Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΜΒΟΥ-ΠΑΦΟΣ



Πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη συμμετοχή των Ηρακλή Παπαχρήστου και Χρύσανθου Χρυσάνθου,ενώ δεν έχει απονεμηθεί δεύτερο απο την κριτική επιτροπή (και πολύ καλά έκανε γιατί απλά όταν δείτε τις υπόλοιπες θα καταλάβετε πόση διαφορά έχει το πρώτο).Η λύση χαρακτηρίζεται λιτή και ταυτόχρονα δυναμική με αναφορές στα πολιτιστικά στοιχεία της Πάφου.

Το τρίτο βραβείο απενεμήθηκε στον Ανδρέα Βάρδα μιά λύση που κατά την γνώμη μου είχε λανθασμένη προσέγγιση όσο αφορά την χρήση (δημιουργούσε στον λούκκο ένα είδος περιπάτου) με περιμετρικές υπόγειες προσβάσεις,αν είναι δυνατόν κάποιος να θέλει να πάει να περπατήσει,με το ολόγραμμα της Αφροδίτης να αναδύεται μέσα απο το νερό.Αστεία πράματα!

Επαινος στη λύση των Ιωακείμ και Λοϊζά η οποία ανέκληνε την κάτοψη της Επαυλης του Διόνυσου και δημιούργησε ένα είδος "μικρής αψίδας του θριάμβου" που σαν να έλεγε : καλωσορίσατε στη βομβαρδισμένη πόλη μας,έχουμε και πολιτισμό!
Οι υπόλοιπες λύσεις ήταν για κλάματα,περιστρεφόμενα ναυάγια,αναδυόμενα σπαγγέτι,αψίδες σε στυλ roller coaster,κάτι σαν το μάτι του Θεού να έπεσε στη γή,και ένα UFO που κάλυπτε όλο τον λούκκο.Θαυμάστε τα.
Εμείς συνειδητά δεν λάβαμε μέρος γιατί πιστεύουμε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να ξοδέψει 1.4 εκ.για κάτι του οποίου η
προτεραιότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα απο τα αναγκαία που πρέπει πρώτα να γίνουν και μετά οι...καλλωπισμοί.Μα καλά ποιούς προσπαθούμε να πείσουμε ότι έχουμε πολιτισμό όταν αδυνατούμε να βάλουμε τάξη και να συγυρίσουμε αυτή τη γέριμη πόλη,όταν τα κτίρια που καλύπτουν τα ψηφιδωτά είναι τρισάθλια,όταν δεν υπάρχει υποδομή πεζοδρομίων,όταν το κέντρο της πόλης μας είναι σαν νεκροταφείο....Κατά τα άλλα διεκδικούμε την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.Ναι όπως διεκδηκήσαμε και την Σχολή Καλών Τεχνών?




3 σχόλια:

Okyalos είπε...

Νομίζω δεν κατάλαβες τη σημασία αυτού του έργου.
Πες ότι εσυ είσαι ο Δημαρχος. Ακομα και εαν ξοδεψεις εκατομμύρια για τα ψηφιδωτά, μαλλον θα τα βλέπουν μονο συνταξιούχοι Αγγλοι και λοιποί Ευρωπαίοι.
Ενω εαν τα ξοδεψεις για να κάνεις ενα όχτο(αυτό απευθυνεται μονο στο μεγεθος και όχι στην αισθητική) θα έχουν να λενε για σενα.

Ετσι ακόμα και μετα θάνατο θα σε μνημονευει πολύς κόσμος (
"Ηθελα να ηξερα ποιος μ@@@@@ς είχε αυτή τη ιδέα"
"Εαν τα λέφτα ηταν δικά του, θα το έκανε?")

Φυσικά υπάρχουν και χειρότερα. Εμείς εδω στη Λευκωσία, ακουσαμε εκπληκτοι τη Δημαρχο να λεει ότι τελικά το οραμα θα πραγματοποιηθεί. Στην αρχη νομισα ότι θα φερουν τους U2, τον Βασίλη Τερλέγγα κ.λ.π. Δυστυχως μετα καταλαβα οτι το κρυφό οραμα καθε λευκωσιατη είναι ενα νεο Δημαρχειο .Ειδες τι ψυχαναλυση μας εκανε η Δημαρχος?

Ανώνυμος είπε...

Φίλε κούτσό το πρόβλημα μου εννε το καταρ αυτο καθ αυτο γι αυτο και τουτα που να πω κολλούν γενικά στα μπλογκ σου.
Ποττέ δε μεινίσκω σε επιμέρους γιατί δεν μ ενδιαφέρει.
Αρεσκει μου να θωρω το ζουμί.
Αν θελεις την γνώμη μου για το έργο, μονο μια πρόταση.
Παρα να υπάρχει το χαλαμάντουρο που περιέχει γραφεία του στρατού σιήλιες φορες το ξενοδοχειακό αραβούργημα (που πολλά πιθανό να μεν νεν καν αραβικού στυλ).

