Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΔΕΡΥΝΕΙΑ...ΜΑΚΕΤΤΑ


Η μακέττα του διαγωνισμού για το νέο Δημοτικό Μέγαρο απο ψηλά που φαίνεται η "πλατεία-μπαλκόνι" που αγναντεύει τη πόλη των Βαρωσίων.

Οι τρύπες στο ψηλό επίπεδο είναι για σκοπούς νυκτερινού δροσισμού (όσες ανοίγουν σε διαδρόμους και άλλες πιό μικρές για σκοπούς εμπλουτισμού του φωτισμού σε σκιερές περιοχές [αναμονές] ),ενώ άλλες,στο επίπεδο της πλατείας,είναι  για φωτισμό-αερισμό των αποθηκών στο ισόγειο (επίπεδο χαμηλού δρόμου).




Η κεντρική είσοδος στο επίπεδο του δρόμου όπου διακρίνεται μέρος της συρόμενης μεταλλικής κουρτίνας που προστατεύει τα υαλλοστάσια στη δυτική πλευρά.Η μεγάλη χωλέτρα με τις κροκάλες λειτουργεί σαν buffer zone ώστε να μην μπορεί κάποιος να κοντέψει στην άκρη,έτσι αποφεύγουμε το προστατευτικό κιγκλίδωμα και παράλληλα λειτουργεί  σαν μιά τεράστια χωλέτρα περισυλλογής του βρόχινου νερού,το οποίο αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές για χρήση τόσο του κτιρίου όσο και για άδρευση των χώρων πρασίνου.

6 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Κώστα εξήγα μας λλίον για την χολέτρα γύρω που τους εξωτερικούς χώρους πώς την φαντάζεσαι διότι δεν εκατάλαβα από την μακέτα. Εκατάλαβα ότι χρησιμοποιάς την αντί για κυκλείδωμα αλλά δεν εκατάλαβα τον μηχανισμό που μπορεί να αποτρέψει ένα κοπελλούδι να πάει να κουντίσει έναν άλλον να αππηδήσει που το όροφο κάτω. Πάντως η ιδέα να χρησιμόποιείς ένα στοιχείο της οικοδομής για να έχεις πολλαπλά ωφέλη τζιαι όχι μόνο για σκέττα αρχιτεκτονική ντιζαϊνιά, το βρίσκω σαν αρχιτεκτονικόν λόγο γεμάτον ουσίαν.

Είδα στον πολίτη στα κοινωνικά σήμερα ότι ο Δήμαρχος σας τζιείκάτω εκτοπίζει τα λεωφορεία για να βάλλει ταξιά για λόγους "δημοσίου συφφέροντος". Εν εκατάλαβα την λογικήν. Επειδή οι δημόσιες μεταφορές στην Πάφουν είναι ιδιωτική επιχείρηση, ο Δήμος δεν έχει καμιάν υποχρέωσην να παραχωρήσει τον απαιτούμενον δημόσιο χώρο για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τζιαι να βελτιώσουν την υπηρεσία; Καλή σοσιαλιστική λογική!! Η ειρωνία είναι ότι η είδηση είναι κάτω που μιάν άλλη που η κυβέρνηση ανακοινώννει στόχον να ανατρέψει την σημερινή δυναμική μετατοπίζοντας 10% της διακίνησης πας τες δημόσιες συγκοινωνίες. Εκτός που αν οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Πάφουν εν τα Ταξιά.

koutso είπε...

@ Αδέρουμ,
Η χωλέτρα έχει πλάτος 200ΜΜ και τρέχει σε όλη την άκρη της πλάκας γύρωθεν.Οι πέτρες είναι ανακατωμένες και με πολύ δυσκολία μπορεί κάποιος να περπατήσει πάνω τους εκτός και αν το επιδιώξει.Κάτι σαν τις προκυμαίες στη θάλασσα που εκεί πιό εύκολα μπορεί κάποιος να πέσει μέσα στο νερό,όμως δεν έχουν βάλει καγκέλια.

Για το δεύτερο θέμα απαξιώ να αφιερώσω πλέον ενέργεια για τον Δήμαρχο ο οποίος συμπεριφέρεται λανθασμένα και βεβιασμένα.

stalamatia είπε...

Eμένα τωρά δεν μου πέφτει λόγος αυτό το ξέρω,αλλά επειδή έχω φοβερή υψοφοβία ,π.χ δεν θα έβγαινα ποτέ σε μπαλκόνι χωρίς κάγκελα(για τα κάγκελα που λέμε).Μόλις είδα τη τη στέγη ψιλοπάγωσα και σκέφτηκα ΄πως ο Ασερας για τα παιδιά.Θα μπορούσε το κιγκλίδωμα να είναι από πέτρες ,να έχει κάποιο μικρό ύψος να κόβει τη φόρα των κοπελλουθκιών.Μίλησε και ο ειδικός.

Neuromancer είπε...

Συγχαρητήρια Κώστα! Το θέμα περισυλλογής του βρόχινου νερού απασχόλησε σε και σε παλιά ανάρτηση θυμούμαι και βλέπω εφαρμόζεται στην πράξη τώρα.. :)

koutso είπε...

@stalamatia,
Επειδή θα είσαι μακριά απο την άκρη της πλάκας δεν θα βλέπεις το ύψος που έτσι και αλλιώς στο μπροστινό μέρος είναι μόνο ενός ορόφου ,στο δε πλαινό 2.

Aceras Anthropophorum είπε...

Για να μεν μείνουμεν στα βιοκλιματικά τζιαι τες χολέτρες, πρέπει να εξηγούμαστιν ότι η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να μειωθεί στην βιοκλιματικήν συμπεριφοράν του κτηρίου. Είναι θέμαν, τζιαι είναι θέμαν σημαντικό. Είναι θέμαν όμως τζιαι η στατική του κτηρίου. Αν δεν εν καλά υπολογισμένον εν να ππέσει. Έναν κτήριον που στέκει όμως δεν ειναι αρχιτεκτονική.

Κώστα για να φέρουμεν τη συζήτηση στο θέμα, ο αρχιτεκονικός σου λόγος αρέσκει μου πολλά. Ιδίως άμαν θωρώ το σπίτι που έβαλες δίπλα. Σπάνια λαλώ "θα έθελα να ζήσω μέσα σε τούτον το σπίτιν"

Είμαι σίουρος ότι ο κύριος Αντωνίου, κάθε φοράν που πάει έσσω του, όταν αντικρύζει το σπίτιν του πιάννει η καρκιά του θετικήν ενέργεια που πηγάζει που την σύγχρονην αισθητικήν. Τζιαι είμαι σίουρος ότι αν έκτιζες εσύ το δημαρχείον της Δερύνειας, οι Δερυνειώτες ήταν να το σιαίρουνται κάθε φοράν που ήταν να περνούν που δίπλα που ήταν αν στέκουνται πανω στο μπαλκόνι τζιαι να θωρούν την θάλασσα του Βαρωσιού