένους".
Αλήθεια,μπορεί κάποιος να μου πεί περπατώντας στις πλατείες και τους δρόμους της Ρώμης ή στους κήπους στο Παρίσι αν αυτόματα δεν επιδρά πάνω στο άτομο του αυτό που "εκπέμπουν" αυτοί οι χώροι?δηλ.αυτό που ονομάζουμε Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο.
Αρα οι χωροαισθητήριες μας αντιλήψεις καλυτερεύουν αφού βιώνοντας τέτοια περιβάλλοντα εισπράττουμε δόσεις πολιτισμού.
Στη περίπτωση του έργου απο το Κατάρ,θα μπορούσε κάποιος να πεί,αναλύοντας τουλάχιστον τα εκφραστικά στοιχεία και μορφές της προτεινόμενης,εξ'ουρανού λύσης,ότι η "αρχιτεκτονική έχει υποκατασταθεί απο μιά αυθόρμητη,πλαδαρή κτιριοδομία" για να δανειστώ τα λόγια του καθηγητή Θ.Στασινόπουλου.Προσθέτοντας,ότι πέραν του "οικονομικού οφέλους"
πάνω στο οποίο συνθηματολογεί η κυβέρνηση,τίποτε δεν θα προσφέρει στον αστικό χώρο πέραν μιάς άνευ προηγουμένου επιβάρυνσης,τόσο σε όγκο,όσο και κυκλοφοριακής συμφόρησης. Καμμιά συγκοινωνιολογική μελέτη έχει παρουσιαστεί αλλά ούτε έχει γίνει δημόσια παρουσίαση.
"Στην εμφανή προσπάθεια επιλεκτικής μίμησης " (ίδε ψευδονεοκλασσικές εισόδους και θώλοι στα δώματα) της παλιάς αρχιτεκτονικής",συνεχίζει ο καθηγητής,"απορρίπτονται οι βαθύτερες αρχές της και εφαρμόζονται οι αντίστροφες: υποκρισία,σπατάλη,πολυπλοκότητα,ευτέλεια.
Προέχει η σκηνογραφική σημειολογία της αυτόνομης μορφής,όχι η δημιουργία χώρων στο δεδομένο περιβάλλον.Η δομική ύλη υποτάσσεται στο κάθε καπρίτσιο" (νεοκυπριακοκαταριανό μοντέλο) "και δεν επιτάσσει πλέον τους κανόνες της".
Θα παραμείνω στην πιό σημαντική λέξη-κλειδί των γραφόμενων του καθηγητή,"την σκηνογραφία".
Στη προσπάθεια εντυπωσιασμού των εκπροσώπων της κυβέρνησης,οι Καταρ-ιανοί προβάλλουν με ψευδεπίγραφο τρόπο το ελληνικό δήθεν στοιχείο,ξεγελώντας με ταχυδακτυλουργικό τρόπο τον οποιονδήποτε αγνοεί τον ρόλο της αρχιτεκτονικής.(Ιδε φάτσες των πολιτικών μας στη τηλεόραση που γυρόφερναν το πρόπλασμα).
Δυστυχώς ένα επι πλέον αχρείαστο και άχρηστο κτιριακό συγκρότημα έρχεται να προστεθεί "της κτιριοδομικής ασυδοσίας",Θ.Στασινόπουλος, που χαρακτηρίζει τους δομημένους μας αστικούς χώρους και όχι μόνο.Το οικοδομικό μπάχαλο συνεχίζεται με έργα ,τώρα χλιδής,που θα "σώσουν" την οικονομία μας και θα ψηλώσει στα γείσα της ματαιόδοξης ζωής μας...την σημαία του Κατάρ.ΚΑΤΑΡ-ΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kωστή εδώ ο Σύλλογος Aρχιτεκτόνων έκαμε μια εκδήλωση που κάλεσε όλα τα νέα αστέρια του star system, zaha via Pasha, Bauhaus kai vale. Tην εκδήλωσή τους τιτλοφόρησαν Famagusta: Building on No Man's Land. Eις την κυπριακή διάλεκτο...με ξένο κ....Kαι εσύ απορείς γιατί δεν αντέδρασαν. Aναμένουν, μήπως πάρουν κανένα ψίχουλο από το τραπέζι de la Grande Bouffe...

Aceras Anthropophorum είπε...

