Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ


Το πρώτο βραβείο για το νέο δημοτικό μέγαρο Δερύνειας απο τον Στέφανο Φεραίο (κάνετε κλικ στο σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες) έχει πολλά να πεί και είμαι σίγουρος ότι θα προστεθεί στη λίστα των αξιόλογων αρχιτεκτονικών έργων του τόπου.
Η μακέττα της πρότασης αναδεικνύει τις ποιότητες του χώρου αλλά και της αρχιτεκτονικής έκφρασης η οποία είναι φρέσκα και γεμάτη απο χωροταξικές ποιότητες.Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της πρότασης ο υπόσκαφος χώρος στάθμευσης που εξαφανίζει τα αυτοκίνητα,χωρίς όμως να επιλύει την χωροθέτηση  σε αριθμό αυτοκινήτων στον εξωτερικό χώρο.
Αλλο καλό "συστατικό" της σύνθεσης, η συμπαγής και καθαρή σχέση των όγκων που ξεχωρίζει τα πολιτιστικά απο τους γραφειακούς χώρους με τον χώρο πρόσβασης να λειτουργεί σαν διακλαδωτής κινήσεων και σημείο συνάντησης.
Εχω τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο το νοτιοανατολικό υαλοστάσιο του θεάτρου θα είναι καλά σκιασμένο και προστατευμένο,αλλά επίσης και για το κυψελοειδές φίλτρο σκίασης του δυτικού υαλοστασίου που κυριαρχεί στη όψη.Ομως είμαι σίγουρος ότι με τη περαιτέρω επεξεργασία που θα γίνει,θα επιλύσει όλες τις αδυναμίες,που σε επίπεδο διαγωνισμού (κριτικής επιτροπής) δεν περιμένει κάποιος ότι θα επιλυθούν,εκτός και να έχει κάλλο στον εγκέφαλο...
Ετσι λοιπόν έκλεισε,σε μιά όμορφη υπαίθρια εκδήλωση,τουλάχιστον για μας που πήραμε το δεύτερο βραβείο,ένα άλλο κεφάλαιο αρχιτεκτονικής αναζήτησης,μέχρι την επόμενη περιπέτεια.

12 σχόλια:

stalamatia είπε...

Επροσπάθησα έγειρα το κεφάλι μου δεξιά ,αριστερά ενε κατάφερα να δω το κτίριο,μόνο κάτι καδρόνια .Μα πρέπει να είαι αρχιτέκτονας και πάνω για να δεις τι κτίσμα?

koutso είπε...

@ Stalamatia,
Είναι δύσκολο μόνο απο μιά φωτογραφία της μακέττας να το αντιληφθείς αλλά για να σε βοηθήσω αριστερά ο άσπρος όγκος θα στεγάζει την αίθουσα εκδηλώσεων και ο κεντρικός τα γραφεία με την υποδοχή.Δεξιά οι τρύπες της πλατείας φωτίζουν τον υπόσκαφο χώρο στάθμευσης και διαμέσου των περνούν και...δένδρα τα οποία φαίνονται με σύρματα στη μακέττα.

unshaved bastard. είπε...

Μήπως είναι κομματάκι δύσκολο να κάμει blend-in με την συγκεκριμένη περιοχή του χωριού που θα κτιστεί;

Η θέα γενικά και απο τα γραφεία και από την αίθουσα εκδηλώσεων, θα βλέπει καθόλου Θάλασσα και Βαρώσι;

Μην πάν χαμένα τόσα εκατομμύρια.

paganinis είπε...

Η απουσία δρόμων στη μακέτα φένεται να είναι εσκεμμένη ώστε το κτήριο να "δένει περισσότερο με τον περιβάλλοντα χώρο"
Υποθέτω στην υπόλοιπη παρουσίαση υπάρχουν προτάσεις για πρόσβαση..

Lexi_penitas είπε...

Φίλε Κώστα, δεν θα μιλίσω για τα τεχνικά γιατί είμαι άσχετος. Επιθυμώμόνο να σε συγχαρώ για το ήθος σου. Παρόλη τη φυσιολογική απογοήτευση και πιθανή πίκρα για τη δεύτερη θέση που πήρες στο διαγωνισμό, ορθώνεις ανάστημα σωστού αγωνιστή και όχι μόνο συγχαίρεις τον νικητή αλλά τον προβάλλεις κιόλας! Μπράβο και πάλι μπράβο. Δεν ξέρω πολλούς που θα το έκαναν...

koutso είπε...

