Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

"Η ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ"...ANAΔΥΟΜΕΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ.


Ο τίτλος είναι απο το πέμπτο κεφάλαιο του βιβλίου του Θ.Κύρζη "Η βλακεία ως παράγων του ανθρώπινου βίου".
Το ξαναδιάβασα επ'ευκαιρία του προτεινόμενου έργου στην Πάφο απο ομάδα αποδήμων επιχειραματιών  γιατί προσπάθησα να καταλάβω που οριοθετείται η βλακεία του Δημάρχου μας  αλλά και πιθανόν των υπολοίπων μανδαρίνων του Δήμου που ίσως αγκαλιάσουν αυτή την καταπληκτική ιδέα για να δώσω απαντήσεις στον εαυτόν μου σχετικά με την εξαθλιωμένη πολιτισμική μας κατάσταση,ενόψει και του Πάφος 2017.

"Δυστυχώς"συνεχίζει ο Κύρζης,"όχι μόνο οι αμαθείς,που είναι φυσικό,αλλά και πολλοί μορφωμένοι,που είναι αφύσικο,ανάγουν σε ιδανικό τους την ποσότητα-η οποία,πάντως,ας το πούμε για ελαφρυντικό τους,υποθάλπεται απ'αυτή τούτη την ανθρώπινη φύση.Ο άνθρωπος είναι φύσει άπληστος και σαν να μην έφτανε αυτό,εξωθείται απο τα συμβαίνοντα γύρω του να γίνει και θέσει.Ομως αυτό το λάθος του,δηλαδή η άβουλη και πρόθυμη υποταγή στη συγκεκριμμένη επιταγή της φύσης,τιμωρείται μ'έναν βίο στεγνό και άχαρο,όπου όσο περισσεύει η ποσότητα τόσο σπανίζει η ποιότητα."

"Οι αιώνες κύλησαν,η ανθρωπότητα γνώρησε φρικαλέες εμπειρείες και μεγάλες τεχνολογικές προόδους,αλλά ο αριθμός των βλακών δεν ελαττώθηκε,μάλλον αυξήθηκε."

"Ο homo erectus εξακολουθεί πάντα και είναι homo copanus."

H πλούσια μας ιστορία δυστυχώς τίποτε δεν μας δίδαξε,ούτε έχουμε αφομοιώσει την ελληνικότητα μας γιατί έχουμε όλοι στραφεί στα ξενόφερτα μοντέλα που έχει μπουρδουκλώσει το μυαλό μας και δεν σκεφτόμαστε.Δες τα κανόνια που παρέταξε επι μπετεδένιας βάσης δίπλα απο το κάστρο "φίλος ρώσος" του Δημάρχου για να μπορέσει να διεκδήσει στο μέλλον χάρες,αν δεν τις εξασφάλησε ήδη.

"Τα κενά βαρέλια και οι βλάκες κάνουν τον περισσότερο θόρυβο" είπε κάποτε ο Πλούταρχος.

Σε μιά προσπάθεια του κατανόησης της ανθρώπινης βλακείας,ο Ρομπέρτ Μουζίλ στο βιβλίο του "Περί βλακείας" λέει:
"Πρέπει επίσης να γίνει μιά διάκριση ανάμεσα στην αποτυχία και την ανικανότητα,την περιστασιακή ή τη λειτουργική,και τη μόνιμη ή την ιδιοσυστασιακή βλακεία,ανάμεσα στο λάθος και την έλλειψη νοημοσύνης.Αυτό είναι άκρως σημαντικό,διότι έτσι όπως είναι σήμερα οι συνθήκες ζωής,τόσο ακατάληπτες,τόσο δύσκολες,τόσο συγκεχυμένες,μπορεί εύκολα απο τις περιστασιακές βλακείες του ενός να προκύψει μιά ιδιοσυστασιακή του συνόλου.Αυτό οδηγεί εντέλει την παρατήρηση πέρα απο το πεδίο προσωπικών ιδιοτήτων:στην εικόνα μιας ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ."

Τόσο οι μεγαλοεργολαβομηχανικοαρχιτεκτονίζοντες ντεβέλοπερς όσο και το ίδιο μας το κράτος κατάστεψε στο βωμό της πρόσκαιρης ευμάριας το ίδιο μας το τοπίο, το ανθρωποποίητο και το φυσικό.
Η ταυτότητα που αναζητεί ο ξένος περιηγητής είναι ανύπαρκτη και θα γίνουμε το ρετίκολο της οικουμένης.
"Μόνο δύο πράγματα είναι απέραντα:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία.Για το πρώτο δεν είμαι καθόλου σίγουρος." είπε κάποτε ο Αινστάιν.Ας ελπίσουμε ότι θα φωτιστούν μερικοί για να αποτραπεί αυτό το αίσχος.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

OI ΠΑΦΙΤΕΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ.....

