Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΑΦΟΥ:KOΥΤΟΥΡΟΥ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ



Φαίνεται ότι ο Δήμος Πάφου ακόμα μιά φορά να ενεργεί ερασιτεχνικά.Εκτός του ότι μας έμαθε με απ'ευθείας αναθέσεις σε συναδέλφους χωρίς καμμιά διαδιδικασία εδώ και λίγα χρόνια, ξαφνικά δεν έχει ιδέα ότι η επέμβαση που έκανε στην περιοχή του Φάρου εμπίπτει μερικώς στο σχέδιο Νatura.Oχι πως οι επεμβάσεις έχουν καταστρέψει τίποτε το ιδιαίτερο αλλά όφειλαν να σεβαστούν το σχέδιο.Για ακόμα μιά φορά ο Δήμος είναι εκτεθιμένος και κανένας δεν λογοδοτεί......
Το πιό ωραίο είναι ότι μάθαμε ότι η συγμεκριμμένη εταιρεία που θα προμηθεύση τους στύλλους-φωτιστικά έκανε δωρεάν στην ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου για την οποία κόπτονται ο Δημοτικός μηχανικός,Δημοτικοί Συμβούλοι ,ακόμη και ο Δήμαρχος.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευγένιος

Διβάζοντας το άρθρο έφερα στο μυαλό μου έναν δημοτικό σύμβουλο που πανικόβλητος πλακώνεται στα τηλέφωνα επιρρίπτοντας ευθύνες γύρω γύρω σε διάφορους, για να προλάβει να δημιουργήσει την εικόνα ότι δεν γνώριζε και ότι τον εξαπάτησαν.
Στο μεταξύ η ένταξη στο δίκτυο Natura δεν σημαίνει τίποτα από μόνη της. Αποτελεί απλώς μια πρώτη δέσμευση του κράτους και των τοπικών φορέων (ΧΑ!)ότι θα προχωρήσουν σε θεσμοθέτηση σχέδιου προστασίας.
Υπάρχει τέτοιο σχέδιο για την περιοχή του Φάρου; Μήπως ακολουθούνται κάποιες γενικές ρυθμίσεις - περιορισμοί για τις περιπτώσεις "καθυστέρησης" του σχεδίου προστασίας, opws sto Ellada;
Και τέλος είναι δυνατόν να θεωρείται μη συμβατή η εγκατάσταση μερικών ΦΒ πάνελ, ενώ έχει ήδη δοθεί άδεια για τον φωτισμό (!!!) ενός Bird Directive Site?
Ρίξε μια ματιά σχετικά (τη ματιά που δεν έριξαν ούτε οι σύμβουλοι - ούτε η δημσιογράφος)στο:
http://natura2000.eea.europa.eu/

koutso είπε...

Ευγένιε, επισκέφθηκα το σύνδεσμο και αν κατάλαβα καλά είναι μιά γενική περιγραφή του χώρου που αφορά φυτά και πουλιά χωρίς καμμιά δέσμευση-υποχρέωση του Δήμου να εφαρμόσει μιά συγκεκριμμένη πολιτική.Αρα ποιός ο λόγος για τόσο ντόρο?Η μήπως κάτι μουδιαφεύγει?

Ανώνυμος είπε...

Ευγένιος.
Κατ' αρχήν συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση και για το μεγεθός της.
Είμαι λίγο καιρό στην Πάφο και δεν γνωρίζω ακόμα πως λειτουργούν τα πολεοδομικά ζητήματα στην Κύπρο. Οπότε με το να ρωτάς αν σου διαφεύγει κάτι, σημαίνει ότι, όπως είπα παραπάνω, μάλλον ΔΕΝ έχει εγκριθεί κάποιο ειδικό πλαίσιο προστασίας.
Και δεν είναι πρωτοφανές... Sto Elladara πολύ λίγες περιοχές Natura έχουν ειδικό πλαίσιο προστασίας. Κάνουμε ότι μπορούμε αναφέροντας αναλυτικά τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, τους όρους άσκησής τους, τους συντ. δόμησης κλπ μέσα από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια - αντίστοιχα των Τοπικών Σχεδίων εδώ.