@αξύριστε,
Τι σημαίνει blend-in (άλλως να συνάδει)?Είδες τα υπόλοιπα χάλια του κτιστού μας περιβάλλοντος ,τα χιλιόμετρα ακαλαίσθητου δρόμου απο το Παραλίμνι μέχρι την Δερύνεια και σε προβλημάτησε το "ξενόφερτο" πρόσωπο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που προβάλλεται μέσα απο το έργο του συναδέλφου?
Το κτίριο είναι στραμμένο προς την θάλασσα και το Βαρώσι.

κουτσοφτου είπε...

@lexi-penita
Αγαπητε/η μου.Ο κουτσο ειναι ακριβως οπως εχεις αναφερει και στη προσωπικη του ζωη,ανωτερος ανθρωπος.Το βιωσα με το φρικτο διαζυγιο που ειχα με τον πρωην συζυγο μου τον βουλευτη φειδια σαρικα.Αντιπαραθεση ανωτεροτητας, μεγαλοψυχιας,κουλτουρας με την απολυτη μικροψυχια αμορφωσια και βεβαιως επαγγελματικη ανεπαρκεια απο μερους του βουλευτη.

Ανώνυμος είπε...

you can find more details on the project temporarily at:

www.shampooo.net/dherynia/

and soon [to be updated] at :
www.fereosandassociates.com


thanks for your interest


Fereos Pavlos

unshaved bastard. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
unshaved bastard. είπε...

Μα δεν είπα κάτι τέτοιο φίλε μου, απλά ρώτησα εσένα που ξέρεις κάποια πράματα παραπάνω για να μας πεις γενικά πως θα στηθεί.

Πάντως φαίνεται να είναι καλή δουλεία αν και προσωπικά δεν με ενθουσίασε ο τοίχος με τα εξογκώματα. Βέβαια όταν το δείς με τα μάτια σου τελειωμένο σίγουρα θα είναι διαφορετικό.. Ίδωμεν..

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι σαν κτίριο είναι πάρα πολύ ωραίο αφού θα δώσει νέο χαρακτήρα στη αρχιτεκτονική της επαρχίας. Όσο για το ''blend-in'' δεν νομίζω να ταιριάζει ιδιαίτερα με το αμφιθέατρο δίπλα αφού έρχονται σε αντιπαράθεση Ιστορία με μοντέρνο design. Κατά τη γνώμη είναι σαν να τοποθετείς το Παρθενώνα δίπλα από το eli and edythe broad art museum της Hadid.(λίγο παρατραβηγμένο παράδειγμα αλλά μόνο και μόνο για να δείξω τι εννοώ)

koutso είπε...

Φίλε Ανώνυμε,
'Η δεν καταλαμβαίνεις απο Ιστορία και παράδοση ή δεν καταλαμβαίνεις απο αρχιτεκτονική και ο λόγος που το λέω είναι γιατί δεν έχει απολύτως τίποτε ούτε ιστορικό,ούτε αξιόλογο αρχιτεκτονικά το καρα κιτσαριό δίπλα,το αμφιθέατρο που έκτισε ο Δήμος.
Εξ'άλλου ποιός σου είπε ότι μοντέρνο design και παράδοση,άρα Ιστορία δεν πάνε μαζύ.
Πήγαινε Ρώμη να μάθεις συνύπαρξη αρχαίων πολιτισμών, (ο κάθε επόμενος ήταν μοντέρνος για τον προηγούμενο).Πήγαινε κανένα ταξίδι σε καμμιά χώρα με αρχιτεκτονικές επεμβάσεις σε κτίρια με Ιστορία χωρίς να φοβούνται την συγχρονικότητα της επέμβασης δημιουργόντας διάλογο μεταξύ παλιού και νέου.
Το παράδειγμα σου είναι ατυχές είναι τόσο ατυχές που το μόνο που καταλαμβαίνω απο τα γραφόμενα σου είναι ότι είσαι φοιτητής και σε δικαιολογώ.ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ.ΚΟΥΡΑΓΙΟ.