Μιά καλή λύση η οποία θα 'πρεπε τουλάχιστον να απαιτηθεί στη διαδικασία αδειοδότησης για κατοικίες,είναι η στέρνα.Οι στέρνες που στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου υπήρξε σωτήρια λύση επιβίωσης θα ήταν σοφό για όσους σκέφτονται να κτίσουν ή κτίζουν τώρα,να κατασκευάσουν.
Ο παραδοσιακός τρόπος ανόρυξης λάκκου με το χέρι και τον κασμά τώρα μπορεί να γίνει μηχανικά,νοουμένου ότι το μηχάνημα μπορεί να προσεγγίσει το σημείο.Παράλληλα ντεπόζιτα διαφόρων διαστάσεων (μέχρι 8 τόνους) μπορούν να τοποθετηθούν υπόγεια,χωρίς καμμιά μόνωση επειδή είναι απο πλαστικό.Οδηγώντας δε και τις υδροροές απο τις ταράτσες προς το ντεπόζιτο εξασφαλίζουμε αποθήκευση νερού,τουλάχιστον για άδρευση των κήπων αφού τοποθετηθεί αντλία μέσα στο ντεπόζιτο.
Στο παράδειγμα που παρουσιάζω είναι απο ένα ναό-ξωκλήσσι στη Επισκοπή,στη Σίκινο,που ο λαϊκός
τεχνίτης σοφίστηκε πριν πολλά χρόνια για να αποθηκεύση νερό.Στο υπόγειο δωμάτιο γίνεται περισυλλογή του βρόχινου νερού για
ενίσχυση και αποθήκευση σε στέρνα που είναι δίπλα.
Το δάπεδο είναι κατασκευασμένο απο πλάκες σχιστόλιθου με κενό
μεταξύ τους ώστε η απορροή να γίνεται εύκολα.
Απλά,ή έξυπνη αυτή λύση καταφέρνει αυξάνοντας την επιφάνεια περισυλλογής του βρόχινου νερού στο δάπεδο να περισυλλέξει αρκετό νερό ασχέτως αν η διάρκεια βροχής είναι περιορισμένη ή η ένταση σύντομη.Κοιτάζοντας μέσα στη στέρνα που είναι δίπλα υπάρχει νερό που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για τα κοπάδια της περιοχής απο τους βοσκούς.
ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?
8 σχόλια:
Το άνυδρο χωριό Λόφου της επαρχίας Λεμεσού είναι και σήμερα γεμάτο στέρνες.
Μπράβο στους Λοφίτες.Ζούμε σε μιά χώρα που βρίσκεται στα όρια της ξηροθερμικής ζώνης που η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό και στη γεωργία,δραστηριότητες που απαιτούν πολύ νερό και δεν υπάρχει πολιτική νερού.Ισως το φετεινό καλοκαίρι με τα πλοία να είναι η αρχή της αυτοκαταστροφής μας
Ο ΣΑΠΑ έχει κάνει εγκλήματα στο παρελθόν. Τσιμεντένιοι κλειστοί αγωγοί ΜΕΣΑ στο χείμαρο για να μεταφέρει τα νερά της βροχής. Δηλαδή πληρώνουμε για να πετάμε το νερό στη θάλασσα αντι να το αφήσουμε να ταξιδέψει φυσικά προς τα υδροφόρα στρώματα. Η λογική του σχεδιασμού είχε να κάνει με την αντιπλημμυρική προστασία μόνο και όχι με την αειφόρο διαχείριση των ομβρίων. Αντίθετα ο ΣΑΛΑ έχει μια πολύ πιο ολοκληρωμένη στρατηγική(Πολίτης 21 Αυγ 08).
Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ άραγε το γνωρίζει?Είναι αρκετά δραστήριος.Λογικά θα πρέπει να έχει
κάνει τα διαβήματα του στο ΣΑΠΑ.
Αλλά και να τα έκανε θα ξαναρχήσουν τις εκσκαφές?
