Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

IΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΜΗΡΥΚΑΣΜΟΣ















Eνα απο τα ωραιότερα μέρη στον κόσμο η Μονεμβασιά στη Πελοπόννησο.Οικισμός που ανεπτύχθη και διατηρήθηκε όσο αυθεντικός μπόρεσε διαμέσω του χρόνου.Ο χρόνος είναι σημαντική παράμετρος στη αρχιτεκτονική πράγμα που εμείς οι αρχιτέκτονες πολύ συχνά ξεχνούμε.Πόσο μάλλον οι αρχιτεκτονίζοντες πολιτικοί μηχανικοί του στύλ.....









Κραυγαλέο παράδειγμα κατοικία στο Πωμό που ο ιδιοκτήτης (πολ.μηχ.) στη προσπάθεια του να μεταφέρει το πνεύμα της Μονεμβασιάς...στο Πωμό κατέφερε να δημιουργήσει ένα συνονθύλευμα (patchwork) απο αρχιτεκτονικές μορφές που αγγίζουν τα όρια της καρικατούρας.
Ο υπέρμετρος ψευδορομαντισμός που χαρακτηρίζει την άγνοια μας σε θέματα παράδοσης οδηγεί πολλές φορές σε τραγικά λάθη απομίμησης χώρων και στοιχείων που έχουν μία και μοναδική παράμετρο διαφοράς:τον χρόνο και τον τόπο.Είναι γέννημα συγκεκριμμένης ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων του τόπου σε συγκεκριμμένη χρονική στιγμή.Οσοι δοκίμασαν να αντιγράψουν ( ιδε ξενοδοχείο Μαλβάσια στη Μονεμβασιά που "χρησιμοποιήθηκε" σαν πηγή έμνευσης του ιδιοκτήτη) απέτυχαν οικτρά.Πόρρω απέχει απο αρχιτεκτονική.Κρίμα διότι ο άνθρωπος πραγματικά κουράστηκε!!!H φωτογραφία είναι έντεχνα τραβηγμένη διότι αν δείτε την κατοικία απο άλλα σημεία θα τρομάξετε.

6 σχόλια:

Efstatho είπε...

Ο επιθετικός προσδιορισμός του μηρυκασμού, όποιος και αν είναι και απ όπου κι αν προέρχεται έχει μια και μοναδική βάση . Τον απύθμενο πάτο!.
Για πολλούς (δημιουργούς),το(Γιατί?),δεν έχει ούτε ιστορικό παρελθόν ,ούτε ιστορικό μέλλον.
Έχει μόνο εγωιστικό παρών ,το οποίο βέβαια επιβραβεύεται από τούς ομοίους τους.
Όσο δε αφορά ,κοινοτικά συμβούλια ,δημοτικά συμβούλια ,πολεοδομικές αρχές ,
υπουργεία και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις μια φράση μου έρχεται στο μυαλό .
"Όμοιος ομοίω αεί πελάζει."

koutso είπε...

Αγαπητέ μου Κωστή,πόσο σωστό το σχόλιο σου άλλο τόσο ενισχύει αυτή την ανάρτηση.

CHRISTIANA είπε...

Αγαπητοί μου Κωστή και Κωστή
Ετσι όπως διάβαζα όλη αυτή την (δικαιολογημένη) γκρίνια μαζεμένη, ήρτεν μου να βαφτώ μπλέ και να φουντάρω σε μιαν ξιμαρισμένην παραλίαν. ΕΒΑΡΗΘΗΚΑ. Πρεπει να ράψουμε το στόμα μας και να κανουμε ότι καλύτερο μπορούμε ο καθένας στον κόσμον του. Θα καταντήσουμε γραφικοι ακόμα και για τον εαυτό μας στο τελος. ΕΛΕΟΣ. Κάμνουμεν σαν τις γεροντοκόρες που ...ξέρετε τι τους λείπει. Εμεις τα λαλούμεν εμείς τα ακούμεν....

koutso είπε...

Aγαπημένη μου Χριστιάνα,αν θεωρείς ότι εδώ πρόκειται για γκρίνια πόρρω απέχεις απο την πραγματικότητα του blog.Oταν απεφάσισα να κάνω αυτή τη προσπάθεια δεν ήταν για να εκφράσω την γκρίνια μου.Στα παπάρια μου,αρκετή δουλειά έχω για να μην βαριέμαι άρα να γκρινιάζω.Γκρινιάζουν οι αρχόσχολοι,οι μαλθακοί και γενικά αυτοί που ζηλεύουν και φθονούν ότι έχουν οι άλλοι. Πραγματικά μ'απογοητεύσες αν θεωρείς ότι γκρινιάζουμε.ΑΠΛΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ "ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ".
Εγώ έμαθα να ζηλεύω τους καλύτερους μου,να τους το αναγνωρίζω (και δημόσια αν χρειαστεί)και να προσπαθώ να φτάσω τα δικά τους επίπεδα.

CHRISTIANA είπε...

Κωστή μου. Ξέρεις την άποψή μου για το blog σου και για σένα. Μάλλον παρεξηγήθηκα. Απλώς θέλω να εκφράσω πόσο "αγοραφοβική" νιώθω. Αηδιάζω όλη αυτή την καφρίλλα και δεν θέλω να κυκλοφορώ μέσα στον βόρβορο. Σου του ξαναείπα ιδιωτικά πως άμα γινόταν θα γινόμουν αόρατη να μην συγχρωτίζομαι με τόσους φελλούς. Δεν θέλω να τους ξέρω κι ούτε να με ξέρουν.
Εσύ αγαπημένε μου Κώστα είσαι ένας φύση επαναστάτης κι εγώ είμαι μαζί σου. Ασφαλώς και δεν θεωρώ οτι είσαι γκρινιάρης απλά βαρέθηκα την γενική κατασταση να πρέπει να αποδεικνύουμε το αυταπόδεικτο.
Είναι φορές που θέλω να σφραγίσω το στόμα μου γιατί νιώθω πως πετάσσω αφκά πάνω στον τοίχο αμα μιλώ.
ΑΥΤΑ.

koutso είπε...

Ναι,μπορεί να νοιώθουμε ότι ρίχνουμε αυγά πάνω στον τοίχο αλλά δεν έχει σημασία.Σημασία είναι ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε τον βόρβορο όλοι μας ο καθένας με τον δικό του τρόπο και στο δικό του περιβάλλον.Θεωρώ την παρουσία σου στο blog χρήσιμη για πολλούς λόγους:α.κατέχεις καλά την ελληνική γλώσσα,β.όταν γελάς ,γελάς με την ψυχή σου,γ.κατέχεις στοιχειώδη γνώσεις περί αισθητικής περισσότερες απο πολλούς αρχιτέκτονες που ξέρω,δ.έχεις κριτικό μάτι,ε.έχεις αξιαγάπητους γονείς....άρα συνέχησε να ρίχνεις αυγά μαζύ μας.