Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΠΑΦΟΣ:ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΟΛΚΗΣ!

Πρόσφατα έχει ανοικοδομηθεί, σε τεμάχιο που έγινε δωρεά απο την οικογένεια Ηλιάδη,σε κεντρικό σημείο της πόλης,αυτό το "σύγχρονο" κουρελούργημα που αποτελεί το επιστέγασμα της απόλυτης αποτυχίας τόσο εκείνων που το σχεδίασαν όσο και εκείνων που το ενέκριναν,πρώτα επί Σαρίκα που διάλεξε τους "μελετητές"και τώρα επί Βέργα, που επέβλεψε την κατασκευή.
Εξηγούμαι:
Εχει γίνει τεράστια προσπάθεια προσθήκης διακοσμητικών στοιχείων που καταντούν το κτίριο μια αστική καρικατούρα.Ακόμα και τα δήθεν κατασκευαστικά στοιχεία είναι διακοσμητικά ενώ τα αληθινά φέροντα στοιχεία που φαίνονται, φανερώνουν την αχρείαστη διακόσμηση (δείτε κάτωθεν της γέφυρας σύνδεσης του κτιρίου με τον κήπο).
Τα κέρατα επί της οροφής είναι για να ξύνονται πάνω τους οι δημοτικοί σύμβουλοι?
Το δε δυτικό υαλοστάσιο με τα καθρεφτίζοντα γυαλιά δεν έχει καμμιά ηλιοπροστασία και το χειρότερο καθρεφτίζουν στην επιφάνεια τους την αρχιτεκτονική μιζέρια των προσκείμενων κτιρίων.

Θαυμάστε αυτό το υπέροχο διακοσμητικό δοκάρι που έγινε για στηρίξη 6 φωτιστικών και να συμπληρώσει την εικόνα της "σύνθεσης" των εξωτερικών υπάιθριων χώρων εισόδου.
Ανοίγματα εκτεθιμένα στον ανελέητο ήλιο,υποτυπώδη προστασία και μιά μανία επίδειξης χαρακτηρίζουν το "έργο" αυτών των αρχιτεκτονίζοντων αρχιτεκτόνων.
Τι να πώ για την φλυαρία των ασύνδετων μεταξύ τους υλικών?
Η επικάλυψη της γέφυρας αλλά και τα υαλοστάσια της θα δημιουργούν μιά τόσο αφόρητη ζέστη που μόνο για φύτεμα ντοματών θα κάμνει.

7 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Τι ντομάτες; Αγγούρκα πρώμα θα φυτεύκουν, διότι μετά τον Μάη θα είναι τόση η βράστη μέσα που δεν θα γιορκά πιον τίποτε.

Πέρα που την φλυαρία των υλικών (και όχι μόνον, η φόρμα εν ακόμα πιο φλύαρη), ακόμα τζιαι που μακρυά διαφαίνουνται πας την φωτογραφία οι κακοτεχνίες, η ατζιαμοσύνη, η ανικανότητα. Δεν ιξέρεις κύριε να κάμεις τοίχον στροντζιυλόν μεν πέτάξεις πόρτον σε φόρμα κύκλου. Ακόμα τζιαι στην δεκαετία του πεήντα οι τεχνίτες εξέραν να φτιάξουν στροντζυλέματα στους τοίχους. Τούτοι εκάμαν στροντζύλεμαν ψεύτικον ελπίζοντας ότι δεν θα φαίνεται. Η δουλειά του ατζιαμή καλουψιή δεν "θκιαβάζεται" πας τους τοίχους για να δείξει μιαν συνειδητήν επιλογήν. Δείχνει την ανοσκιάν μιας αποτυχημένης προσπάθειας να καλυφτεί η τεχνική ανεπάρκεια πραγματοποίησης μιας ιδέας που είχεν ο αρχιτέχτονας με δίχα να ρωτήσει τον μηχανικόν του πως θα το κάμει.

Πας το κτίριον που παρουσιάζεις θωρώ ότι πολλοί αρχιτέκτονες, άμαν εν να βάλουν μιαν διακόσησην που έκοψεν ο νούς του (ή ο νους του πελάτη) εν ικανοί να βάλουν ακόμα τζιαι τζιέρρατα. Άμαν τους ζητάς να βάλουν την φαντασίαν τους να σχεδιάσουν ηλιακήν προφύλαξην σε ανατολικόν ή σε δυτικήν όψην δεν θέλουν διότι εν αντιαισθητική...

Άτε... Άλλο ένα για κατεδάφιση

Terra Incognita είπε...

Το θλιβερό είναι οτι κάποιοι επήαν να το κάψουν τζαι ξανασάσαν το....

κουτσοφτου είπε...

Μα ο πρωην δημαρχος δεν ηταν αρχιτεκτονας?Γιατι τα δεχτηκε ολα αυτα που αναφερεις?Γνωριζω οτι ειχε σημαντικο ραντεβου με τη Μπεζαντακου.Λες να ηταν για τα εργα της Παφου?Παντως η κοπελλα εδειξε οτι εχει αποψη.Αρα Κωστη μετα τη καταρτηση του σαρικα ,,,το χαος.Ο ανθρωπος εδειξε εργο.Δες τριγυρω τις ταπελλες του και βγαλε συμπερασμα.Το μονο του προβλημα ειναι οτι δεν μπορει να βγαλει αμεσα......τις αδειες οικοδομης.

koutso είπε...

@ αδερουμ,
Η φλυαρία της φόρμας,ο πόρτος σε φόρμα κύκλου.Τα σχόλια σου είναι πολύ εύστοχα και αντιπροσωπεύουν επάξια αυτό το άθλιο κτίσμα που αντί να προωθεί αρχιτεκτοική σκέψη γελοιοποιεί τόσο την Τέχνη όσο και τους ίδιους που σχεδίασαν.

koutso είπε...

@Terra,
Δεν ξέρω αν η φωτιά τέθηκε κακόβουλα,αλλά κρίμα που δεν το ανατίναξε κάποιος μάγκας.Η ιστορία θα το ξεράσει όμως.

koutso είπε...

@κουτσοφτού,
Ο πρώην δήμαρχος είναι "αρχιτεκτονίζων".Στα 25 χρόνια της καριέρας του δεν έχει τίποτε απολύτως να δείξει σαν αρχιτεκτονική σκέψη,ούτε προβληματίστηκε καμμιά φορά εκτός από πόσα να μπήξει στη τσέπη του.

κουτσοφτου είπε...

To τραγικο για τη πολη μας ειναι οτι θα ξαναδιεκδικησει τη δημαρχια.Ο κακομηρου θα κανει καποια ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ παλι.Αστον ομως να διεκδικησει γιατι εχουμε αναπαντητα ερωτηματα.Οσον αφορα την αρχιτεκτονικη του,δεν ειναι ουτε αρχιτεκτονιζουσα.Ειναι μπατηρισμενη φαντασια....