Η όλη ιστορία έχει ως εξής: Στα πλαίσια μιας ανάπτυξης δημιουργείται γραμμικό μικρό πάρκο δημοσίου πρασίνου κατα μήκος μιας παραδοσιακής πορείας ομβρίων νερών. Σκεδιάζουμε περιβάλλον ποταμιάς με αξιοποίηση του νερού και ανάδειξή του. Φυσική ποταμιά με απορροφητικό πάτο για να ταξιδεύει το νερό κυρίς προς τα κάτω, παράλληλα με ένα πεζόδρομο. Καβάκια, ιτιές, κροκάλες, βατράχια, γεφύρια και τα συναφή. Ο ΣΑΠΑ αντιδρά. Θέλει να βάλει αντι για τα παραπάνω ένα θαμμένο αγωγό απο μπετόν με διατομή 1 επι 1.50 μ. να μεταφέρει τα νερά ως τη θάλασσα. Τους γράφω οργισμένη επιστολή και την κοινοποιώ στον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Επίτροπο Διοικήσεως, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Πολεοδομία, ΕΤΕΚ, και αλλού. Μπροστά στο επικείμενο ξεφώνημα λόγω της γνωστής μου αθυροστομίας και πείσματος να κάνω σαματά, μου τηλεφωνούν ότι 'τους Παρεξήγησα' και να κάνω ότι επιθυμώ. ΟΥΔΕΙΣ απο τους τυχόντας κοινοποίησης έχει κάνει την παραμικρή κίνηση, αν όχι συμπαράστασης, τουλάχιστον απορίας. Φαίνεται ότι η σχεδίαση αειφόρου συστήματος ομβρίων είναι πυρηνική φυσική ακόμα. Εγώ αντέδρασα και κέρδισα ένα ψευτοκαυγά. Στο διπλανό αργάκι όμως; Ο καυγάς ακόμα δεν τελείωσε.
Ρε παιδιά τώρα με τα καλά σας κάνετε τέτοιες εισηγήσεις; Μα ποιος εργολάβος τελικά θα φάει ρε παιδιά αν δεν φτιαχτούν τέτοια αχρείαστα πράματα όπως οι αγωγοί όμβριων υδάτων σε ξεροπόταμους;
Παρακαλώ ο alloskoutso να με συγχωρήσει. Εντυπωσιακά τα σχέδια και η πρότασή του αλλά ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ! Είναι η ιδιαιτέρα μου και εγώ ..
Όμως, για το θέμα των ομβρίων ξεκίνησα μια διαδικασία να μάθω τα γιατί, τι βρήκα;
1 Οι αγωγοί ομβρίων δεν είναι τρυπημένοι όπως γίνεται αλλού για να μειώνεται το νερό και να εμπλουτίζονται τα υπόγεια νερά. Σήμερα ζήτησα από τον Ορ. Τυποποίησης να κάνουν πρότυπο και γι αυτούς.
2 Δεν έχουμε Delay ponds όπως κάνουν στο εξωτερικό για να μειωθεί και να καθυστερήσει η ροή του νερού.
3 Ακόμη χειρότερα, στέλνουμε τους αγωγούς στη θάλασσα. Έτσι καταλήγει το νερό στη θάλασσα, αλλά και ότι βάζουν μέσα διάφοροι άλλοι (νερά υπογείων, υπερχειλίσεις βόθρων κλπ.
4 Τα Συμβούλια που διαχειρίζονται (τώρα) τα όμβρια λεν ότι το νερό μαζεύεται σε πολύ λίγο διάστημα και σε μεγάλες ποσότητες. Δεν είναι εύκολη η διαχείρισή του. Μόνη επιλογή η θάλασσα. Λεν ...
5 Δεν ενθαρρύνεται ο ιδιοκτήτης κατοικίας ή ενός κτιρίου να κάνει δική του διαχείριση των ομβρίων. Αποθήκευση / επαναχρησιμοποίηση /εμπλουτισμό. Στο εξωτερικό υπάρχει ετήσιο πρόστιμο για όσους βγάζουν το νερό του σπιτιού τους στο δρόμο. Είναι όπως τα απόβλητα, θέλεις κύριε να τα πάρω, να πληρώνεις !
Το τι κατάλαβα από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι όλα που κάνουμε είναι λάθος και απρογραμμάτιστα. Χάνουμε και το νερό μολύνουμε και τη θάλασσα.
@ alloskoutso,
O Επίτροπος κάνει δουλειά."Χρησιμοποίησε" τον,έχει ευαισθησίες,γνώσεις και είναι και δραστήριος.
Δημοσίευση σχολίου