Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

NEUHAUS,CARINTHIA-AUSTRIA… AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΟ

































































MUSEUM LIAUNIG  BY QUERKRAFT
Υπάρχει αρχιτεκτονική τοπίου και υπάρχει αρχιτεκτονική στο τοπίο.Υπάρχει ένταξη στο τοπίο και υπάρχει συνομιλία με το τοπίο.Οποιοδήποτε τρόπο επέμβασης και αν αποφασίσει ο αρχιτέκτονας να διαλέξει νομίζω ότι το αποτέλεσμα γίνεται αποδεκτό μόνο όταν η επέμβαση λειτουργήσει σαν ορόσημο,σημείο αναφοράς,σημείο έλξης-αναζήτησης,σημείο στάσης και περισυλλογής της σκέψης.
Μπορεί  το ίδιο το κτίριο να "κτίζει" το τοπίο ή μπορεί να συμπληρώνει το τοπίο ή ακόμα να είναι προέκταση του τοπίου.Η αρχιτεκτονική δεν μπορεί πάντως να μιμείται την φύση.Η αρχιτεκτονική οφείλει να σέβεται την φύση.Και όσο παράξενο αν σας φανεί το παράδειγμα που παρουσιάζω πιό κάτω κατά την γνώμη μου το κτίριο συνυπάρχει μέσω της αντίθεσης του (υλική/χρωματική αντίθεση) με το τοπίο.Παράλληλα η "σύγκρουση" γίνεται  με το πιό ανώδυνο τρόπο πάνω στη πλαγιά του βουνού:μπακτώνοντας την κατασκευή αποφεύγεται η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και συνεπώς η αλλοίωση της τοπογραφίας.Συνεπώς επιτυγχάνεται,μέσω της αντίθεσης η συμφιλίωση του δομημένου με το φυσικό.

9 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου τζιαι το συγκεκριμένο κτήριο που έβαλες αρέσκει μου τζιαι νομίζω ότι εν έναν καλό παράδειγμαν των αρχών που προτείνεις. Η ανάρτηση σου δεν είναι καθόλου αντίθετη με την προηγούμενην ανάρτησην που είχα κάμει εγώ τζιαι όπου εκαταδίκαζα τες ασχήμιες που καταστρέφουν το κυπριακό τοπίο (http://acerasanthropophorum.blogspot.com/2008/09/blog-post_21.html). Την συμπληρώννει. Διότι στην ζωή δεν αρκεί να λαλείς μόνον όι. Άλλωστε η πραγματική αξία ενός αθρώπου δεν φαίνεται από τα όι που λαλεί αλλά από τα ναι του.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τζιαι κάτι άσχετο. Το μπλογκ σου πιάννει πολλήν ώραν αν φορτώσει. Δεν ξέρω τι το βαρένει, αν είναι οι πολλές φωτογραφίες που πρέπει να φορτώσει ή τα πολλά applets. Νόμίζω ότι έχει και κάποιον πρόβλημαν που ίσως να προέρχεται είτε από κάποιαν κρυμμένη ρύθμισην είτε από κάποιον που εκατάφερεν να διεισδύσει τζιαι να αντικαταστήσει τα λινκ σου μπλογκ σε λίνκ πάνω σε διαφημήσεις για να φκάλλει λεφτά πάνω στην ράσιην του μπλογκ σου. Μόλις για παράδειγμαν κάμω κλίκ πάνω στο πεδίον "ανάρτηση σχολίου" μου φκάλλει την διαφήμησην του Royal Casino που είναι η χειρότερη πηγή σπάμ που είδα μέχρι σήμερα.

koutso είπε...

@ αδέρουμ,
Τι μπορώ να κάμω για να διορθώσω την κατάσταση με την φόρτωση του μπλοκ?

kyriakos είπε...

Ωωω μα τι ωραια φυσαρμονικα-σπιτι ειναι αυτη..
Υπαρχει περιπτωση να δουμε ετσι πραμα ποτε στη κυπρο?

koutso είπε...

@ kyriako,

H νομοθεσία μας είναι τόσο παλαβή που έστω και αν υπάρχουν ικανοί αρχιτέκτονες για να κάνουν εξ'ίσου καλή δουλειά στο τέλος σκοτώνει την προσπάθεια τους να σχεδιάσουν παρόμοια κτίρια. Παράδειγμα:
Σε περιοχές με χαμηλούς συντελεστές δόμησης, όπως στις βουνοπλαγιές του Πωμού,(και καλά κάνουν) που γνωρίζω πολύ καλά γιατί έχω σχεδιάσει 9 σπίτια (ξεκίνησε το τρίτο να κτίζεται) σε διαφορετικές τοποθεσίες (για διαφορετικούς πελάτες) με 6% ή 10% δόμηση,η περιοχή που σκιάζεται απο το κτίριο που βλέπεις στη φωτό, θα μετρούσε στο συντελεστή σαν καλυμμένη επιφάνεια και συνεπώς θα αύξανε τα τετραγωνικά δόμησης του κτιρίου και αμέσως η αίτηση θα πήγαινε του κώλου.

stalamatia είπε...

Εμένα μου φαίνετε σαν κοντέϊνερ έτσι που πετάσετε μες τη μέση και σν να μην ταιριάζει με το καταπράσινο τοπίο.Είναι ψυχρό στν εξοχή μου αρέσουν τα πέτρινα όπως τα παλιά.Η αλήθεια δεν ξέρω από αρχιτεκτονική απλά μου αρέσουν τα φυσικά υλικά καλύτερα.Οι τουαλέτες από μπαμπού μου άρεσαν.

koutso είπε...

Aγαπητή Σταλαματιά,

Μ' ενοχλεί το εύκολο του χαρακτηρισμού για κάτι που "κόστησε" τόσο πόνο για να σχεδιαστεί και άλλο τόσο για να κατασκευαστεί ασχέτως αν μερικοί νομίζουν ότι η απλότητα της ογκοπλασίας δεν έχει την δυσκολία σχεδιασμού και την ανάλογη πολυπλοκότητα στη σύνθεση.Γι'αυτό η χρήση ευτελών χαρακτηρισμών δεν χρησιμεύει σε τίποτε.

stalamatia είπε...

Αγαπητέ Κουτσό δεν υποτιμώ την προσπάθεια αυτού που έφτιαξε το κτίριο.Και ειλικρινά το κοντέϊνερ δεν το είπα για να υποβιβάσω το κτίσμα. Έτσι το είδα εξωτερικά, θα μπορούσε κάποιος να πει για μένα για αυτές τις σκέψεις μου (Τόσα ξέρει τόσα λέει) βλέπετε δεν είμαι ειδική και είπα τι μου αρέσει.Σας ζητώ συγνώμη για τη λάθος έκφραση σχετικά με το κτίσμα.

koutso είπε...

@ Σταλαματιά,
Δεν χρειάζεται να απολογείσαι.Είναι πολύ λογικό, όταν δεν είσαι γνώστης του αντικειμένου να χρησιμοποιείς εκφράσεις τέτοιες διότι δεν εκπαιδεύτηκες γι'αυτό.Ομως μου έδωσες ιδέα για μιά άλλη ανάρτηση.Ελπίζω να μαθαίνεις απο το μπλόκ όπως μαθαίνω και εγώ απο τα σχόλια σας.