Μέτρα από τον Δήμο Πάφου εναντίον των υπευθύνων
για την παράνομη κατεδάφιση της οικίας Ιάκωβου Ιακωβίδη


Με αφορμή πληροφορίες και σχόλια που δημοσιεύθηκαν ή καταχωρίστηκαν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με την κατεδάφιση της οικίας της οικογένειας του αειμνήστου Δημάρχου Ιάκωβου Ια-κωβίδη (οδός 25ης Μαρτίου αρ.36) που έγινε την περασμένη Παρασκευή 16 Αυγούστου, ο Δήμος Πάφου θεωρεί αναγκαίο να ανακοινώσει τα εξής για σκοπούς πληρέστερης και ορθής πληροφόρησης των πολιτών :

1. Η ιδιοκτήτρια της οικοδομής εταιρεία Aristo Ktimatiki Ltd υπέβαλε στον Δήμο πολεοδομική αίτηση για την κατεδάφισή της, προβάλλοντας ότι αυτή είναι αναγκαία λόγω των ζημιών που υπέστη το κτίριο από πυρκαγιά και για λόγους δη-μόσιας υγείας. Κατά τη συνεδρία της ημερ. 23.7.2013, η Επιτροπή Πολεοδομίας και Τεχνικών Θεμάτων του Δήμου, συ-ναξιολογώντας τα δεδομένα της αίτησης και τις σχετικές με αυτή πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, αποφάσισε να εισηγηθεί την απόρριψη της αίτησης για κατεδάφιση της οικοδομής. Επισημαίνοντας ότι το κτίριο αποτελεί μέρος ενός αξιόλογου συνόλου οικοδομημάτων σε  μια περιοχή με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, η Επιτροπή εισηγήθηκε να προωθηθεί η κήρυξη της οικοδομής ως διατηρητέας μέσω της νενομισμένης διαδικασίας. Επισήμανε ακόμα ότι οποιαδή-ποτε μορφή ανάπτυξης που είναι συμβατή με τις πρόνοιες του ισχύοντος Τοπικού Σχεδίου Πάφου, μπορεί να υλοποιηθεί στον ελεύθερο χώρο του οικοπέδου. Η εν λόγω εισήγηση της Επιτροπής Πολεοδομίας και Τεχνικών Θεμάτων εγκρίθηκε στο σύνολό της χωρίς τροποποιήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου στη συνεδρία του ημερ. 31.7.2013.

2. Η ενέργεια της εν λόγω εταιρείας να προχωρήσει στην κατεδάφιση της οικοδομής καταδικάζεται απερίφραστα από το σύνολο των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Πέραν από το γεγονός ότι με την ενέργειά της η εταιρεία επέδειξε περι-φρόνηση προς τον Δήμο ως την κατά νόμον Πολεοδομική Αρχή και παραβίασε τη σχετική νομοθεσία, η κατεδάφιση της συγκεκριμένης οικοδομής συνιστά πλήγμα στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, της οποίας η οικία της οικογένειας Ιάκωβου Ιακωβίδη αποτελούσε αξιόλογο στοιχείο. Ενδεικτικά της αρχιτεκτονικής αξίας της οικοδομής είναι το γεγονός ότι εντάχθηκε σε Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα και ότι ο Δήμος είχε εισηγηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τη συμπερίληψή της στον κατάλογο των διατηρητέων κτιρίων.

3. Η αντίδραση του Δήμου, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ήταν άμεση και ουσιαστική. Κατόπιν συνεν-νόησης του οικουρούντος Δημάρχου Σάββα Βέργα με τον Αντιδήμαρχο Μάκη Ρουσή,  έσπευσαν στο χώρο της κατε-δαφισθείσας οικοδομής ο Αντιδήμαρχος, ο Δημοτικός Γραμματέας και ομάδα λειτουργών του Τμήματος Τεχνικών Υπη-ρεσιών. Σε συνέχεια επίσημης καταγγελίας που έγινε στην Αστυνομική Διεύθυνση Επαρχίας Πάφου, σήμερα θα κατα-χωριστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου ποινική υπόθεση εναντίον των υπευθύνων της κατεδάφισης και στο πλαίσιό της θα ζητηθεί η έκδοση διατάγματος άμεσης αναστολής οποιωνδήποτε εργασιών στο χώρο της οικοδομής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, συναισθανόμενο και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και υποχρεώσεις του σε σχέση με τη δια-φύλαξη, συντήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, εκφράζει τη βούληση και την αποφασιστι-κότητά του να ασκήσει τις εξουσίες και τις αρμοδιότητές του κατά τρόπο ώστε να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων  παρά-νομων – αυθαίρετων ενεργειών, οι οποίες όχι μόνο συρρικνώνουν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης αλλά και πλήττουν την εικόνα και τη φήμη της.



Κοινοποίηση

  Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών
   (τηλεομ. 22671465)
  Αναπλ. Διευθύντρια Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως
   (τηλεομ. 22408278)


Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ?

ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ,ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ CYTA.ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΑΣΧΗΜΟΥ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΤΕΛΛΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ Η ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΟΥΣ.ΑΠΕΔΕΙΧΘΗΣΑΝ ΞΑΝΑ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΦΟΥ ΤΟ 1990 ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΚΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ.Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΤΕ GRANDE ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΗΤΑΝ "ΜΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΑ"...Αν είναι δυνατόν ρε άσχετοι αμπάλατοι,του κερατά μαλάκες.Τα κτίρια αυτά έχουν συγκεκριμμένη παφίτικη αστική αρχιτεκτονική και ανήκουν σε συγκεκριμμένη παφίτικη εποχή.Ενας ανίδεος έρχεται πρώτα δήθεν επικαλείται ότι πήρε φωτιά απο βραχυκύκλωμα και μετά επικαλείται την στατικότητα του αφού προηγουμένως στέλλει επιστολή...άκουσον άκουσον 14/08/2013 πρόθεσης κατεδάφισης.Δήμαρχε και Δημοτικό Συμβούλιο απεδείξατε ακόμη μιά φορά ότι δεν έχετε υπόθεση. Για να μου αποδείξετε ότι αξίζει να είσαστε εκεί και αφού το κτίριο ανήκει σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα να τον αναγκάσετε να τον ΞΑΝΑΚΤΙΣΕΙ!

Απο τον φίλο Χαράλαμπο Δόκο:
Άμαν σας φανεί τσιμεντώστε τα όλα, κάντε τα κουτιά, ορθογώνια όπως είναι τα μυαλά σας. Όσον αφορά το Δήμο Πάφου να σταματήσει να γυρίζει στα παρκόμετρας και να στέλνει κλήσεις, προτείνω να γραφτούν ομαδικώς σε ένα πρόγραμμα Ψυχοθεραπείας παράλληλα η Επιτροπή του 2017 ας τους κλείσει ένα πολιτιστικο ΚΟΥΡΣ χωρίς ΣΠΑ και ΣΟΥΒΛΑ. Πόσο πραγματικά στο βωμό της Αδηφαγίας θα καταστρέψεται τα πάντα. Ως συνήθως βγάζεται την ουρά απ εξω και οι Πολιτιστικές σας Υπηρεσίες να μετονομαστούν σε Βανδαλιστικές Υπηρεσίες. Γιατί Πολιτισμός Κύριοι δεν είναι μόνο Βάκχες αχ και βαχ και Πάολα γαβ και γαβ αλλά και η Αρχιτεκτονική. Έννοιες δύσκολες για εσάς...

Δικό μου σχόλιο:
"ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΝ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΧΑΣΑΝΗΣ".Πριν ένα μήνα όταν έμαθα ότι το συγκεκριμμένο τεμάχιο αγοράσθηκε απο την Αριστο τηλεφώνησα στο Δήμο και τους είπα ότι σύντομα έπεται κατεδάφιση.Ακουσε με κανένας?ΟΧΙ.Σήμερα έμαθα ότι πιθανόν να συμβεί το ίδιο και το κτίριο δίπλα του.

Συμπέρασμα.........ανάρτηση του φίλου Ανδρέα Κυριάκου:"Πολιτικοί, άσχημα κτίρια και πόρνες, όλα γίνονται σεβαστά αν αντέξουν για αρκετό χρονικό διάστημα…", John Huston (ως Noah Cross) στην ταινία Chinatown (1974)


"ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ, ΕΛΕΩ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ. 
ΘΕΟΔΩΡΕ, ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΣ, ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΣΤΡΑΒΩΣΕΣ ΤΗΝ ΠΑΦΟ ΜΕ ΤΟ ΕΞΑΩΡΟΦΟ ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕ ΣΤΗΝ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ,
 ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙ ΔΥΟ ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ (ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ)ΚΑΙ ΕΚΤΙΣΕΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΟΥ, ΕΜΕΙΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕΤΑ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ????????? ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΕ !!!! ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΑΝ." απο τον συνάδελφο Βαγγέλη Μαυρονικόλα που έχει τα κότσια να πεί τα πράματα με το όνομα τους (με πολύ ευγενικό τρόπο) αντί να του πεί ότι αυτός και η εταιρεία του ελέω του ΔΠ ασελγούν εις βάρος του αστικού μας τοπίου συντηρώντας για χρόνια την πολεοδομική καταισχύνη που μας χαρακτηρίζει σαν πόλις.

Η ΚΟΥΛΟΥΦΟΛΑΝΔΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ

AΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.....
"Η άσκηση πολεοδομικού ελέγχου που να διασφαλίζει ότι στις περιοχές ειδικού Χαρακτήρα καθώς και στις ελεγχόμενες περιοχές θα ισχύουν όλες οι πρόνοιες του Παραρτήματος Γ (Κατευθηντήριες Γραμμές σχετικά με την αισθητική και Ποιοτική Βελτίωση του Δομημένου περιβάλλοντος) του Τοπικού Σχεδίου. Επίσης θα διασφαλίζει ώστε η ένταξη νέων οικοδομών και οι μετατροπές ή οικοδομικές επεμβάσεις σε υφιστάμενες οικοδομές θα γίνονται έτσι ώστε να διατηρείται/προβάλλεται ο αυθεντικός χαρακτήρας (εφ’ όσον αυτός είναι αξιόλογος) ή να βελτιώνεται η υφιστάμενη κατάσταση των ιδίων και της περιοχής τους όσον αφορά την μορφή, τον όγκο, τα υλικά κατασκευής, τα χρώματα και την κλίμακα."