Ο νεοισλαμικός κουλλές της ματαιοδοξίας θα κάμνει διάλογο με τον νεορθόδοξο που θα κάτσουν στο κέντρο της Λευκωσίας. Είδες που επουληθήκαν όλοι οι λευκωσιάτες δημοτικοί πολεοδομίζοντες εκπρόσωποι των κουλλουφοκομμάτων στην εκκλησιά τζιαι εγγρίναν τον ναόν του Πάφιου αρχιερέα που ήρθεν εις τας Λευκωσίας τζιαι δεν τον χωρεί ο καθεδρικός που εφόρεσεν τον Μακάριο;

Θα κατουρήσει τζιαι τούτος πας την πόλη όπως θα κατουρήσει τζιαι ο άλλος για να σημαθκιάσει το territory του όπως κάμνει ο κάθε πολιτικός ή θρησκευτικός ιεράρχης της της εξουσίας.

Οι πολίτες πότε θα τους κατουρήσουν στην κάλπη.

Ακόμα τζιαι η επιτροπή αισθητικού ελέγχου ενέκρινεν τον ναόν αν ηξηκαβλώσει κατά τέσσερα μέτρα που τα 27. Τζιαι ύστερα θα πα να συνεχίσουν να γαμούν τον Κωστή τζιαι τον Γιαννή για την αισθητικήν ρύπανση που κάμνει το σημιντιρούιν του που εν 4 πόντους πιο ζαβόν του του γειτόνου του.

Aceras Anthropophorum είπε...

Ατε οι πολιτικοί τζιαι οι ιεράρχες εν κόλοτζιοι, αισθητικά τζιαι κοινωνικά αναλφάβητοι. Οι υπαλλήλοι της πολεοδομίας πού εσπουδάσαν;

koutso είπε...

@ αδέρουμ,
Κατ'άλλα κόπτονται για ενεργειακή πολιτική.Αρχίδια.Απο την μακέττα φαίνεται καθαρά ότι τίποτε δεν έχει που να δείχνει ότι έχει ληφθεί υπόψη για τα ενεργειακά σημαντικά προβλήματα.
Οι της πολεοδομίας αγρόν ηγόρασαν.Σκύφτουν και ασπάζονται την κυρίαρχη κυβέρνηση,όλοι τους για το χρήμα τίποτε για την ποιότητα της ζωής μας.Ο αρχιεπίσκοπος και η εκκλησία μας είναι οι μεγαλύτεροι φασίστες,τι περιμένεις?Είμαστε μια σκατοχώρα γεμάτοι κακομούτσους,αχάπαρους,αμπάλατους,κακομαθημένους πίθηκους.Πίθηκους που μιμούνται ότι κακόγουστο φτάνει να αποδώσει χρήμα.Ναί το χρήμα.Τίποτε άλλο.Ούλλοι βιάζονται να πεθάνουν πλούσιοι με φτωχό πνεύμα.

κουτσοφτου είπε...

@ACERAS
Οσοι εχουν σημερα θεσεις ΚΛΕΙΔΙΑ σπουδασαν σε σπουδαια πανεπιστημια της Ρωσσιας,Βουλγαριας Ρουμανιας κλπ.Τρια χρονια ΠΑΚΕΤΤΟ(γλωσσα διπλωμα μαστερ διδακτορικο και κουπονι για εξευρεση αξιωματος σε κουλλουφολανδη μερια).

Aceras Anthropophorum είπε...

Είναι αλήθκεια ότι oi της πρώτης γεναιάς archiκούλλουφοι, εξ Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Ελλάδος ορμώμενοι εχάσαν το μονοπώλειο

Ανώνυμος είπε...

Γιατί αυτοί που κατάντησαν την Λεμεσό έτσι δεν ήταν μαθητές του Gropius? Το που σπούδασε καποος ή αν δεν σπούδασε δεν έχει σημασία. Όταν μιλά το χρήμα και η εξουσία, οι συνηδήσεις πουλιούνται.

Είναι πουλημένοι, κατέβασαν τα βρακιά τους και προσφέρουν δική μας γη (κρατική) ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ. Στην είσοδο της πρωτεύουσας μάλιστα, που σημειολογικά σημαίνει πολλά. είναι πρωτάκουστο! Μάλλον όχι και τόσο αφού για την μαρίνα Λεμεσού λειτούργησαν κάπως έτσι. Αλλά οσπου ο κοσμος δεν πέρνει πρέφα, καλά να μας κάμουν.

