Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

CARBON NEUTRAL ZIRA ISLAND-AZERBAIJAN





Σε πολλές χώρες αναπτύσσονται, σχεδιάζονται master plans με στόχο την κατασκευή κτιρίων και ολόκληρων συνοικιών-νησιών (όπως στο παράδειγμα) που παρουσιάζω με μειωμένη εξάρτηση απο τα ενεργοβόρα συστήματα.Στη περίπτωση του νησιού αυτού προτείνεται η πλήρης απεξάρτηση απο άλλες πηγές ενέργειας πλήν εκείνης του αέρα (ανεμογεννήτριες τοποθετημένες στη θάλασσα),του ήλιου (φωτοβολταϊκά και ηλιακοί συλλέκτες ενσωματωμένοι στην ογκοπλασία των κτιρίων) και θαλάσσιο νερό (που μετατρέπεται σε πόσιμο).




Ολες οι φυσικές πηγές ενέργειας χρησιμοποιούνται για να αποτελέσουν το μοναδικό σύστη
μα που θα δοκιμαστεί για να μας αποδείξει εμάς τους κούλουφους ότι όταν σχεδιάζονται μαρίνες και τόσα άλλα "έργα" χωρίς να έχουν πρωταρχικό τους μέλημα τις ανανεώσημες πηγές
ενέργειας αλλά το σλόγκαν του κάθε παλαβού υπουργού: 
"αυτά θα είναι έργα που θα φέρουν τουρίστες"άρα ππαράες, ριάλια,ξυμαρισιά,πετρέλαια τζιαί ένα ακόμη αγγούρι πρόσκαιρου κέρδους.
Δέστε με πόση σοβαρότητα,πλήθος επιστημόνων και ακούραστων αρχιτεκτόνων -πρόκειται για τους Δανούς αρχιτέκτονες BIG,
έχουν παράξει αυτό το έργο ζωής.Πρόκειται για μιά ομάδα με απίστευτο όγκο εργασίας και παραγωγής και σύντομα θα αποτελέσουν το κέντρο της επικαιρότητας για την ποιότητα του έργου τους.
Στη Κύπρο που με τόσο ήλιο που έχουμε θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκεις σε ηλεκτρική ενέργεια ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας να χρησιμοποιείται στα εργοστάσια αφαλάτωσης,αντί να φέρνουμε νερό με τα τάνκερς.Αλλά που τέτοια προνοητική πολιτική.Κάνετε κλικ στο τίτλο για περισσότερες πληροφορίες.
Δέστε επίσης το καταπληκτικό βίντεο που χρησιμοποιεί μεταφορικά τα βουνά της χώρας για να πλάσει την ογκομετρία της αρχιτεκτονικής σ'ενα σύνολο 1.000.000 τετραγωνικών μέτρων.
Εχουμε ξανά την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τα τοπικά σχέδια με την διαφορά ότι η προσπάθεια γίνεται με κουβέντες,οι οποίες δύνανται να αποδειχθούν λανθασμένες,όπως ο Πολεοδομικός νόμος του 1990 αντί πάνω σε σχέδια.Η Πολεοδομία σε άλλες χώρες σχεδιάζει και ανασχεδιάζει και εμπλουτίζει με αστικούς χώρους τις πόλεις τους ενώ εμείς συνεχίζουμε να κτίζουμε χωρίς καμμιά μελλοντική πρόνοια.Ακούμε κουφά λόγια απο τους πολιτικούς μας και συνεχίζουμε το ασταμάτητο και αλόγιστο κτίσιμο χωρίς καμμιά μελέτη.Αν νομίζετε ότι ακούγομαι απόλυτος,τότε κοιτάξετε γύρω σας και πείτε μου το μέλλον των πόλεων μας.
Θα γίνουν ανυπόφορες σε διάστημα πολύ σύντομo.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όσον αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό κώστα τώρα που ο παsh "φιλολαικός" υποκριτής νεοκλής

εξήγγειλε ότι θα μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις για τα τοπικά σχέδια νομίζω ήρθε ο καιρός για άμεση παρέμβαση και κινητοποίηση

πρέπει άμεσα να θέσεις αυτά τα σχέδια περί ενέργειας και πολεοδομικού σχεδιασμού στις δημόσιες συζητήσεις που θα γίνουν

όσον αφορά το νομικό και πολεοδομικό πλαίσιο μπορούμε να το δούμε μαζί

koutso είπε...

@ είμαι μέσα στο κοινό συμβούλιο σαν εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων για την Πάφο αλλού θα είναι πολύ δύσκολο εκτός και αν βρώ κανένα γνωστό.Η βοήθεια σου ξέρω ότι θα είναι ανεκτίμητη ιδίως με τις πληροφορίες που έχεις. Δώσε μου ότι έχεις να βάλουμε "φωτιά".Μαζύ σου!
Ξέρεις ότι δεν φοβούμαι να μιλήσω.....

Unknown είπε...

Κωστή, πρέπει να κανονίσουμε επιτέλους εκείνη την από κοινού εκπομπή. Σε παρακαλώ ξαναστείλε μου το κινητό σου-γιατί πρέπει να το έσβησα κατά λάθος με εκατοντάδες emails σε πρόσφατη εκκαθάριση! Σού έκανα μία δύο...προσκλήσεις από τον άερα, αλλά μ΄λλον δεν άκουγες :-)

Bananistanos είπε...

Το ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, λαμβάνουν το υπόψιν οι σχεδιαστες τέτοιων νησιών;

koutso είπε...

@ Mπαναστίνο,

Το νησί αυτό υπάρχει μέσα στην Κασπία Θάλασσα,απλά το ανασχεδιάσανε με επι πλέον κτίρια.Τώρα αν λάβανε υπόψη την ανύψωση ή όχι δεν το γνωρίζω.Εκεί που γνωρίζω είναι εμείς τίποτε δεν κάνουμε.