Τον σύνδεσμο στο site του δικτυου Natura τον έβαλα για να δείξω, ότι η ένταξη μιας περιοχής δεν δεσμεύει αυτόματα κάποιον με κάποιους ειδικούς όρους για τη διαχείρισή του. Νομίζω ότι δεσμεύει μόνο τις τοπικές αρχές και την πολιτεία ΓΙΑ ΝΑ δημιουργήσουν πλαίσιο προστασίας, προσαρμοσμένο στις τοπικές συνήθειες, νομοθεσίες κλπ. Και ενδεχομένως να εκκρεμεί για πολλά χρόνια, πράγμα που μπορεί ο πολίτης καλοπροαίρετα να το εκλαμβάνει ως απλή επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων του προγράμματος του Δήμου.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί στο μεταξύ να πάει ο Δήμος και να προχωρήσει πχ σε αποψιλώσεις θάμνων ή να αφήνει ξενοδόχους να αλωνίζουν εντός του "υπό μελλοντική προστασία" χώρου.

Προφανώς και δεν υπονοώ ότι αυτά σκοπεύει κάποιος να τα κάνει εδώ.
Άλλωστε η τοπική αρχή, στην περίπτωση μας, προστατεύει την περιοχή του φάρου μέσα από την τελευταία έγκριση του Τοπικού Σχεδίου. Η παραθαλάσσια ζώνη αναφέρεται στο Σχέδιο ως χρήση Π.Τ. (προστατευόμενο τοπίο) χωρίς άλλους εξειδικευμένους περιορισμούς και πολεοδομικώς ως Ζώνη προστασίας Δα2 (δηλαδή συντελεστη 0,01 σε έναν όροφο). Σωστά;
Διάβασα σε παλιότερη ανάρτησή σου (08-05-2009) πως συμμετείχες ως εκπρόσωπος στο κοινό συμβούλιο για το Τοπικό Σχέδιο Πάφου και άρα σίγουρα ξέρεις περισσότερα από μένα.

Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος λόγος για να γίνει ντόρος είναι, ότι είναι τουλάχιστον παράλογο να παίρνεις προσφορές για επεμβάσεις σε χώρο, που ο ίδιος θεωρείς προστατευόμενο, χωρίς πρώτα να έχεις ορίσει το καθεστώς προστασίας.

Στην τελική, δεν μπορεί κανένας δημοτικός σύμβουλος "να θέτει θέμα ευθυνών για ελλιπή ενημέρωση" σχετικά με τις ίδιες του τις δεσμεύσεις. Ή είναι στις εκκρεμότητες του Δήμου, ή εκεί μέσα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Ούτε η δημοσιογράφος μπορεί να το αφήνει μετέωρο για χάρη μιας ανύπαρκτης αντικειμενικότητας - "έτσι είπε ο ένας σύμβουλος", "έτσι είπε ο άλλος σύμβουλος ανώνυμα".
Ας ρωτούσε κανέναν περιβαλλοντολόγο, πολεοδόμο, ας έβαζε το link του Natura ως ενημερωτικό ή απόσπασμα του ΤΣ Πάφου.
Και αν ήθελε να συμβάλλει στον ντόρο, ας κατέληγε: Πως τον προστατεύετε; Με το ότι δεν επιτρέπεται να χτίσεις τόσο κοντά στο νερό βάσει της γενικής νομοθεσίας; Υπάρχει κανένα ειδικό σχέδιο προστασίας; Είναι μόνο ζήτημα συντελεστή δόμησης όπως το θέτει το ΤΣΠ; Επιτρέπεται δηλαδή να διοργανώνω κάθε παρασκευή "Live on the rocks" (κυριολεκτικά on the rocks) με 5.000 Κw ηχητική εγκατάσταση και 1000 άτομα κόσμο;

και πάλι συγγνώμη κι ευχαριστώ για την ανοχή.

koutso είπε...

Eυγένιε,σ'ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου και αν μου επιτρέπεις θα τα κάνω χρήση στις τοπικές εφημερίδες.Παρακαλώ απάντησε μου.