Η ουσία :

ΔΕΝ μπορεί να μιλά η οργάνωση των αρχιτεκτόνων όταν δεν έλαβε ποττε δυναμικά μα πανω απ ολα αποτελεσματικα μετρα για να πείσει ΜΙΑ (την οποιαδήποτε ) κυβέρνηση να δει επιτελους τον τομέα ΑΡΧΙΤΕΚΤΙΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΑΣ.
Κόστος για την οργάνωση?Κανενα.
Όφελος ?
Εν θα χτίζεται σπίτι χωρις την διαμεσολάβηση αρχιτέκτονα.

Όταν έγινε το οικοδομικό μπουμ οι ντιβλελοπερς εν εχρηματοδοτούσαν καν αρχιτέκτονες.
Υιοιθετουσαν ενα ωραίο νιοκλασσικαλ προφαιλ στα σπίθκια και τουτο ήταν.
Η οργάνωση σας γιατί εν εφάνηκε να διαμαρτυρηθει?


Καταλαβω οτι είχαμε εισβολή.
Καταλαβω οτι επρεπε να χτισουμε γλίορα σπίθκια να μεν υπαρχουν άστεγοι πρόσφυγες.Οκ.
Ε καποια στιγμή πρεπει και οι πόλεις μας ν αποκτήσουν ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
Σιγα - σιγα ούλλα διορθώνουνται.
ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΡΧΗ .
Και σε τουτο δεν εχει συμβολή η οργάνωση σας , η καθ ύλην αρμόδια.
Λάβετε μέτρα και γω μαζί σας.
Σίγουρα αποκλείεται τα πραματα ναν σιηρόττερα.

Ευχαριστώ

Andreas

koutso είπε...

@ Ανώνυμο Ανδρέα,
Το σχόλιο σου διακατέχεται απο πολλή αισιοδοξία που με χαροποιεί.Τα θεσμοθετημένα όργανα ΕΤΕΚ,
σύλλογος και λοιποί δεν έχουν καμμιά επιρροή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων δηλ.Πολεοδομίες και κρατική μηχανή.Δες σαν παράδειγμα την αδυναμία εφαρμογής και ελέγχου των νέων οικοδομών όσο αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.Οτι κάμει ο καθένας μας με τις αντοχές που μας αφήνει ο κάθε ιδιοκτήτης.
Η ουσία δεν είναι αν πρέπει να κατεδαφιστεί το στρατόπεδο και να κτιστεί οτιδήποτε στη θέση του.Η ουσία είναι ότι επροβλήθηκε το έργο απο την κυβέρνηση σαν η "σωτήρια λέμβος" της οικονομίας μας,την στιγμή που αδυνατεί να δώσει λύσεις σε θέματα ευρίτερου πολεοδομικού σχεδιασμού.Αφήνεται ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει πρωτοβουλίες (μαρίνα Λεμεσού κλπ).Η αρχιτεκτονική πρέπει να συμβάλλει στη σταδιακή διόρθωση των κακώς εχόντων των πόλεων μας.Αντί αυτού,ο καθένας μας προσπαθεί να σχεδιάσει "ωραία" κτίρια τα οποία σε τελική ανάλυση ΔΕΝ συμβάλλουν σε τίποτε παρά στη προσωπική ικανοποίηση του αρχιτέκτονα-ιδιοκτήτη.Το κράτος θα έπρεπε,ανάλογα με την περίπτωση να έρχεται να καθορίζει πολεοδομικές παραμέτρους που να ωθούν την ανάπτυξη αυτών των έργων σε επίπεδα πολεοδομικά:δημιουργία χώρων πρασίνου,εκτόνωσης,περιπάτου.Η πόλη δεν διορθώνεται με μεμονωμένες αναπτύξεις.Η πόλη διορθώνεται με συνολικές παρεμβάσεις των αναπτύξεων σε κλίμακα γειτονιάς και σιγά-σιγά σε επίπεδο πόλεως.
Κανένας δεν ζήτησε να γίνουμε ούτε Ντόχα ούτε τίποτε άλλο.Αυτό που επιθυμώ είναι να δω το νησί μας να αποκτά ταυτότητα μιάς σύγχρονης χώρας,που σέβεται την παράδοση και την ιστορία,που ατενίζει το μέλλον,που σχεδιάζει το μέλλον (κατεδαφίζοντας ίσως και πιό πρόσφατα κτίρια ή ακόμα και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα -είμαι πολλά αισιόδοξος....) και να αρχίσει το κράτος να σκέφτεται πρώτα τους πολίτς του και μετά τους τουρίστες.
Μιά απο τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης θα έπρεπε να ήταν η επανάχρηση και βελτιοποίηση του ξενοδοχείου-συνεδριακού κέντρου,που τό άφησαν να μαράνει παρά να κτίσουν κάτι τέτοιο στο χώρο του στρατοπέδου.Μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί ο χώρος για κάτι άλλο.
Ποιά μέτρα να λάβουμε που την στιγμή που το ίδιο το κράτος δεν λαμβάνει μέτρα?
Κάποτε,κάποιος είπε μιά σοφή κουβέντα:"Αν θέλετε να γίνουν πράγματα,εμείς οι αρχιτέκτονες πρέπει να βάλουμε φωνή στους πολιτικούς μας".
Ακουσες τίποτε?