υγ. Ξεχασαν που έκαμναν επιχείρηση σκουπα και συλλάμβαναν κάθε μουζουρή-αράπη που κυκλοφορούσε αμέριμνος?

ΚΑΖΑΝΙ

Ανώνυμος είπε...

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=944072&-V=articles

aSFASE είπε...

diladi sto kentro tis leukosias ti prepi na xtisoun?asxeto oti tha pextoun mizes kai o kosmos den tha epofelithi katholou.to provlima sas ine apla i arxitektoniki apopsi tou ktiriou i oti thelete na mini to stratopedo eki pou exi 5 kouroupetous kai roxalizoun?

koutso είπε...

@aSafe,
To πρόβλημα μου είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που ξεπουλεί κρατική γή,που ασελγεί πάνω στην ίδια νομοθεσία,που δεν έχει σκεφτεί άλλους τρόπους να ξεπεράσει την μιζέρια παρά μόνο διαμέσου τρίτων,που στην έννοια της να ξεκινήσει το έργο αδυνατεί να δεί τους κινδύνους που θα προκύψουν,πολεοδομική και κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Το στρατόπεδο θα έπρεπε προ καιρού να φύγει και να δώσει χώρο για ένα έργο άλλο παρά ξενοδοχείο,γραφεία.Θα μπορούσε να αναβαθμισθεί το Χίλτον,που ανήκει στη κοινωνική ζωή πλέον της Λευκωσίας,να μεγαλώσει,να του προστεθούν υποδομή για συνέδρια και λοιπά,σε συνεργασία με το κράτος κλπ κλπ.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τζιαι τους αράπηες να εφέρναν, θα εμπορούσαν να βάλουν τζιείνοι τους πολιτιστικούς τζιαι θεσμικούς όρους. Να γινεί για παράδειγμαν διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Άσε που κανονικά άμαν γυρεύκεις επενδυτήν βάλλεις εσύ τους όρους τζιαι φκάλλεις δημόσιες προσφορές, τζιαι θκιαλέεις τζιείνον που συφφέρει καλλύττερα.

Η αρχάρια εξουσία με καλές προθέσεις είναι πολλές φορές στην πράξην σιειρόττερη που την συντηριτικήν παραδοσιακήν.

Dr.Cafedjis είπε...

@aSafe, koutso
Η πολεοδομική και κυκλοφοριακή συμφόρηση που ενδεχομένως προκαλεί ένα έργο, είναι ζήτημα τεχνικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων του έργου. Προφανώς και δεν θέλω να υποβαθμίσω τη σημασία τέτοιων προβλημάτων (συμπεριλαμβανομένων των αισθητικών).
Όμως σε περιπτώσεις, όπως του "ισλαμορθόδοξου" ξενοδοχείου, η διαφωνία από μεριάς των πολιτών θα έπρεπε να ξεκινάει ένα βήμα νωρίτερα.

Είναι πράγματι τα πρώην στρατόπεδα "No Mans Land", όπως συχνά τα παρουσιάζουν οι επίδοξοι πλιατσικολόγοι?

Μήπως το κράτος δεν βρίσκει τι να κάνει στα κενά που αφήνουν τα πρώην στρατόπεδα, οπότε ψάχνει για να τα ξεπουλήσει?

Έχει καλύψει όλες τις ανάγκες του σε κοινωνικό εξοπλισμό και το χει ρίξει στις γκλάμορους επενδύσεις?

Κι αν οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω είναι ΝΑΙ (χαχαχαχχα!), δεν υπάρχουν άραγε θεσμοθετημένες διαδικασίες με συνταγματική ακεραιότητα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας?

Ακόμη όμως και σε μια τέτοια περίπτωση οι πολίτες οφείλουν να αναλαμβάνουν δράση και ο επιστημονικός κόσμος να τους συνδράμει τουλάχιστον στο επίπεδο της επιχειρηματολογίας.

Διάβασα και την ανακοίνωση του προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Είναι πράγματι light.

koutso είπε...

@Eug,
Πολύ σωστός/ή είσαι.Ξέχασες το light ETEK.