Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΠΕ-ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Η εντύπωση που απεκόμοισα απο την επίσκεψη στην έκθεση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για το ΚΥΠΕ είναι η εξής:
Υπάρχουν τρείς κατηγορίες αντιμετώπισης του προγράμματος και συνεπώς του σχεδιασμού:
α.Λύσεις που στην προσπάθεια τους να μείνουν στα πλαίσια του προγράμματος αλλά και του προυπολογισμού αρκέστηκαν σε προτάσεις λιτές,συντηρητικές μεν αλλά σωστά δουλεμένες,χωρίς αρχιτεκτονικές εξάρσεις όπως του Γ.Αρμεύτη,του Σιερεπεκλή,του Πασιουρτίδη,του Λοϊζά και Ιωακείμ,του Α.Παπαδόπουλου και άλλων καθώς και η δική μας.
β.Αλλες λύσεις οι οποίες απήντησαν στο πρόγραμμα μεν αλλά με λειτουργικά προβλήματα όπως αυτή του δευτέρου βραβείου της Α.Πούλλου,της οποίας ο υπόγειος χώρος στάθμευσης δεν λειτουργεί αλλά παράλληλα πρότεινε μιά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φέρουσα κατασκευή με μια τρομερή κομψότητα και άλλες λύσεις όπως το πρώτο βραβείο του Η.Παπαχρίστου του οποίου η πρόταση έδωσε την εντύπωση σε όλους μας ότι του λείπουν...τετραγωνικά και ο οποίος αρκέστηκε μόνο στο εντυπωσιασμό της μορφής,αλλά με πολύ πλούσιους χώρους,αφού του λείπουν τετραγωνικά!!!
γ.Σ'αυτή την κατηγορία ανήκουν λύσεις οι οποίες ξεφεύγουν τόσο σε αρχιτεκτονικές μορφές,αλλοπρόσαλλες,συγχυσμένες,χωρίς αρμονία,πολύπλοκες χωρίς κανένα λόγο παρά μόνο την...αυτοϊκανοποίηση !!!
Νομίζω,κρίνοντας απο την αστραπιαία ταχύτητα που βγήκαν τα αποτελέσματα ότι η κριτική επιτροπή δεν είδε σε βάθος όλες τις λύσεις.Νομίζω ότι έστω και σαν ένδειξη σεβασμού και στις 49 συμμετοχές θα έπρεπε να αφιερώσουν περισσότερη ώρα στην αξιολόγηση των προτάσεων.
Αν το έπρατταν είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν άλλο χωρίς να θέλω να πιστεύω ότι η δική μας πρόταση θα ήταν μέσα στα τρία πρώτα βραβεία,αλλά τουλάχιστον θα ήταν μιά λύση που σέβεται το πρόγραμμα (βασική προϋπόθεση για αποκλεισμό) και ίσως μιά λύση όχι τόσο στηριγμένη στο STAR SYSTEM ....
Με συγχωρείτε για την ποιότητα της φωτογράφησης...
Α.ΠΟΥΛΛΟΥ Β'ΒΡΑΒΕΙΟ Η.ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ Α' ΒΡΑΒΕΙΟ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Endiaferon ktirio, kai pou tha anegerthi auto an gnorizete sas parakalw?

Ανώνυμος είπε...

Το κτήριο θα ανεγερθεί σε τεμάχιο κρατική γης που εκμισθώθηκε στο ΚΥΠΕ από το Υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηρυνείας, στα όρια του Δήμου Αγλαντζιάς.

Ανώνυμος είπε...

Ο σκανδαλωδώς ελάχιστος χρόνος μεσα στον οποίο ανακοινώσανε τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον έλλειψη σεβασμού στις μελέτες που συμμετείχαν. Σε κάθε περίπτωση-είτε ήταν μία πολύ πρόχειρη κρίση, είτε απόφαση ειλημμένη από πριν-είναι κρίμα να απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

koutso είπε...

@ δεύτερο ανώνυμο,
Ναι όλοι μας το έχουμε παρατηρήσει αλλά το χειρότερο βραβεύτηκε μιά πολύ πρόχειρη λύση με ενδιαφέρουσα μορφολογία που υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει ακυρωθεί αν εξετάσει κανένας το πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του.Αυτό το κτίριο του λείπουν τετραγωνικά και δεν είναι δική μόνο εντύπωση.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω και μιαν τέταρτη κατηγορία και να τολμήσω να την ονομάσω σκουπίδια! Πραγματικά υπήρχαν συμμέτοχες που ούτε να αναρτηθούν στην έκθεση δεν θα έπρεπε!
Koutso πως μπορείς να μιλάς με τόση σιγουριά για το πρώτο βραβείο; Ούτε να ήταν δικό σου! Από πιάν άποψη το κρίνεις ως πρόχειρη λύση και γιατί λες ότι θα έπρεπε να ακυρωθεί; Έμενα δεν μου φάνηκε να του λείπουν χώροι. Όσον αφόρα τα μέτρα δεν τα μέτρησα μου αλλά μου φάνηκαν ΟΚ. Το μόνο που έχω τις αμφιβολίες μου είναι το στατικό κομμάτι – το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο βραβείο.
Αναφέρεσαι επίσης στο star system, αν εννοείς ότι ο συγκεκριμένος αρχιτέκτονας ανήκει στο star system της αρχιτεκτονικής στη Κύπρο συμφωνώ και πιστεύω ότι του αξίζει αφού λαμβάνει μέρος σχεδόν σε όλους τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και οι προτάσεις του πάντα διακρίνονται.

koutso είπε...

@δεύτερο ανώνυμο εκτός και αν είσαι ο ίδιος.
Ουδόλως με απασχολεί το στατικό μοντέλο γιατί πάντα υπάρχει τρόπος να κτιστεί ότι σχεδιάσεις.
Τον Ηρακλή τον εκτιμώ και μακάρι πολλοί να μπορούσαν να φτάσουν στο επίπεδο του.Απλά μου φάνηκε η λύση πρόχειρη και ελλειπής,τίποτε άλλο.Εγραψα εξ'άλλου ότι είναι ενδιαφέρουσα η μορφολογία.

Ανώνυμος είπε...

χωρίς να έχω μελετήσει-δει τη λειργικότητα, ή άν δουλεύει το εσωτερικό του κτιρίου το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο,, και παρατηρώντας μόνο τη "φόρμα", έχω να πω ότι θαυμάζω τον τρόπο που δουλεύει ο Ηρακλής Παπαχρίστου, αποφεύγωντας αυτά τα χιλιοειπωμένα μοτίβα που λανσάρονται πλέον στη "διεθνιστική" αρχιτεκτονική, χωρίς τάσεις εντυπωσιασμού και επίδειξης, κατάφερε να αποδώσει με απλές λευκές φόρμες και παίζοντας με κενά και πλήρη,,, μια σύνθεση που εμένα προσωπικά μου ξυπνάει αισθήματα αρμονίας.
μπράβο του και πάλι.