Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ


ΕΧΩ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΗΠΟΣ ....ΚΗΠΟΣ!


ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΣΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΓΓΑΛΑΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:


1.Γιατί η ορθόδοξη ναοδομία παρουσιάζει μια συντηρητική προσκόλληση σε τυπολογικά αρχέτυπα του παρελθόντος ή έστω μια άρνηση συσχέτισης με τα αρχιτεκτονικά ιδεώδη του σήμερα?


2.Γιατί η Καθολική Εκκλησία που χαρακτηρίζεται πιό συντηρητική απο την Ορθόδοξη επέτρεψε στη ναοδομία να εκσυγχρονιστεί και τους αρχιτέκτονες να πειραματιστούν με νέες μορφές?



3.Η συντριπτική πλεοψηφία των γενεσιουργών αιτιών που συντηρούν το φαινόμενο του "νεοβυζαντινινισμού" βασίζονται σε λανθασμένες πεποιθήσεις και ψυχολογικούς λόγους.Με απλά λόγια η Εκκλησία νομίζει και θεωρεί ότι θα "χάσει" το ποίμνιο της αν τολμήσει να αναθεωρήσει τις συνθετικές αρχές που διέπουν μιά σύγχρονη αντίληψη της ναοδομίας?



4.Πως άλλες θρησκείες, όπως η Βουδιστική, ξεπέρασε τα αρχέτυπα του παρελθόντος,μαθαίνοντας απο την παράδοση τους,μεταφράζοντας και χρησιμοποιόντας στοιχεία της παράδοσης τους, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν την εποχή τους και να έχουν να δείξουν εξαίσια παραδείγματα αρχιτεκτονικής γραφής?Που κωλύεται η δική μας θρησκεία?

2 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Τζιαι προσθέτω:

Γιατί η ορθόδοξη εκκλησία αρνήται την ίδιαν την ορθοδοξίαν που ανάδειξεν πρωτόγνωρες μορφές δόμησης τζιαι αισθητικής αναζήτησης στο παρελθόν;

elli είπε...

Κώστα, δεν επισκέπτομαι συχνά blogs, αλλά ειλικρινά, οι απόψεις σου για πολλά θέματα, και το θάρρος σου, κυρίως, να εκφράσεις την γνώμη σου, επώνυμα, για τα κακώς κείμενα αυτού του τόπου, που δεν είναι λίγα, μου δίνουν κι εμένα κουράγιο, και με παρακινούν να εξωτερικεύσω κι εγώ τις σκέψεις μου. Βέβαια, τι να πρωτοσχολιάσω απ’ όλες τις αναρτήσεις σου…,τα qataraμένα “dillusions of grandure”, που είναι και κονσέρβα τελικά (όχι πως αν δεν ήταν θα ήταν καλύτερα, ή θα έκαναν καμιά διαφορά στους αμπάλατους πολιτικούς μας…), ή τη παραμασιμένη πίσσα της «τουριστικής ανάπτυξης», η οποία συνεχίζει να έχει την όψη και τη γεύση άλλων ξεπερεσμένων εποχών (βλ. Πόλη Χρυσοχούς, Αγ. Νάπα, Κάτω Πάφο κλπ) και συνεχώς επαναλαμβάνει τα οικοδομικά/ πολεοδομικά εγκλήματα της εποχής του 80 και μετά…
Ας μείνω στα τελευταία που έγραψες…
Είναι να σε πιάνει η απελπισία όταν σκεφτείς πόσο μεγάλη τροχοπέδη αποτελούν οι θρησκείες για την ανθρώπινη πρόοδο…
Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι η θρησκεία είναι το ψυχολογικό μαξιλάρι των αμόρφωτων και των φτωχών και το οικονομικό μαξιλάρι των ισχυρών.
Με αυτό το μέτρο λογικής, σκέψου αυτούς που την αντιπροσωπεύουν τι κουμάσι πρέπει να είναι και τι μυαλά κουβαλούν… No wonder!