Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ...κ.ΘΕΟΥ.



"Το επιχείρημα πίσω απο το οποίο οχυρώνονται οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος του στείρου μιμητισμού των βυζαντινών τύπων,στους σύγχρονους ναούς,είναι ο "σεβασμός στην παράδοση".
Το ξεστομούν και το κάνουν σημαία τους.Ίσως αν ζούσε ο Κων/νος Παπαιωάννου θα μπορούσε να τους διδάξει με την φράση του: "Να σεβόμαστε το πνεύμα και όχι το γράμμα της παράδοσης"..."
Αυτά γράφει ο Στέλιος Τσαπάρας ,αρχιτέκτων στο άρθρο του που εμφανίζεται στο site www.greekarchitects.gr.,


Eνα μνημείο γίνεται ή και χαρακτηρίζεται τέτοιο απο την ιστορία και για χίλους άλλους τόσους λόγους που καθορίζουν την ύπαρξη του,γεγονότα,η αρχιτεκτονική του καλαισθησία,τι άφησε στο πέρασμα του χρόνου.Γέλασα όταν οι υποστηρικτές για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού μέσα στον Δημόσιο Κήπο της Πάφου μιλούσαν συνέχεια ότι το οικοδόμημα τους θα είναι ένα μνημείο για την Πάφο.

ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΕΓΩ ΤΟΥΣ.Ποιός τους είπε ότι θα είναι ένα μνημείο?Μνημείο ακαλαισθησίας και αστικής εγκληματικής πράξης,ναι!
Μνημείο ματαιοδοξίας και άκρατου πλουτισμού που μοναδικό λόγο ύπαρξης του είναι ένα πείσμα και μια επιδειξιομανία ισχύος και θρησκευτικού εκβιασμού και όχι μιά ανάγκη με αστική λειτουργεία.
Η εκκλησία μας δεν έχει αποδείξει ότι διακατέχεται απο ψηλά αισθητικά κριτήρια φτάνει να κοιτάξει κανείς τις κατά καιρούς επεμβάσεις πάνω σε πολύ αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία,αλλοιώσεις των παραδοσιακών τεχνοτροπιών,προσθήκες κλιματιστικών,ασφαλτοπάνων επι κεραμιδιών,επικαλύψεις λιθοδομών με πέτρινες πλάκες επι των τοιχοποιών,τροποποιήσεις ογκοπλαστικές που δεν έχουν καμμιά συνοχή με το προυπάρχον κτίσμα και χίλιες δύο άλλες.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.nicholasmeletiou.com/Architecture/previewpages/previewpage37.htm

Τα σχόλια δικά σας

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση

http://www.nicholasmeletiou.com/Architecture/previewpages/previewpage37.htm

κουτσοφτου είπε...

Το θεμα ομως στο τοπικο καναλι ηταν'ναι η οχι στην ανεγερση του ναου στον κηπο'.Εκει προσεβαλε και εσενα και τον Κουτσολαμπρο ο Σ.Παπαδοπουλος.
Δεστε το ξανα σε επαναληψη και απαντηστε του οπως πτωχα μπορει να καταλαβει.

Kykkos είπε...

Κάπου επήρεν το μάτι μου εκκλησhιές prefab. Πέρκει βάλουν καμιά που τζείνες μες τον Κήπο.